Παράταση της ζωής κατά 25%; Κι όμως γίνεται, τουλάχιστον σε ποντίκια.

Ερευνητές της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών αναφέρουν ότι επιβράδυναν τη διαδικασία της γήρανσης και παρέτειναν τη ζωή ποντικών απενεργοποιώντας το γονίδιο kat7, το οποίο βρέθηκε να συνδέεται με την κυτταρική γήρανση.

«Σε διάστημα 6-8 μηνών τα ποντίκια παρουσίαζαν καλύτερη εμφάνιση και αυξημένη μυϊκή δύναμη και, το κυριότερο, η διάρκεια ζωής τους παρατάθηκε κατά 25%» δήλωσε στο Reuters ο Τσου Τσινγκ, μέλος της ερευνητικής ομάδας που δημοσιεύει τα ευρήματα στο Science Translational Medicine, μια επιθεώρηση των εκδόσεων Science.

Στην πρώτη φάση της μελέτης, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν το γενετικό εργαλείο CRISPR, ένα είδος μοριακού ψαλιδιού που κόβει το μόριο του DNA, για να απενεργοποιήσουν ένα προς ένα 1.000 γονίδια που ενδεχομένως σχετίζονται με την κυτταρική γήρανση.

Το γονίδιο kat7 ήταν το πλέον υποσχόμενο. Στη δεύτερη φάση των πειραμάτων, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν έναν γενετικά τροποποιημένο ιό για να απενεργοποιήσουν το γονίδιο στο ήπαρ των πειραματοζώων.

«Μελετήσαμε τη λειτουργία του γονιδίου σε διάφορες κατηγορίες κυττάρων, σε ανθρώπινα βλαστοκύτταρα, τα μεσεγχυματικά πρόδρομα κύτταρα, σε ανθρώπινα κύτταρα ήπατος και σε ηπατικά κύτταρα ποντικού. Σε όλες τις περιπτώσεις δεν μετρήσαμε ανιχνεύσιμα επίπεδα κυτταρικής τοξικότητας. Στα ίδια τα ποντίκια παρενέργειες δεν έχουν εντοπιστεί μέχρι στιγμής» ανέφερε ο Τσου.

Η ομάδα του ελπίζει τώρα να επαναλάβει το πείραμα σε πιθήκους, κάτι που θα απαιτούσε πολύ μεγαλύτερη χρηματοδότηση αλλά και περισσότερες μελέτες.