Την εκτίμηση του ότι ο τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, θα συνεχίσει να προκαλεί αν δεν λάβει ένα ισχυρό μήνυμα ότι απειλείται με οικονομικές κυρώσεις από την Ευρώπη, εξέφρασε ο Κωνσταντίνος Φίλης, Διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων του Παντείου Πανεπιστημίου.

«Η Τουρκία κινείται μεταξύ ένταση και διαλόγου» ανέφερε χαρακτηριστικά και σημείωσε ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προδιαθέτει όχι μόνο την Ελλάδα αλλά και τη Διεθνή κοινότητα για ενδεχόμενο θερμού επεισοδίου ή ακόμα σύρραξης, επιθυμώντας να χρεώσει στην Ελλάδα την ευθύνη.

Μάλιστα όπως υποστήριξε, μιλώντας στον ΣΚΑΙ, η Άγκυρα επιχειρεί να φθείρει την Ελλάδα μέσω μιας πολυμετωπικής πολιτικής, ανοίγοντας δηλαδή πολλά μέτωπα, και επεσήμανε ότι πρέπει να δούμε πώς θα αντιδράσει τόσο η Ελλάδα, όσο και η Ευρώπη απέναντι σε αυτήν την δομική απειλή.

Ο κ. Φίλης αναφερόμενος στην στάση της Ευρώπης, είπε ότι δυστυχώς δεν υφίστανται αυτή την τη στιγμή οι συσχετισμοί που θα ήθελε η Ελλάδα για να επιβληθούν κυρώσεις στην Τουρκία, ενώ υπογράμμισε ότι τη στιγμή που η τουρκική λίρα καταρρακώνεται, αν η Ευρώπη δεν λειτουργήσει προς τη επιβολή κυρώσεων δεν μπορούμε να δούμε αν ο Ερντογάν μπλοφάρει με τις συνεχείς προκλήσεις και απειλές του.

Τέλος, εκτίμησε ότι αν η επίσκεψη του γερμανού ΥΠΕΞ, Χάικο Μάας, δεν πετύχει, είναι πολύ πιθανό να έχουμε νέο γύρο έντασης: «Πριν από 2 μήνες ο φαύλος κύκλος της έντασης έκλεισε με το τηλεφώνημα Μητσοτάκη στον Ερντογάν, πριν από ένα μήνα παρενέβη η Μέρκελ τώρα τι μπορεί να γίνει», διερωτήθηκε ο κ. Φίλης, ο οποίος είπε ότι με απειλές τύπου Oruc Reis και συνεχείς προκλήσεις με Navtex, δεν μπορεί να υπάρξει διάλογος.