Στο λασπότοπο του Καρά Τεπέ πνίγηκε το αφήγημα του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου για την νέα ασφαλή δομή η οποία χτίστηκε σε χρόνο ρεκόρ μετά την καταστροφή του καταυλισμού της Μόριας.

Η βροχή που ξέσπασε στη Λέσβο την Πέμπτη ανέδειξε την προχειρότητα με την οποία στήθηκε η νέα δομή στο πεδίο βολής, με χιλιάδες ανθρώπους, μικρά παιδιά και ασθενείς να αναγκάζονται να κοιμούνται κυριολεκτικά στις λάσπες εξαιτίας της εμμονής της κυβέρνησης στα κλειστά κέντρα και τον εγκλωβισμό τω προσφύγων στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

Ωστόσο ο αρμόδιος υπουργός, Νότης Μηταράκης, κοιτάζει τα πράγματα μέσα από ροζ γυαλιά, επαναλαμβάνοντας πως όλα πάνε καλά.

Σε έναν τόπο σαν και αυτόν η κυβέρνηση αποφάσισε να μεταφέρει άλλους 150 ευάλωτους πρόσφυγες από την πρότυπη δομή του ΠΙΚΠΑ, η οποία ετοιμάζεται να κλείσει.

Ανάμεσα στα 150 περίπου άτομα που φιλοξενούνται στο ΠΙΚΠΑ, βρίσκονται και 21 ασυνόδευτα παιδιά, κορίτσια ηλικίας έως 17 ετών και αγόρια έως 12 ετών.

Έρχονται κλειστά ελεγχόμενα κέντρα κράτησης

Κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Στέλιο Πέτσα, ο Νότης Μηταράκης, μίλησε, μεταξύ άλλων, για τη δημιουργία κλειστών ελεγχόμενων κέντρων στα νησιά.

Ο υπουργός ανακοίνωσε πως ο διαγωνισμός για τις νέες δομές σε Σάμο, Κω και Λέρο έχει ήδη ολοκληρωθεί, ενώ υπάρχουν και ανάδοχοι. Μάλιστα εντός του μήνα θα προχωρήσει η έναρξη της διαγωνιστικής διαδικασίας στα υπόλοιπα σημεία εισόδου της χώρα.

Επόμενος στόχος του υπουργείου είναι το κλείσιμο εντός του 2020 του προγράμματος ξενοδοχείων. Μέχρι στιγμής έχουν κλείσει 27 και μένουν ακόμα για κλείσιμο 40 ξενοδοχειακές δομές. Το 2021 το υπουργείο στοχεύσει οι τις 32 δομές σε όλη την υπόλοιπη χώρα να μειωθούν σε 26, καθώς «προχωράμε στην έξοδο από τις δομές αυτών που πλέον δεν δικαιούνται παροχή στέγης».

Επίσης, διευκρίνισε ότι το όριο της φιλοξενίας αιτούντων άσυλο σε ποσοστό 1% ανά περιφέρεια που έθεσε ο πρωθυπουργός εφαρμόζεται σε όλες τις περιφέρειες της χώρας, παρά το γεγονός ότι υπήρξε αύξηση των διαμενόντων στην ενδοχώρα από 51.000 τον Ιανουάριο του 2020 σε 54.000 σήμερα.

Τίτλοι τέλους για το ΠΙΚΠΑ

Στο κενό έπεσαν οι εκκλήσεις διεθνών οργανισμών και προσωπικοτήτων για την διατήρηση της δομής του ΠΙΚΠΑ στη Νεάπολη της Λέσβου.

Η δομή επρόκειτο να αδειάσει σήμερα, Δευτέρα, με τους διαμένοντες σε αυτή – κυρίως άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και οικογένειες – να μεταφέρονται στη νέα δομή του Καρά Τεπέ.

Με το πρώτο φως του ήλιου, αποκαλύφθηκε ένα υπέροχο έργο που είχαν κάνει οι πρόσφυγες στον δρόμο εντός του ΠΙΚΠΑ: το ουράνιο τόξο και πάνω του γραμμένο το σύνθημα «Προσπάθησαν να μας θάψουν, αλλά δεν ήξεραν ότι είμαστε σπόροι».

Τελικά, έπειτα από διαπραγματεύσεις με την Αστυνομία το πρωί της Δευτέρας, οι υπεύθυνοι της δομής που ανήκουν στην οργάνωση «Lesvos Solidarity» («Αλληλεγγύη Λέσβου») κατάφεραν να μεταφέρουν την έξωση για την Τετάρτη.

Ο Δήμος Μυτιλήνης αρνήθηκε να συζητήσει με τους υπεύθυνους του ΠΙΚΠΑ.

Σε ανακοίνωσή του για την κακοκαιρία που έπληξε τη δομή του Καρά Τεπέ, το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου σημειώνει μεταξύ άλλων για το ΠΙΚΠΑ: «δομές που λειτουργούν σε δημοτικό χώρο ή σε καταλήψεις πρέπει να αποδοθούν στους νόμιμους ιδιοκτήτες τους. Και ούτε οι πρόσφυγες μπορούν να γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης για να λειτουργούν δομές που πλέον δεν χρειάζονται».

Φαίνεται πως το λουκέτο στο ΠΙΚΠΑ, όπως και στον δημοτικό καταυλισμό του Καρά Τεπέ, έρχεται ως αντάλλαγμα στον δήμαρχο Μυτιλήνης που συμφώνησε στη δημιουργία νέας δομής στο νησί, προκειμένου να μη φανεί ασυνεπής στις προεκλογικές του εξαγγελίες.

Ανοχύρωτη η Λέσβος

Επισφαλείς υγειονομικές συνθήκες για εργαζόμενους και αιτούντες στο Περιφερειακό Γραφείο Ασύλου Λέσβου, καταγγέλλουν 22 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με ερώτηση τους που κατατέθηκε με πρωτοβουλία του Τομεάρχη Μετανάστευσης του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Γιώργου Ψυχογιού.

Όπως επισημαίνουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, παρά το γεγονός ότι το νησί της Λέσβου έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και έχει παρατηρηθεί μεγάλη συγκέντρωση κρουσμάτων κοροναϊού δεν έχει προχωρήσει η υγειονομική θωράκιση συνολικά, αλλά παραμένουν οι επισφαλείς συνθήκες που επικρατούν τόσο στο χώρο της δομής στο Καρά-Τεπέ όσο και στο Περιφερειακό Γραφείο Ασύλου Λέσβου.

Μάλιστα στο χώρο της προσωρινής δομής, επειδή, εκτός των άλλων, οι σκηνές τοποθετήθηκαν χωρίς απολύτως καμία πρόνοια για το ενδεχόμενο εκδήλωσης καιρικών φαινομένων, η σημερινή βροχή μετέτρεψε το χώμα σε λάσπη και επιδείνωσε την ήδη επιβαρυμένη κατάσταση των φιλοξενούμενων.

Έκκληση της Ύπατης Αρμοστείας για ανάληψη επείγουσας δράσης

Η κατάσταση που διαμορφώθηκε ήταν τόσο τραγική που ανάγκασε ακόμα και την Υπατη Αρμοστεία να διαμαρτυρηθεί.

«Εχουμε τονίσει στις αρχές ότι χρειάζονται προσπάθειες μεγάλης κλίμακας, που να περιλαμβάνουν την έγκαιρη εξασφάλιση κατάλληλου συστήματος αποστράγγισης σε ολόκληρη τη δομή και τη διασφάλιση πιο κατάλληλων λύσεων για τη στέγαση των πιο ευάλωτων ανθρώπων και των οικογενειών τους. Ταυτόχρονα, συνεχίζουμε να απευθύνουμε έκκληση για περισσότερες μεταφορές στην ενδοχώρα σε κατάλληλες συνθήκες στέγασης», σημείωσε από τη Γενεύη η εκπρόσωπος Τύπου του διεθνούς οργανισμού, Σάμπια Μαντού.

Ο διεθνής οργανισμός διένειμε κατά προτεραιότητα μουσαμάδες στους ανθρώπους που οι σκηνές τους επηρεάστηκαν από τη βροχή, ενώ θα εφοδιάσει τη δομή με χαλίκι για να μειωθεί ο κίνδυνος πλημμυρών στις περιοχές που υπάρχουν σκηνές και κοινοί χώροι. Επίσης, ενόψει του χειμώνα θα παράσχει πακέτα με υλικό μόνωσης, παλέτες για τα δάπεδα και κόντρα πλακέ για τις οικογενειακές σκηνές.

«Παρόλα αυτά, οι παραπάνω είναι βραχυπρόθεσμες παρεμβάσεις, που δεν μπορούν να θεωρούνται κατάλληλες ή επαρκείς για να αντέξουν το χειμώνα. Έχουμε τονίσει στις αρχές ότι χρειάζονται προσπάθειες μεγάλης κλίμακας, που να περιλαμβάνουν την έγκαιρη εξασφάλιση κατάλληλου συστήματος αποστράγγισης σε ολόκληρη τη δομή και τη διασφάλιση πιο κατάλληλων λύσεων για τη στέγαση των πιο ευάλωτων ανθρώπων και των οικογενειών τους. Ταυτόχρονα, συνεχίζουμε να απευθύνουμε έκκληση για περισσότερες μεταφορές στην ενδοχώρα σε κατάλληλες συνθήκες στέγασης», επισημάνθηκε κατά τη σημερινή ενημέρωση.

Επίσης, ο διεθνής οργανισμός εκφράζει την ανησυχία του για την ανακοίνωση του σχεδιασμού της κυβέρνησης να κλείσουν η δημοτική δομή του Καρά Τεπέ και η δομή στο ΠΙΚΠΑ στη Λέσβο, που στεγάζουν ευάλωτους.

«Μέχρι να εξασφαλιστούν πιο ολοκληρωμένες και αξιοπρεπείς λύσεις, η Ύπατη Αρμοστεία απευθύνει έκκληση στις ελληνικές αρχές να διασφαλίσουν ότι τέτοιου είδους πρωτοβουλίες θα εξακολουθούν να προσφέρουν προστασία και να καλύπτουν τις ιδιαίτερες ανάγκες των πλέον ευάλωτων προσφύγων», σημειώθηκε.

Εν όψει της επιδείνωσης του καιρού και των βροχοπτώσεων, η Ύπατη Αρμοστεία απηύθυνε έκκληση για επείγουσα δράση και σε όλα τα νησιά του Αιγαίου, δίνοντας έμφαση επίσης στη Σάμο, «όπου σχεδόν 4.500 άνθρωποι εξακολουθούν να μένουν σε ανεπαρκείς συνθήκες υπερσυνωστισμού, οι περισσότεροι κοιμούνται σε καλοκαιρινές σκηνές ή αυτοσχέδια καταλύματα στο δάσος, έξω από το κέντρο υποδοχής που έχει χωρητικότητα για 650 άτομα».

Τέλος, η εκπρόσωπος τύπου του διεθνούς οργανισμού χαρακτήρισε ενθαρρυντικές τις προσπάθειες που καταβλήθηκαν αυτόν τον μήνα για να μειωθεί ο υπερσυνωστισμός στα κέντρα υποδοχής σε όλα τα νησιά του Αιγαίου, μέσα από μεταφορές των πιο ευάλωτων αιτούντων άσυλο και αναγνωρισμένων προσφύγων στην ενδοχώρα, υπό τον συντονισμό της κυβέρνησης.