Λίγη ώρα πριν από την πρώτη προσευχή στην Αγία Σοφία, πλέον ως τζαμί, οι τούρκοι πολίτες έχουν κατακλύσει τους δρόμους της Κωνσταντινούπολης ( ειδικότερα στην γειτονιά του Φατίχ), αναμένοντας με ανυπομονησία και δέος.

Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι αναρτήσεις δίνουν το κλίμα που επικρατεί στη γειτονική χώρα, με εικόνες ανθρώπων να σπεύδουν προς την περιοχή του Σουλτάναχμετ για να γίνουν όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά, «μάρτυρες της Ιστορίας».

Η προσευχή, θα μεταδίδεται ζωντανά και από ειδικό λογαριασμό στο Twitter όπως μπορείτε να δείτε παρακάτω

Την ίδια ώρα οι εικόνες από το εσωτερικό της Αγίας Σοφίας με τους θρησκευτικούς άρχοντες σε κλίμα κατάνυξης, έχουν κάνει ήδη το γύρο του Διαδικτύου:

Φυσικά, από τον αχανή κόσμο των Social Media δεν λείπουν και οι εθνικιστικές και φανατικές κραυγές πολιτών που διαλαλούν πως η Αγία Σοφία πάντοτε ήταν τζαμί, τουρκική, ισλαμική κ.α

Ο κόσμος συνεχίζει να κατακλύζει την πλατεία ανάμεσα στην Αγία Σοφιά και το Μπλε Τζαμί:

Αναμφίβολα οι Τούρκοι απολαμβάνουν μια μέρα χαράς για τη χώρα τους, φροντίζοντας να κάνουν γνωστή σε όλο τον πλανήτη τη μετατροπή της Αγίας Σοφιάς από Μουσείο σε τζαμί. Άλλωστε ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει πως σχεδόν σε κάθε ανάρτηση υπάρχει εκτός από το αγγλικό hashtag και το ελληνικό Αγία_Σοφία, σαν να πρόκειται για… πικάρισμα προς τους Έλληνες.

Αυτή την Κυριακή με το ΒΗΜΑ μια μεγάλη προσφορά για τον ελληνισμό.

Αγία Σοφία

Παγκόσμιο Σύμβολο της Ορθοδοξίας

Σπάνιο εικονογραφικό υλικό, αρχιτεκτονική και ιστορικά στοιχεία που παρουσιάζουν τη Μεγάλη Εκκλησία του Γένους.

Το οικουμενικό, θρησκευτικό και πολιτισμικό μνημείο σε μία μοναδική έκδοση

Η Μεγάλη Εκκλησία του Γένους των Ελλήνων, η Αγία Σοφία. ένας από τους μεγαλύτερους ναούς του κόσμου, ένα πραγματικό θαύμα της βυζαντινής αρχιτεκτονικής και ένα σύμβολο για όλους τους Ορθόδοξους Χριστιανούς. Για χίλια και πλέον χρόνια (537-1453), θα αποτελέσει το κέντρο της ορθοδοξίας και του ελληνισμού. Εγινε το μέγιστο θρησκευτικό και πολιτισμικό κέντρο ένα οικουμενικό σύμβολο. Εκεί ο λαός θα γιορτάσει τους θριάμβους, θα θρηνήσει συμφορές και θα αποθεώσει νέους αυτοκράτορες.
Ως μουσείο άνοιξε τις πύλες της την 1η Φεβρουαρίου 1935 και στις 6 Δεκεμβρίου 1985 ανακηρύχθηκε από την UNESCO, Μνημείο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.