Στον Βόρειο ή το Νότιο Πόλο, συχνά συμβαίνουν όμορφες παραστάσεις φωτός στον ουρανό. Αυτά τα φώτα ονομάζονται σέλατα. Εάν βρίσκεστε κοντά στον Βόρειο Πόλο, ονομάζεται aurora borealis ή βόρειο σέλας. Εάν βρίσκεστε κοντά στο Νότιο Πόλο, ονομάζεται aurora australis ή τα νότιο σέλας.

Πώς δημιουργείται αυτό το φαινόμενο;

Παρόλο που τα σέλατα εμφανίζονται καλύτερα τη νύχτα, στην πραγματικότητα προκαλούνται από τον Ήλιο.

Ο Ήλιος μας στέλνει περισσότερα από τη θερμότητα και το φως. Στέλνει πολλή ενέργεια και μικρά σωματίδια. Το προστατευτικό μαγνητικό πεδίο γύρω από τη Γη μας προστατεύει από το μεγαλύτερο μέρος της ενέργειας και των σωματιδίων και δεν τα παρατηρούμε καν.

Αλλά ο Ήλιος δεν στέλνει την ίδια ποσότητα ενέργειας όλη την ώρα. Υπάρχει συνεχής ροή ηλιακού ανέμου και υπάρχουν επίσης ηλιακές καταιγίδες.

Κατά τη διάρκεια ενός είδους ηλιακής καταιγίδας που ονομάζεται εκτόξευση μαζικής στεφάνης, ο Ήλιος δημιουργεί μια τεράστια φούσκα ηλεκτρικού αερίου που μπορεί να ταξιδέψει στο διάστημα με υψηλές ταχύτητες.

Όταν μια ηλιακή καταιγίδα έρχεται προς εμάς, μερικά από τα ενεργειακά και μικρά σωματίδια μπορούν να ταξιδέψουν κάτω από τις γραμμές του μαγνητικού πεδίου στους βόρειους και νότιους πόλους στην ατμόσφαιρα της Γης.

Σύμφωνα με το spaceplace.nasa.gov, τα σωματίδια αλληλεπιδρούν με αέρια στην ατμόσφαιρά μας με αποτέλεσμα τις όμορφες επιδείξεις φωτός στον ουρανό. Το οξυγόνο εκπέμπει πράσινο και κόκκινο φως. Το άζωτο μπλε και μωβ.

Φώτο

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο