Πάγο στην πληρωμή της Pfizer για τα εμβόλια κατά του κοροναϊού βάζει η υπηρεσία Υγείας της Σουηδίας, ζητώντας άμεσα διευκρινίσεις για τις δόσεις ανά φιαλίδιο.

Η Σουηδία ζητά σαφήνεια σχετικά με τον αριθμό των δόσεων για τις οποίες έχει χρεωθεί αφού η Pfizer χρεώνει για έξι δόσεις σε κάθε φιαλίδιο αντί για τις συμφωνηθείσες πέντε δόσεις, ανέφερε η εφημερίδα Dagens Nyheter.

Η Σουηδία θέλει τώρα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Pfizer να καταλήξουν σε σαφή συμφωνία για το πόσες δόσεις υπάρχουν σε κάθε φιαλίδιο.

«Μέχρι τότε, έχουμε πει στην εταιρεία ότι πρέπει να περιμένουμε για τα τιμολόγια που είναι διαθέσιμα μέχρι να λάβουμε σαφήνεια σχετικά με το τι ισχύει», δήλωσε ο επικεφαλής Επιδημιολόγος Anders Tegnell στην εφημερίδα.

Η ΕΕ και η Pfizer είχαν αρχικά συμφωνήσει ότι κάθε φιαλίδιο περιελάμβανε 5 δόσεις, αλλά αργότερα ανακαλύφθηκε ότι 6 δόσεις μπορούσαν να εξαχθούν αν χρησιμοποιείτο ειδική σύριγγα.

Ο ρυθμιστής φαρμάκων της Ευρωπαϊκής Ένωσης έδωσε άδεια νωρίτερα αυτό το μήνα για να εξαχθεί μια επιπλέον έκτη δόση από τα φιαλίδια, αυξάνοντας τον αριθμό των διαθέσιμων λήψεων σε μια στιγμή που οι προμήθειες είναι μικρές.

Για την εξαγωγή της έκτης δόσης, χρειάζονται σύριγγες ή βελόνες χαμηλού όγκου, οι οποίες διατηρούν μόνο μια χαμηλή ποσότητα διαλύματος μετά από μια ένεση.

«Από την έγκριση της έκτης δόσης, χρησιμοποιούμε αυτόν τον αριθμό. Πρέπει να ακολουθήσουμε τις επίσημες οδηγίες», ανέφερε στην εφημερίδα Ulrika Goossens, εκπρόσωπος επικοινωνίας της Pfizer Sweden.

«Αυτό είναι απαράδεκτο. Αν μια χώρα έχει τη δυνατότητα να βγάλει μόνον πέντε δόσεις, έχει λάβει λιγότερες δόσεις στην ίδια τιμή», δήλωσε ο συντονιστής του εμβολιασμού στην Σουηδία Ρίτσαρντ Μπέργκστρομ.

Εκπρόσωπος της Υπηρεσίας Υγείας της Σουηδίας δήλωσε ότι δεν είναι σε θέση αυτή τη στιγμή να σχολιάσει το δημοσίευμα αυτό.

Η Σουηδία αγοράζει περισσότερα εμβόλια από ό, τι χρειάζεται από το κοινό πρόγραμμα αγορών της ΕΕ, μεταβιβάζοντας τα επιπλέον από αυτά στη γειτονική Νορβηγία, η οποία δεν είναι μέλος της ΕΕ.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr