Την εκτίμηση ότι ένα καθολικό lockdown μπορεί να αποφευχθεί με τη λήψη επιπρόσθετων μέτρων, εξέφρασε ο καθηγητής Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Αθανάσιος Τσακρής.

Είναι σημαντικό η χώρα μας με στοχευμένες κινήσεις να μπορέσει να περιορίσει την εξάπλωση και να μην έχουμε ένα τρίτο επιδημικό κύμα, υπογράμμισε.

Μιλώντας στην ΕΡΤ για τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με την εκτόξευση των κρουσμάτων, αλλά και τις μεταλλάξεις ο κ. Τσακρής ανέφερε ότι «νομίζω ότι άμεσα και ανάλογα πως θα εξελιχθεί η κατάσταση τις επόμενες δυο ημέρες, να δούμε τί συμπληρωματικά μέτρα θα μπορούν να ληφθούν ώστε να αποτρέψουμε την εμφάνιση μεγαλύτερης εξάπλωσης του ιού.»

» Επίσης, σημασία έχει -από τη στιγμή που ανοίγουμε την οικονομία και την κοινωνία- και η εντατικοποίηση των εργαστηριακών ελέγχων, πέρα από τα rapid τεστ να γίνονται και μοριακοί έλεγχοι για να μπορούμε να ιχνηλατήσουμε έγκαιρα ασυμπτωματικά άτομα που επίσης συμβάλλουν σημαντικά στην εξάπλωση της επιδημίας».

Αναγκαίος ο έγκαιρος εμβολιασμός του πληθυσμού

Αναφερόμενος στο θέμα των μεταλλάξεων ο κ. Τσακρής τόνισε ότι «έχει ιδιαίτερη σημασία το εμβολιαστικό πρόγραμμα να προχωρήσει γρήγορα, ώστε το ανοσιακό τείχος το οποίο θα δημιουργηθεί να μην επιτρέψει στον ιό να κάνει σημαντικές μεταλλάξεις.»

» Από εκεί και πέρα αυτό που ευελπιστούμε κυρίως είναι η κυτταρική ανοσία η οποία επίσης θα δημιουργηθεί από τη χρήση του εμβολίου και θα είναι ικανή τουλάχιστον σε βάθος χρόνου να μας βοηθάει να μην έχουμε σοβαρές λοιμώξεις. Έτσι αν εκτεθούμε στον ιό οι λοιμώξεις τουλάχιστον να είναι πολύ πιο ήπιες σε σχέση με κάποιον που δεν έχει εμβολιαστεί ή δεν έχει προηγούμενη επαφή ή λοίμωξη με τον ιό».