Τα αντισώματα που προσφέρει ο εμβολιασμός ή η φυσική λοίμωξη είναι λιγότερο αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση του λεγόμενου ινδικού στελέχους του κοροναϊού, διαπιστώνει γαλλική εργαστηριακή μελέτη.

Ερευνητές διαφόρων ερευνητικών ιδρυμάτων εξέτασαν δείγματα από ταξιδιώτη που επέστρεψε από την Ινδία μολυσμένος με την παραλλαγή B.1.617.2 του ιού, η οποία θεωρείται πιο μεταδοτική από ό,τι το αρχικό πανδημικό στέλεχος και έχει επικρατήσει σε περιοχές της Ινδίας και άλλων χωρών.

Σύμφωνα με τη μελέτη, η οποία δεν έχει ακόμα υποβληθεί σε ανεξάρτητο έλεγχο και παρουσιάζεται ως προδημοσίευση, αντισώματα που απομονώθηκαν από ασθενείς που ανέρρωσαν από Covid-19, καθώς και από άτομα που είχαν λάβει δύο δόσεις του εμβολίου της Pfizer, ήταν 3 με 6 φορές λιγότερο αποτελεσματικά κατά της ινδικής παραλλαγής, συγκριτικά με τα στελέχη που είχαν ταυτοποιηθεί για πρώτη φορά στη Βρετανία και την Νότια Αφρική.

Το εμβόλιο της AstraZeneca, το οποίο σύμφωνα με προηγούμενες έρευνες είναι μάλλον αναποτελεσματικό στο νοτιοαφρικανικό στέλεχος, πιθανότατα δεν προστατεύει ούτε από την ινδική παραλλαγή, λένε οι ερευνητές.

Αντισώματα από ανθρώπους που είχαν λάβει μόνο την πρώτη δόση του εμβολίου της Astra ήταν «μετά βίας» αποτελεσματικά στο ινδικό στέλεχος, δήλωσε στο Reuters ο Ολιβιέ Σουάρτζ του Ινστιτούτου «Παστέρ», μέλος της ερευνητικής ομάδας.

Μάλιστα ο ίδιος απέδωσε τη ραγδαία εξάπλωσή του στελέχους στην ικανότητά του να διαφεύγει από τα αντισώματα.

Παραμένει ωστόσο ασαφές αν το ινδικό στέλεχος ξεφεύγει και από τη λεγόμενη κυτταρική ανοσία που προσφέρουν τα εμβόλια, η οποία οφείλεται στα Τ και Β κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος.

Άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι η κυτταρική ανοσία παραμένει σε ικανοποιητικά επίπεδα ακόμα κι όταν τα αντισώματα είναι αναποτελεσματικά.