Για το άνοιγμα των σχολείων, την επόμενη μέρα στην οικονομία και τα ελληνοτουρκικά διασταύρωσαν τα ξίφη τους στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» ο βουλευτής της ΝΔ Κώστας Κυρανάκης, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Αμανατίδης και ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Δελής.

Για το άνοιγμα των σχολείων, ο κ. Δελής στάθηκε όχι τόσο στην ημερομηνία έναρξης λειτουργίας τους – στις 7 ή 14 Σεπτεμβρίου- όσο στη σημασία των όρων και των προϋποθέσεων με τους οποίους θα ανοίξουν ώστε να υπάρχει ασφάλεια για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς.

«Το ΚΚΕ είναι προβληματισμένο ως προς αυτό το ζήτημα» είπε ο κ. Δελής. Ενώ αναρωτήθηκε πώς τον περασμένο Μάιο με λιγότερα κρούσματα είχε αποφασιστεί πλαφόν 15 μαθητών ανά τάξη – και δεν αποφασίστηκε κάτι αντίστοιχο για τη νέα σχολική χρονιά.

«Οι εξηγήσεις της κυβέρνησης δεν πείθουν κανέναν» είπε, ενώ αναφερόμενος στους επιστήμονες, έκανε λόγο για «εθελοντική επιστράτευσή τους γύρω από την εξυπηρέτηση της συγκεκριμένης πολιτικής».

Απαιτούνται περισσότερες αίθουσες, εκπαιδευτικοί και εργαζόμενοι στην καθαριότητα των σχολείων, συμπλήρωσε.

Από την πλευρά του ο κ. Αμανατίδης σημείωσε τα τρία κρίσιμα σημεία που πρέπει να γίνουν για τα σχολεία: μείωση του αριθμού των μαθητών ανά τάξη, «τρέξιμο» των προσλήψεων, ενίσχυση βοηθητικού προσωπικού και επίλυση του θέματος των συμβάσεων.

Απαντώντας στον κ. Δελή, ο κ. Κυρανάκης τόνισε ότι ο αριθμός των κρουσμάτων κοροναϊού εμφανίζεται μεγαλύτερος λόγω των περισσότερων ελέγχων που γίνονται. Ενώ προσέθεσε πως σε καμία περίπτωση οι πολιτικοί δεν επιβάλλουν στους επιστήμονες αυτά που θα πουν. «Εμπιστευόμαστε τους επιστήμονες και τις εισηγήσεις τους για τα σχολεία» είπε.

Ως προς την επόμενη μέρα στην οικονομία, ο κ. Αμανατίδης άσκησε σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση, τονίζοντας ότι δεν έλαβε υπόψη τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για εμπροσθοβαρή μέτρα. Όπως είπε, η αγορά εκφράζει την αγωνία για «όλεθρο που θα υπάρχει το φθινόπωρο και τον χειμώνα».

Ανταπαντώντας ο κ. Κυρανάκης σχολίασε πως «από τη στιγμή που δεν γνωρίζαμε πότε θα τελειώσει η πανδημία, πολύ σωστά έπραξε η κυβέρνηση ως προς τα μέτρα που αποφάσισε».

Ο κ. Κυρανάκης αναφέρθηκε επίσης στα νέα μέτρα που προτίθεται να φέρει η κυβέρνηση για τη στήριξη εργαζομένων και επιχειρήσεων.

Ελληνοτουρκικά

Για τα ελληνοτουρκικά, ο κ. Δελής σημείωσε την αυξανόμενη επιθετικότητα της Τουρκίας, που εκδηλώνεται με ακόμη μεγαλύτερη ένταση και προκλητικότητα. Ολα αυτά, «με την ανοχή των λεγόμενων «συμμάχων» της χώρας, ΝΑΤΟ και ΕΕ».

Καθυστέρηση στις αποφάσεις και «λογική κατευνασμού» καταλόγισε ο κ. Αμανατίδης στην κυβέρνηση. «Οι παλινωδίες και οι καθυστερήσεις είχαν σημαντικά αρνητικά αποτελέσματα στα εθνικά συμφέροντα» σχολίασε. Απαιτείται εθνική συνεννόηση και ενότητα.

Ο κ. Κυρανάκης αφού αναφέρθηκε στη σημασία των συμφωνιών για ΑΟΖ και την απόφαση για επέκταση χωρικών υδάτων στα 12 μίλια στο Ιόνιο, σημείωσε: «η κριτική του ΣΥΡΙΖΑ το μόνο που κάνει είναι να δίνει επιχειρήματα στον Ερντογάν και περιεχόμενο σε πρωτοσέλιδα τουρκικών φυλλάδων που κάνουν προπαγάνδα στο εσωτερικό ακροατήριο του Ερντογάν».

Ακολούθησε διαφωνία Κυρανάκη-Αμανατίδη ως προς την ακολουθούμενη στρατηγική για τα εθνικά συμφέροντα.