Ομάδες Β’. Μια υπόθεση που συζητιέται εδώ και χρόνια. Μια υπόθεση που ο Ολυμπιακός την έθεσε σε επίπεδο Super League και με επίσημη και συγκεκριμένη πρόταση πριν από  9 χρόνια.

Έκτοτε τίποτε ουσιαστικό δεν είχε συμβεί. Όλα αυτά έως φέτος. Πάλι με πρωτοβουλία των Ερυθρόλευκων, η Super League έθεσε το θέμα στη βάση που πρέπει. Εμπλέκοντας όλους όσοι απαιτούνται, για να μπορέσει να γίνει πράξη: κυβέρνηση, ΕΠΟ, Super League 2. Όλους. Με στόχο να ξεκινήσει σύντομα ο θεσμός των Β’ ομάδων. Ακόμη και από φέτος εάν είναι δυνατόν.

Ιδανικά, ο Ολυμπιακός θα ήθελε να ξεκινήσει από φέτος η νέα πραγματικότητα στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Έστω σε προαιρετικό επίπεδο, με τον Ολυμπιακό και τον ΠΑΟΚ να είναι οι δύο ομάδες που έχουν ήδη δηλώσει ότι θέλουν να δημιουργήσουν αμέσως ομάδες Β’, οι οποίες θα συμμετάσχουν στη Super League 2, με τη διευρυμένη μορφή που αναμένεται να έχει από τη νέα σεζόν. Από τις επίσημες επαφές που λαμβάνουν χώρα μέχρι στιγμής, πέραν των Ερυθρόλευκων και του Δικεφάλου του Βορρά, ο Ατρόμητος έχει ενημερώσει πως ενδιαφέρεται να δημιουργήσει ομάδα Β’, όμως όχι να ξεκινήσει από τη SL2, αλλά από πιο χαμηλά. Από ερασιτεχνική κατηγορία. Καθώς υπάρχουν δεύτερες σκέψεις για τα οικονομικά δεδομένα.

Με βάση το πλάνο που συζητείται έως τώρα, η ενσωμάτωση των ομάδων Β’ θα γίνει ως εξής. Εάν σχηματοποιηθεί το νομικό και κανονιστικό πλαίσιο, ο Ολυμπιακός Β’ (και όποια άλλη ομάδα επιθυμεί) θα ξεκινήσει την παρουσία του από τη Super League 2. Και με τη συμφωνία πως για τρία χρόνια οι συγκεκριμένες ομάδες δεν θα υποβιβάζονται.

Με τι ρόστερ θα συμμετέχουν; Η πρόταση είναι σαφής: με ποδοσφαιριστές που στη συντριπτική πλειονότητά τους θα είναι κάτω των 23 ετών. Και μόνο 5 παίκτες άνω των 23. Επίσης, βασική προϋπόθεση θα είναι η θητεία των (νέων) παικτών για τουλάχιστον 3 συνεχόμενα χρόνια σε ακαδημίες ελληνικής ομάδας. Καθώς η λογική είναι να βοηθηθούν οι ακαδημίες, να πάρουν ευκαιρίες παιδιά από τα σπλάχνα των ομάδων, να στηριχθεί ο έλληνας ποδοσφαιριστής.

Βασικό ζήτημα, βεβαίως, το γεγονός ότι όλοι αυτοί οι ποδοσφαιριστές θα μπορούν να ανεβοκατεβαίνουν στην πρώτη ομάδα, αναλόγως με τις ανάγκες της.

Η ΕΠΟ, που πρέπει να νομοθετήσει για να γίνει πράξη το θέμα των ομάδων Β’, είναι θετική. Ωστόσο υπάρχει αντίδραση από τις ομάδες της Super League 2, οι οποίες φοβούνται ότι θα χάσουν χρήματα, αλλά και ότι οι δεύτερες ομάδες των συλλόγων της Super League θα μπορούν να επηρεάζουν την έκβαση των πρωταθλημάτων. Εντούτοις, ήδη υπάρχουν λύσεις στο τραπέζι και γι’ αυτά τα ζητήματα. Με σημαντικά οικονομικά κίνητρα που ούτως ή άλλως προκύπτουν από την παρουσία ομάδων όπως ο Ολυμπιακός και ο ΠΑΟΚ.

Ο Ολυμπιακός είναι έτοιμος σε όλα τα επίπεδα. Και απλώς περιμένει το ΟΚ. Το ίδιο ισχυρίζεται και ο ΠΑΟΚ. Οι Ερυθρόλευκοι, που είναι έτοιμοι να μπουν στο νέο πρωτάθλημα ακόμη και από φέτος,  έχουν ήδη αποφασίσει να έχουν έδρα το Ρέντη, ενώ παράλληλα προχωρούν σε σημαντικές βελτιώσεις και αναζητούν και νέα γήπεδα, για να μεγαλώσουν κι άλλο τις εγκαταστάσεις τους.

Μάλιστα, εάν βρεθεί χρυσή τομή και γίνουν εξαγγελίες μέσα στο καλοκαίρι για έναρξη του νέου εγχειρήματος, ο Ολυμπιακός ουσιαστικά είναι έτοιμος και από άποψη ποδοσφαιριστών. Καθώς διαθέτει πάνω από 70 επαγγελματικά συμβόλαια (μαζί με της πρώτης ομάδας και τους δανεικούς), πολλά εκ των οποίων θα μπορούσαν πολύ εύκολα να αποτελέσουν μέλη του Ολυμπιακού Β’. Όπως, για παράδειγμα τα παιδιά της ακαδημίας γεννημένα το 2000 και το 2001, που του χρόνου δε θα έχουν δικαίωμα συμμετοχής στο πρωτάθλημα Κ19.

Η αντίστροφη μέτρηση για ένα απαραίτητο μέτρο, ώστε να σταματήσουν να χάνονται ποδοσφαιριστές, ξεκίνησε.

Και ο Ολυμπιακός είναι έτοιμος. Μόλις υπάρξουν επίσημες ανακοινώσεις, όλα θα γίνουν τάχιστα.