Οι επιδημιολόγοι αναγνωρίζουν ότι τα καταγεγραμμένα κρούσματα Covid-19 σε οποιαδήποτε χώρα είναι αναπόφευκτα λιγότερα από τα πραγματικά. Νέα μελέτη υπολογίζει τώρα ότι οι ΗΠΑ απέτυχαν να καταγράψουν το 60% των περιστατικών σε όλη τη χώρα.

«Υπάρχουν πολλές διαφορετικές πηγές δεδομένων που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για να κατανοήσουμε την πανδημία Covid-19, όπως ο αριθμός των νοσηλειών σε κάθε πολιτεία και ο αριθμός των θετικών τεστ. Ωστόσο κάθε πηγή δεδομένων πάσχει από διαφορετικούς περιορισμούς που θα μας έδιναν μια μεροληπτική εικόνα για το τι πραγματικά συμβαίνει» λέει ο Άντριαν Ράφτερι του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον, μέλος της ομάδας που υπογράφει τη μελέτη στην επιθεώρηση PNAS.

Δείτε επίσης: Οι θάνατοι από κοροναϊό στην Ινδία ίσως είναι εξαπλάσιοι του επίσημου απολογισμού

Μια πηγή ανακρίβεια αντιστοιχεί στον λεγόμενο βαθμό θετικότητα, την αναλογία των τεστ που οδηγούν σε θετικό αποτέλεσμα. Δεδομένου όμως ότι η πρόσβαση στα τεστ και η προθυμία εξέτασης ποικίλλουν από περιοχή σε περιοχή, ο βαθμός θετικότητας από μόνος του δεν προσφέρει ακριβή εικόνα για τον επιπολασμό της νόσου, η αναλογία του πληθυσμού που επηρεάζεται από τον κοροναϊό.

Υπάρχουν διάφορα στατιστικά εργαλεία για τη διόρθωση αυτής της μεροληψίας. Η συγκεκριμένη μελέτη συνδυάζει τρεις παράγοντες: τον αριθμό των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, τον αριθμό των θανάτων και τον αριθμό των τεστ που διενεργούνται κάθε μέρα. Υπόψη λήφθηκαν υπόψη τα αποτελέσματα από την Ιντιάνα και το Οχάιο, τις μόνες πολιτείες που πραγματοποιούν τυχαίους ελέγχους.

Στις 7 Μαρτίου, δείχνει η ανάλυση, περίπου το 19,7% του αμερικανικού πληθυσμού, ή 65 εκατομμύρια άτομα, είχαν προσβληθεί από κοροναϊό. Τα κρούσματα όμως υποτιμώνται κατά 2,3 φορές, κάτι που σημαίνει πως μόνο 1 κρούσμα ανά 2,3 καταγράφηκε ως επιβεβαιωμένη νόσος. Με άλλα λόγια, το 60% των κρουσμάτων δεν ήταν δυνατό να καταγραφεί.

Τα αποτελέσματα, ωστόσο, διαφέρουν από πολιτεία σε πολιτεία και δεν μπορούν να επεκταθούν για τον υπολογισμό των πραγματικών κρουσμάτων σε άλλες χώρες.

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr