Σήμερα το πρωί, η Κωνσταντίνα Ριτσάτου, αναπληρώτρια καθηγήτρια θεατρολογίας στο ΑΠΘ ήταν μία από τις καθηγήτριες και καθηγητές (περιλαμβανομένου και του συντρόφου της, του καθηγητή Πολυτεχνείου Χρίστου Ταξιλτάρη) που στάθηκαν στο πλευρό των φοιτητών για την διαδήλωση ενάντια στο νέο νομοσχέδιο της κυβέρνησης.

Το εν λόγω σχέδιο νόμου  φέρνει μία σειρά αλλαγών για τα πανεπιστήμια και προβλέπει μεταξύ άλλων, την ύπαρξη ειδικού σώματος της αστυνομίας στους χώρους των ΑΕΙ.

Η αντίδραση της αστυνομίας ήταν άμεση και κατασταλτική της συγκέντρωσης των φοιτητών έξω από το πανεπιστήμιο.

Η βία από την αστυνομική πλευρά οδήγησε τους φοιτητές να απευθύνουν κάλεσμα για συγκέντρωση στις 17:00  έξω από την Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης.

Ο λόγος; Παράσταση διαμαρτυρίας για τις προσαγωγές και τις συλλήψεις μετά την παρέμβαση της αστυνομίας σήμερα εντός του campus του ΑΠΘ.

Η Κωνσταντίνα Ριτσάτου, τα χημικά και ο παρολίγον διαμελισμός του φοιτητή

Η γυναίκα που μπαίνει μπροστά από τον φοιτητή για να τον προστατέψει με το σώμα της από την βιαιότητα κάποιων αστυνομικών είναι η Κατερίνα Ριτσάτου. Φορά την μάσκα της και πνίγεται από την ρίψη χημικών, όμως δεν μπορούσε να κάνει αλλιώς, παρά να προσπαθήσει να προστατέψει τον φοιτητή της.

Μια αναπληρώτρια καθηγήτρια με σημαντικό βιογραφικό: απόφοιτη σχολής Νηπιαγωγών, αλλά και Φιλοσοφικής αφοσιώθηκε στην μεγάλη της αγάπη, το Θέατρο, το οποίο μελέτησε και σπούδασε σε μεταπτυχιακό και διδακτορικό επίπεδο. Το ερευνητικό της έργο είναι σημαντικό και οι δημοσιεύσεις της ως θεατρολόγου αξιοσημείωτες.

Η κυρία Ριτσάτου, σε τηλεφωνική συνομιλία με το in.gr πριν από λίγη ώρα, επιβεβαιώνει ότι είναι καλά στην υγεία της μετά τα πρωινά περιστατικά και δηλώνει τα εξής:

«Μπροστά στα μάτια μου, μπροστά στα μάτια όλων μας, μερικοί αστυνομικοί άρχιζαν να χτυπούν και να τραβούν έναν φοιτητή, ένα παιδί. Κόντευαν να το διαμελίσουν κυριολεκτικά, ενώ εμείς, φοιτητές και καθηγητές διαδηλώναμε ειρηνικά. Προσπάθησα να πάρω θέση εκείνη τη στιγμή. Είμαι δασκάλα, είμαι μάνα, γυναίκα και άνθρωπος. Γι’ αυτό.»

Η κυρία Ριτσάτου ανήκει στην όχι μικρή μερίδα διδασκόντων που δεν βλέπουν με θετικό μάτι τις επερχόμενες αλλαγές στην ανώτατη εκπαίδευση. Όπως είπε χαρακτηριστικά λίγο πριν το τέλος του τηλεφωνήματός μας: «Δεν θα κάτσουμε ήσυχα, πρέπει να προσπαθήσουμε να προλάβουμε τα χειρότερα, που δεν έχουν φυσικά έρθει ακόμα.»

Δημοσιεύτηκε από Τμήμα Θεάτρου ΑΠΘ: σε κοινή θέα στις Δευτέρα, 22 Φεβρουαρίου 2021