Σειρά μέτρων για την προστασία των απειλούμενων φυσητήρων και άλλων ειδών από συγκρούσεις με διερχόμενα πλοία στην Ελληνική Τάφρο προωθεί το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

Ο γενικός γραμματέας Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων, Ευάγγελος. Κυριαζόπουλος, σε συνεργασία με το Ναυτικό Επιμελητήριο Ελλάδος, εισάκουσε αιτήματα που υποβλήθηκαν από το WWF Ελλάς, το Ινστιτούτο Κητολογικών Ερευνών «Πέλαγος» και το Διεθνές Ταμείο για την Ευημερία των Ζώων (IFAW).

Η παρέμβαση της WWF ήρθε μετά τον εκβρασμό νεκρής πτεροφάλαινας (το δεύτερο μεγαλύτερο ζώο του κόσμου μετά τη γαλάζια φάλαινας) δίπλα στο λιμάνι του Πειραιά στα τέλη Δεκεμβρίου.

Η πτεροφάλαινα που βρέθηκε στη Φρεαττύδα χτυπήθηκε από πλοίο πριν ή μετά τον θάνατό της (ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Με αίτημα του υπουργείου Ναυτιλίας προς την Υδρογραφική Υπηρεσία του Πολεμικού Ναυτικού, εκδόθηκαν αγγελίες που ενημερώνουν τους ναυτιλλομένους για την ύπαρξη των θαλάσσιων θηλαστικών και τον κίνδυνο σύγκρουσης με πλοία.

O ακριβοθώρητος ζιφιός καταδύεται πιο βαθιά από οποιοδήποτε άλλο κήτος (Andrew J. Read)

Η Ελληνική Τάφρος, ένα τόξο που εκτείνεται από την Κεφαλονιά έως τη Ρόδο, είναι ένα από τα σημαντικότερα θαλάσσια ενδιαιτήματα της Ελλάδας και φιλοξενεί όχι μόνο φυσητήρες αλλά και ζιφιούς, τέσσερα είδη δελφινιών (κοινό, σταχτοδέλφινο, ζωνοδέλφινο, ρινοδέλφινο), μεγάπτερες φάλαινες, ψευδόρκες και μεσοπλόδοντες.

Το WWF Ελλάς, το Ινστιτούτο Κητολογικών Ερευνών Πέλαγος και το Διεθνές Ταμείο για την Ευημερία των Ζώων χαιρετίζουν την πρωτοβουλία του υπουργείου και του ΝΕΕ. Η έκδοση σύστασης ενεργειών για να αποφεύγονται συγκρούσεις με θαλάσσια θηλαστικά είναι ένα σημαντικό βήμα για την αντιμετώπιση της απειλής, λένε οι οργανώσεις.

«Η πρωτοβουλία αυτή αποτελεί ένα ελπιδοφόρο παράδειγμα καλής συνεργασίας του υπουργείου Ναυτιλίας, του ναυτιλιακού τομέα και των περιβαλλοντικών φορέων, η οποία προβλέπεται να συνεχιστεί και στο μέλλον» δήλωσε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννης Πλακιωτάκης.