Μια νέα πλατφόρμα, το «Repression Watch», στην οποία οι πολίτες μπορούν να αναρτούν μαρτυρία τους για περιστατικά αστυνομικής αυθαιρεσίας, να δημοσιοποιούν καταγγελίες, βίντεο και φωτογραφίες και να ενημερώνονται για την ποινική νομοθεσία, δημιουργήθηκε με αφορμή την αστυνομική αυθαιρεσία στην πλατεία Αγίου Γεωργίου στην Κυψέλη.

«Πέρα από μία πλατφόρμα, με την βοήθεια και την εμπλοκή όλων μας, μπορεί να γίνει μια ασπίδα υπεράσπισης των δικαιωμάτων μας» αναφέρεται στην πλατφόρμα.

«Το τελευταίο διάστημα νέα και έντονα περιστατικά κρατικής καταστολής λαμβάνουν χώρα. Η καταστολή διαφαίνεται, τόσο στο επίπεδο της ποινικής νομοθεσίας με τον νέο ποινικό κώδικα, όσο και σε επίπεδο καθημερινότητας, σε κυρίαρχη άσκηση πολιτικής. Κρούσματα αστυνομικής και κρατικής βίας αναδεικνύονται μέσω των κοινωνικών δικτύων, των τυπικών και των άτυπων δικτύων ενημέρωσης».

«Δράσαν στο σκοτάδι. Ας τα φέρουμε όλα στο φως», υποστηρίζουν. Οπως λένε, «το δόγμα αυτό προσδοκά να νομιμοποιήσει ιδεολογικά την επιθετική πολιτική ενάντια στους “από κάτω”. Ταυτόχρονα, εξαπλώνεται κοινωνικά μέσω του συνδυασμού θέσπισης νομικών κανόνων και αστυνομικής καταστολής: η κατάργηση του ασύλου συναντά τις εκκενώσεις των καταλήψεων κάτω από το πέπλο της εγκληματικότητας, το δικαίωμα του συνέρχεσθαι σε ανοιχτούς-δημόσιους χώρους ποινικοποιείται. Οι επιθέσεις εναντίον συλλογικοτήτων ή μεμονωμένων ατόμων εγγράφονται ιδεολογικά σε έναν αγώνα όπου “το κράτος κυνηγάει τη σκιά της πολιτικής του”».

Το Παρατηρητήριο δεσμεύεται ότι διασφαλίζονται πλήρως τα προσωπικά δεδομένα των πολιτών και ότι ελέγχεται η αξιοπιστία των καταγγελιών καθώς η εγκυρότητα είναι βασικό κριτήριο για τη δημοσιοποίησή τους. Διευκρινίζει, επίσης, ότι δεν αντικαθιστά τους αρμόδιους φορείς, αλλά προωθεί τη συνεργασία μεταξύ πρωτοβουλιών, ομάδων, οργανώσεων και ατόμων με στόχο να αποτελέσει ένα εργαλείο στα χέρια των πολλών και να δημιουργήσει μια κοινότητα που θα το διαχειρίζεται και θα το διατηρεί με γνώμονα τις κοινωνικές ανάγκες.