Πολλοί πιστεύουν ότι οι μύθοι και οι διαδόσεις κρύβουν τις μεγαλύτερες αλήθειες. Και καθώς οι μέρες πλησιάζουν, μία παράδοση που η αρχή της χάνεται στα βάθη των αιώνων μιλάει για την Μεγάλη Παρασκευή.

Τη στιγμή της Αποκαθήλωσης του Κυρίου, σχεδόν πάντα κάτι συμβαίνει στον ουρανό και ο καιρός είναι βροχερός. Τις περισσότερες φορές είναι ο τέτοιος ο καιρός εκείνη τη μέρα, σαν κάποιος να θρηνεί από ψηλά.

Πλησιάζει και φέτος αυτή η τόσο έμφορτη συγκινησιακά μέρα της Ορθοδοξίας, σε ένα Πάσχα τόσο διαφορετικό από τα προηγούμενα, ακόμη και από το περυσινό. Ηταν πράγματι πρωτόγνωρο το περυσινό Πάσχα όπου κανείς δεν μπόρεσε να ταξιδέψει, αφήνοντας τους δρόμους ελεύθερους στον άγνωστο αόρατο εχθρό που γιγαντωνόταν για να εξελιχθεί σε πανδημία.

Και διαφαίνεται η επερχόμενη Ανάσταση, ακόμη πιο ζοφερή, όχι επειδή κανείς δεν ξέρει αν τελικά θα ταξιδέψει ο κόσμος στα χωριά του και σε προορισμούς διακοπών, αλλά επειδή, για πρώτη φορά, πιο πολύ και από πέρυσι, ολόκληρες οικογένειες δεν θα παρευρεθούν στο πασχαλιάτικο τραπέζι επειδή θα δίνουν μάχη επιβίωσης.

Ποτέ άλλοτε τα τελευταία πολλά χρόνια, μία ασθένεια δεν έσκασε σαν βόμβα μέσα τόσα σπίτια ταυτόχρονα, στέλνοντας στα νοσοκομεία ολόκληρες οικογένειες, σε παράπλευρα κρεβάτια, μέσα και έξω από τις ΜΕΘ, ανεξαιρέτως διασωληνωμένοι, άλλοι με μεγαλύτερες αντοχές, άλλοι με λιγότερες, με κάποιους από αυτούς να χάνουν τη μάχη γρήγορα και εκείνους που μένουν πίσω να μην είναι σε θέση να το μάθουν, να τους αποχαιρετήσουν.

Είναι αλήθεια ότι ξεπεράσαμε κατά πολύ τις 8.000 θανάτους στα τρία κύματα ενηλικίωσης του κοροναϊού. Και το πασχαλιάτικο τραπέζι φέτος, θα έχει σε πολλά σπίτια μία θέση λιγότερη. Μπορεί και δύο, ανάλογα με την «απλοχεριά» της μοίρας.

Ομως φέτος, τους τελευταίους μήνες, το κακό παράγινε και τα ασθενοφόρα που συνωστίζονται στα εφημερεύοντα νοσοκομεία, μεταφέρουν ανθρώπους της ίδιας οικογένειας. Οι γιατροί βλέπουν πατεράδες, μανάδες, αδέρφια.

«Νοσηλεύουμε στη χώρα μας ολόκληρες οικογένειες που νοσούν από κορονοϊό, όπως προκύπτει και από τα στοιχεία και τις αναφορές των γιατρών», τόνισε κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου.

Υπάρχει σημαντική επιβάρυνση στο επιδημιολογικό φορτίο και η διασπορά του ιού στην κοινότητα είναι μεγάλη. «Παρατηρούμε σημαντική αύξηση στην ενδοοικογενειακή μετάδοση». «Αν ο ιός τρυπώσει μέσα στο σπίτι και λόγω των μεταλλάξεων -κυρίως της βρετανικής που είναι πιο μεταδοτική- μπορεί εύκολα να μολύνει ολόκληρη την οικογένεια», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Καιρό πριν αυτό το φαινόμενο είχε προκαλέσει ανησυχία. Γιατί δεν ήταν μεμονωμένα περιστατικά, είχε μία σχετική συχνότητα, μία περιοδική εμφάνιση που με τον καιρό απέκτησε κανονικότητα. Και αυτό κάτι έδειχνε για τη φύση του ιού, την μολυσματική του ιδιόκτητη και την ευφυία του να εξελίσσεται.

Η διευθύντρια της 7ης Πνευμονολογικής Κλινικής του «Σωτηρία», Μίνα Γκάγκα, είχε από εβδομάδες προειδοποιήσει για τον κίνδυνο της ενδοοικογενειακής διασποράς. «Στην κλινική έχουμε τρεις οικογένειες που νοσηλεύονται. Τον φέρνουμε εμείς οι ίδιοι στο σπίτι μας τον ιό. Πρέπει να προσέχουμε για τους εαυτούς μας πρώτα και για μετά για όλους τους υπόλοιπους».

Όπως είπε, στο νοσοκομείο «Σωτηρία» είναι γεμάτοι οι θάλαμοι και οι ΜΕΘ για Covid ασθενείς, ενώ ανέφερε ότι νοσηλεύονται ακόμα και 20χρονοι. «Αν και οι νέοι βγαίνουν πιο εύκολα από τις ΜΕΘ, από την αρχή της πανδημίας έχουμε χάσει και νέους ανθρώπους. Η πιθανότητα να αρρωστήσει σοβαρά ένας νέος άνθρωπος είναι μικρότερη, αλλά ο αριθμός των κρουσμάτων στους νέους ανθρώπους είναι πάρα πολύ μεγάλος», επισήμανε εστιάζοντας στην τήρηση των μέτρων.