Η ψυχολογική εξάντληση από την κοινωνική αποστασιοποίηση αναδύνεται ως κύρια απειλή στην ισοπέδωση της επιδημικής καμπύλης, οκτώ μήνες μετά την εμφάνιση του κοροναϊού. Αυτό ισχύει κυρίως για τους νεαρούς ενήλικες, οι οποίοι φοβούνται λιγότερο τον ιό και έχουν υποστεί βαρύτερο οικονομικό και κοινωνικό κόστος από την απομόνωση στο σπίτι.

Από την Ιαπωνία και την Ισπανία μέχρι τις ΗΠΑ, οι λοιμώξεις μεταξύ των millennials και της Γενιάς Ζ οδηγούν σε νέα κύματα κρουσμάτων, που δεν φαίνεται να μειώνονται παρά την επιβολή νέων μέτρων. Η ανησυχητική τάση αντανακλά το γεγονός ότι οι θετικές επιδράσεις της κοινωνικής αποστασιοποίησης στην πανδημική καμπύλη δεν μπορούν να διαρκέσουν για μεγάλες περιόδους, παρά την αρχική τους αποτελεσματικότητα σε ολόκληρο τον κόσμο στην αρχή της χρονιάς.

Γιατί δεν πειθαρχούν οι νέοι;

Το γεγονός ότι οι νεότεροι κινδυνεύουν λιγότερο από τις σοβαρές επιπλοκές ή τον θάνατο από κοροναϊό, τους έχει ενθαρρύνει να σπάνε τους κανόνες, σε συνδυασμό και με την αύξηση της ανεργίας. Οι νεαροί ενήλικες βγαίνουν έξω για πολλούς λόγους, που κυμαίνονται από τη μετακίνηση προς το χώρο εργασίας τους ή την παροχή φροντίδας, μέχρι τις εξόδους σε μπαρ και νυχτερινά κέντρα – ή ακόμη και τα σοκαριστικά περιστατικά «πάρτι κοροναϊού», μέσω των οποίων επιδιώκουν να εκτεθούν επίτηδες στον φονικό ιό.

Αυτό έχει οδηγήσει εξέχουσες φιγούρες, όπως ο Άντονι Φάουτσι του Αμερικανικού Ινστιτούτου Αλλεργιών και Λοιμωδών Νοσημάτων να ζητήσουν από το νεαρό πληθυσμό να είναι πιο υπεύθυνος και να μην γίνεται «μέρος της εξάπλωσης μιας πανδημίας».

Για τις κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο, που έρχονται αντιμέτωπες με επιθετικά νέα κύματα του ιού, και με το εμβόλιο να απέχει ακόμη πολύ, δεν υπάρχουν πολλές επιλογές εκτός από την έκκληση προς τους πολίτες «να μείνουν σπίτι».

Όπως δήλωσε στο Bloomberg ο Πίτερ Κόλινγκτον, καθηγητής κλινικής ιατρικής στο Εθνικό Αυστραλιανό Πανεπιστήμιο Ιατρικής της Καμπέρα: «Πώς μπορεί κανείς να εξασφαλίσει τη συμμόρφωση αυτής της ομάδας, όταν οι ιατρικές επιπτώσεις της είναι πολύ πιο ήπιες από εκείνες των 70χρονων και των 80χρονων και οι οικονομικές επιπτώσεις της πολύ βαρύτερες; Είναι ένα δίλημμα για το οποίο δεν έχω την απάντηση».

Πηγή: www.bloomberg.com