Σήμα κινδύνου εκπέμπει ο πλανήτης καθώς οι πληθυσμοί της άγριας ζωής μειώθηκαν κατά 2/3 από το 1970 μέχρι σήμερα, σύμφωνα με την WWF. Η κλιματική κρίση συμβάλει στην τραγική αυτή απώλεια. Ωστόσο, μεταξύ των αιτιών βρίσκονται και οι παράγοντες που θεωρείται ότι αυξάνουν τις πιθανότητες εμφάνισης πανδημιών, συμπεριλαμβανομένων των αλλαγών χρήσεων γης και του εμπορίου άγριων ζώων.

Η φύση καταρρέει. Οι πληθυσμοί των άγριων ζώων έχουν μειωθεί κατά 68% τις τελευταίες 5 δεκαετίες, με την ανθρώπινη δραστηριότητα και κατανάλωση να ευθύνονται για τη τεράστια αυτή απώλεια. Σύμφωνα με τη μελέτη της WWF, το φαινόμενο απειλεί ακόμη και την ίδια την επιβίωση του ανθρώπου.

Περισσότερες από 4.000 είδη θηλαστικών, πτηνών, ψαριών, ερπετών και αμφίβιων έχουν υποστεί μείωση του πληθυσμού τους από το 1970.

Κύριες αιτίες του φαινομένου είναι η μετατροπή δασών και υδροβιότοπων σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις, η υπερεκμετάλλευση της άγριας πανίδας και η κλιματική κρίση.

Ο πλανήτης εκπέμπει σήμα κινδύνου. H φύση μας προσφέρει πολύτιμες υπηρεσίες αλλά έχει και τη δική της μοναδική αυταξία. Η καταστροφή της επηρεάζει κάθε πτυχή της ζωής μας, με το πιο τρανταχτό παράδειγμα να είναι η τρέχουσα πανδημία του κορωνοϊού.

Από τα ψάρια στους ωκεανούς και τα ποτάμια, έως τις μέλισσες που παίζουν καθοριστικό ρόλο στην αγροτική παραγωγή, η μείωση της άγριας ζωής επηρεάζει άμεσα τη διατροφική ασφάλεια και τη δυνατότητα βιοπορισμού δισεκατομμυρίων ανθρώπων. Γι’ αυτό και οι ειδικοί τονίζουν πως είναι επείγουσα η ανάληψη δράσης για την αντιμετώπιση της μέχρι το 2030.