Πρόσθετα μέτρα στήριξης των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων, λόγω των συνεχιζόμενων προβλημάτων στο μέτωπο της πανδημίας, ζητά η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων (ΠΟΞ) από τα υπουργεία Οικονομικών, Εργασίας και Τουρισμού.

«Δυστυχώς οι μεταλλάξεις του Covid-19 μας οδηγούν και σε μια “μεταλλαγμένη” τουριστική περίοδο, με πληρότητες που δεν επιτρέπουν την ομαλή επαναλειτουργία των ξενοδοχείων και με τεράστιες διαφοροποιήσεις ανά επιχείρηση και προορισμό.  Bασικές αγορές όπως η Βρετανία εξακολουθούν να παραμένουν κλειστές και σε άλλες που έδειχναν σταδιακά να ανοίγουν, όπως η Ρωσία, επιβλήθηκαν ξαφνικά πρόσθετοι υγειονομικοί έλεγχοι στις μετακινήσεις, που λειτουργούν αποτρεπτικά ως προς τις κρατήσεις», τονίζει η ΠΟΞ σε επιστολή της προς τα τρία υπουργεία.

Είναι βέβαιο, αναφέρει η Ομοσπονδία,  πως τουλάχιστον και τον Ιούλιο θα έχουμε επιχειρήσεις και προορισμούς πολλών ταχυτήτων. Το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ δεν μπορεί να καλύψει όλες τις περιπτώσεις. Από την άλλη, τα ξενοδοχεία έκλεισαν το 2020 με μέση μείωση κύκλου εργασιών άνω του 75% και τελικά έως και σήμερα υπολειτουργούν, με πληρότητες που δεν ξεπερνούν το 35-45%.

Για τους λόγους αυτούς, τονίζει η ΠΟΞ, «προκειμένου να δημιουργηθεί ένα αποτελεσματικό δίχτυ προστασίας για τις επιχειρήσεις, ενόψει των δύσκολων μηνών που έχουμε μπροστά μας» θα πρέπει να ληφθούν τα εξής στοχευμένα μέτρα:

Να επεκταθεί το μέτρο των αναστολών των συμβάσεων εργασίας και τον Ιούλιο και να επανεξεταστεί για τους επόμενους μήνες, ανάλογα με την πορεία της  πανδημίας.

Για τις επιχειρήσεις που λόγω προορισμού ή εθνικότητας εισερχόμενου τουρισμού, καταφέρνουν να έχουν μια πληρότητα άνω του 50% και ενδεχομένως είναι σε θέση να απασχολήσουν ορισμένους εργαζομένους με πλήρες ωράριο, να υπάρχει κάλυψη των εργοδοτικών εισφορών (κατά το πρότυπο όσων ίσχυσαν την περίοδο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου 2020.
Όσον αφορά την πληρέστερη κάλυψη των εργαζομένων, να υπάρχει η δυνατότητα λήψης του επιδόματος ανεργίας ακόμα και με 50 ένσημα.