Η δεύτερη μεγάλη αμμοθύελλα που έπληξε την Κίνα μέσα σε λιγότερο από ένα δεκαπενθήμερο, κατάφερε να αντιστρέψει τα χρώματα σε ήλιο και ουρανό, «βάφοντας» τον ήλιο μπλε και τον ουρανό κίτρινο.

Το πρωί της Κυριακής το Πεκίνο ξύπνησε τυλιγμένο σε πυκνή σκόνη με εξαιρετικά υψηλά επίπεδα επικίνδυνων σωματιδίων.

Η αμμοθύελλα τροφοδοτήθηκε από ανέμους από τη Μογγολία και τη βορειοδυτική Κίνα που πλήττεται από ξηρασία.

Η ορατότητα στην πόλη μειώθηκε, με τις κορυφές ορισμένων ουρανοξυστών να καλύπτονται από την αμμοθύελλα.

Οι πεζοί αναγκάστηκαν να καλύψουν τα μάτια τους καθώς  η σκόνη χτυπούσε κατά ριπάς τους δρόμους.

Η Μετεωρολογική Υπηρεσία της Κίνας εξέδωσε προειδοποίηση κίτρινου συναγερμού την Παρασκευή, προειδοποιώντας ότι μια αμμοθύελλα εξαπλώνεται από τη Μογγολία σε επαρχίες της βόρειας Κίνας, συμπεριλαμβανομένων της εσωτερικής Μογγολίας, της Shanxi, της Liaoning και της Hebei, που περιβάλλει το Πεκίνο.

Καθώς η αμμοθύελλα έπληξε το Πεκίνο το πρωί της Κυριακής, τα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης αυξήθηκαν στο μέγιστο επίπεδο (500).

Η αμμοθύελλα προκάλεσε καταστροφές στα αεροδρόμια της Μογγολίας, με περισσότερες από τις μισές πτήσεις να ακυρώνονται στα αεροδρόμια Baotou και Chifeng,  λόγω κακής ορατότητας.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι η Βόρεια Κίνα πλήττεται εδώ και καιρό από αμμοθύελλες, καθώς οι έρημοι στην περιοχή εξαπλώθηκαν πιο νότια, με την αποψίλωση των δασών να εντείνει περεταίρω τη συχνότητα τους.

Το Πεκίνο έχει δημιουργήσει έναν «μεγάλο πράσινο τοίχο» δέντρων για να παγιδεύσει την εισερχόμενη σκόνη, ενώ προσπαθεί να δημιουργήσει διαδρόμους αέρα που διοχετεύουν τον άνεμο και επιτρέπουν στην άμμο και άλλους ρύπους να διαφύγουν από τον αέρα στην περιοχή πιο γρήγορα.