Αυτή την εβδομάδα με το Βήμα της Κυριακής

Νίτσε

Ο Νίτσε, ένας από τους μεγαλύτερους διανοητές όλων των εποχών, κατάφερε με το πολυσχιδές και πρωτοποριακό του έργο να απαξιωθεί ή και να μισηθεί από τους συγχρόνους του, ενώ μετά τον θάνατό του υμνήθηκε όσο ελάχιστοι και άσκησε –και φυσικά συνεχίζει να ασκεί– βαθύτατη επιρροή στις πιο σημαντικές πνευματικές προσωπικότητες του 20ού αιώνα. Ξεκίνησε την καριέρα του ως κλασικός φιλόλογος αναλαμβάνοντας την έδρα της κλασικής φιλολογίας του Πανεπιστημίου της Βασιλείας μόλις στην ηλικία των είκοσι τεσσάρων ετών.

Μετά τη δημοσίευση του πολύκροτου βιβλίου του «Η Γέννηση της Τραγωδίας» ήρθε σε ρήξη με το ακαδημαϊκό και όχι μόνο κατεστημένο της εποχής του. Παραιτήθηκε από το πανεπιστήμιο και ξεκίνησε μια τιτάνια πνευματική προσπάθεια γράφοντας και δημοσιεύοντας αδιαλείπτως βιβλία έως το 1889, όπου σε ηλικία σαράντα πέντε ετών έχασε τα λογικά του. Ο σπουδαίος φιλόσοφος-ποιητής, που μίλησε για τον θάνατο του Θεού και για την απουσία της πνευματικότητας, κατάφερε με το βαθυστόχαστό του έργο να επηρεάσει όσο ελάχιστοι τις κατοπινές γενιές.

Για τον Νίτσε, καλό είναι ό,τι ανυψώνει στον άνθρωπο το αίσθημα της δύναμης, τη θέληση για απόκτηση δύναμης. Τι είναι κακό; Ο,τι γεννιέται από την αδυναμία. Τι είναι ευτυχία; Το αίσθημα της δύναμης.