Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Τουρίστες vs R0 : Η κούρσα για την προσέλκυση επισκεπτών και οι υγειονομικές προφυλάξεις

Τουρίστες vs R0 : Η κούρσα για την προσέλκυση επισκεπτών και οι υγειονομικές προφυλάξεις

Mε πολλές από τις χώρες της Ευρώπης -και όχι μόνο- να προωθούν τον εσωτερικό τους τουρισμό και αρκετούς πολίτες να δηλώνουν ότι δεν θα κάνουν φέτος διακοπές, λόγω και των οικονομικών προβλημάτων που προξένησε ο κοροναϊός, γίνεται κατανοητό ότι η τουριστική «δεξαμενή» από την οποία θα κληθεί να «ψαρέψει» η Ελλάδα είναι μικρότερη από άλλες χρονιές.

Με το τελευταίο και ίσως σημαντικότερο βήμα της άρσης των περιοριστικών μέτρων για τον κοροναϊό βρίσκεται αντιμέτωπη η Ελλάδα, μετά την ολοκλήρωση και της 4ης φάσης επιστροφής στην κανονικότητα, η οποία πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα.

Πλέον η χώρα μας καλείται να βάλει τα δυνατά της, ώστε να καταφέρει να σώσει ότι μπορεί να σωθεί από τη φετινή τουριστική περίοδο.

Ωστόσο, με πολλές από τις χώρες της Ευρώπης -και όχι μόνο- να προωθούν τον εσωτερικό τους τουρισμό και αρκετούς πολίτες να δηλώνουν ότι δεν θα κάνουν φέτος διακοπές, λόγω και των οικονομικών προβλημάτων που προξένησε ο κοροναϊός, γίνεται κατανοητό ότι η τουριστική «δεξαμενή» από την οποία θα κληθεί να «ψαρέψει» η Ελλάδα είναι μικρότερη από άλλες χρονιές.

Ακόμα, ένα άλλο «εμπόδιο» με το οποίο βρίσκεται αντιμέτωπη η «βαριά βιομηχανία» της οικονομίας της χώρας μας είναι το γεγονός ότι το εν λόγω πρόβλημα είναι παγκόσμιο και είναι πολλές οι χώρες που θα προσπαθήσουν να επωφεληθούν από την ίδια δεξαμενή.

Εξαιρετικό σύμμαχο της χώρας μας αποτελούν ωστόσο τα διεθνή ΜΜΕ, τα οποία σε καθημερινή πλέον βάση εκθειάζουν με διθυραμβικά σχόλια την Ελλάδα ως έναν από τους καλύτερους τουριστικούς προορισμούς για το φετινό καλοκαίρι. Τόσο για τις φυσικές της ομορφιές, όσο και για τα πολύ καλά επιδημιολογικά δεδομένα.

Άλλωστε δεν πρέπει να ξεχνάμε πως η χώρα μας μετρά 173 νεκρούς από τον φονικό ιό, τη στιγμή που άλλες «ανταγωνιστικές» χώρες στο τομέα του τουρισμού μετρούν πολλές χιλιάδες θανάτους. Αυτό δίνει αβαντάζ στην Ελλάδα, όσον αφορά αυτές τις χώρες, ωστόσο τι γίνεται με τις χώρες που τα έχουν πάει εξίσου καλά με μας και διεκδικούν ένα κομμάτι της τουριστικής πίτας;

Αυτοί είναι οι ανταγωνιστές μας

Για παράδειγμα, σε αυτή την άτυπη «μάχη» που έχει ήδη ξεκινήσει Ισπανία και Πορτογαλία έχουν μπει για τα καλά στην κούρσα της προσέλκυσης των μεγαλύτερων κατά το δυνατόν μεριδίων αγοράς των φετινών θερινών διακοπών των μεγάλων χωρών, και ειδικά της Γερμανίας.

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα «Καθημερινή», την ίδια ώρα, οι μεγάλοι γερμανικοί tour operatots, και συγκεκριμένα οι TUI, DER Touristik και FTI Group, έχουν ξεκινήσει επιθετική προώθηση πωλήσεων ταξιδιωτικών πακέτων για την Ελλάδα, αλλά και για τις ισπανικές Βαλεαρίδες νήσους, οι οποίες έχουν καταφέρει να έχουν πολύ καλύτερο επιδημιολογικό προφίλ από την ηπειρωτική Ισπανία.

Οι προωθητικές ενέργειες των γερμανικών ταξιδιωτικών πρακτορείων περιλαμβάνουν την προσφορά δωρεάν δυνατότητας ακύρωσης έως και 14 ημέρες πριν από το ταξίδι αλλά και μειωμένες τιμές, που προέρχονται είτε από τον περιορισμό των περιθωρίων κέρδους τους είτε από νέες συμφωνίες με τους ξενοδόχους, όπου αυτές έχει καταστεί δυνατόν να επιτευχθούν.

Η Γερμανία, που κατά το 2019 έστειλε 4 εκατομμύρια ταξιδιώτες στην Ελλάδα, οι οποίοι άφησαν 2,9 δισ. ευρώ στη χώρα, σκοπεύει να άρει την ταξιδιωτική οδηγία για ταξίδια προς το εξωτερικό τη 15η Ιουνίου, σύμφωνα με τα μεγάλα γερμανικά ΜΜΕ. Τόσο οι ξενοδόχοι στην Ελλάδα, αλλά πλέον και στην Πορτογαλία και στην Ισπανία, όσο και τα μεγάλα ταξιδιωτικά γραφεία επιδιώκουν να αποσπάσουν το μεγαλύτερο δυνατό κομμάτι από τη ζήτηση των Γερμανών για διακοπές στη Νότια Ευρώπη.

Παραμένουν «ενεργές» χιλιάδες κρατήσεις

Στα συστήματα των πρακτόρων αλλά και των Ελλήνων ξενοδόχων παραμένουν ενεργές εκατοντάδες χιλιάδες κρατήσεις για διακοπές στην Ελλάδα, οι οποίες είχαν πραγματοποιηθεί πριν από το ξέσπασμα της πανδημίας στην Ευρώπη και αφορούσαν ημερομηνίες μετά τη 15η Ιουνίου.

Αν και παραμένει προς εξακρίβωση η μεταφορική δυναμικότητα που οι αεροπορικές εταιρείες θα αφιερώσουν στα δρομολόγια από Γερμανία, ολοένα και περισσότεροι πιστεύουν ότι μπορεί να δουν τους πρώτους Γερμανούς τουρίστες στα τέλη Ιουνίου. Σε κάθε περίπτωση, όλοι στοιχηματίζουν ότι από τις αρχές Ιουλίου οι Γερμανοί θα είναι παρόντες.

Οι ελληνικές υγειονομικές αρχές, σε συνεργασία με την κυβέρνηση, τις αμέσως επόμενες ημέρες, και πάντως έως τα τέλη Μαΐου, αφού αξιολογήσουν τα επιδημιολογικά δεδομένα από τις χώρες της Ευρώπης αλλά και διεθνώς, αναμένεται να δώσουν το πράσινο φως για την επανέναρξη ταξιδιών από όσες εξ αυτών προκριθούν.

Παρά τις διαρροές των τελευταίων ημερών που ονοματίζουν 19 χώρες (Αυστρία, Βουλγαρία, Σερβία, Ρουμανία, Αλβανία, Βόρεια Μακεδονία, Βοσνία, Κροατία, Πολωνία, Ουγγαρία, Σλοβακία, Τσεχία, Κύπρος, Ισραήλ, Κίνα, Ιαπωνία, Αυστραλία, Νορβηγία, Δανία) από τις οποίες θα επιτραπούν οι αεροπορικές αφίξεις, γεγονός είναι ότι η λίστα αυτή δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί. Σε κάθε περίπτωση, εφόσον όλα προχωρήσουν σύμφωνα με το θετικό σενάριο, στη λίστα θα προστίθενται συνεχώς κι άλλες χώρες όσο η πανδημία θα υποχωρεί.

Μητσοτάκης στη Bild: Ευπρόσδεκτοι οι Γερμανοί τουρίστες στην Ελλάδα

Σε αυτό το πλαίσιο και στην προσπάθεια προσέλκυσης τουριστών από τη Γερμανία ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης παραχώρησε συνέντευξη στη γερμανική Bild, στην οποία -μεταξύ άλλων- είπε πως «οι Γερμανοί τουρίστες είναι ευπρόσδεκτοι στην Ελλάδα».

Ο έλληνας πρωθυπουργός εξήγησε τον τρόπο που η Ελλάδα κατάφερε να περιορίσει την πανδημία του κοροναϊού, παρουσιάζοντας παράλληλα το σχέδιο της κυβέρνησης για το άνοιγμα της χώρας με ασφαλή τρόπο σε επισκέπτες από το εξωτερικό.

Στη συνομιλία του με τους δημοσιογράφους Λιάνα Σπυροπούλου και Paul Ronzheimer, ο Κυριάκος Μητσοτάκης στάθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός ότι η Ελλάδα διακρίνεται, για πρώτη φορά μετά από μεγάλο διάστημα, για την υψηλή αξιοπιστία: «αποτελούμε θετικό παράδειγμα και αυτό δημιουργεί στον κόσμο αίσθημα σιγουριάς και εμπιστοσύνης στη δυνατότητα του κράτους να ανταποκρίνεται αποτελεσματικά» σημειώνει.

«Σκοπεύουμε να ανοίξουμε την τουριστική δραστηριότητα για τις χώρες που έχουν παρόμοια επιδημιολογικά δεδομένα με την Ελλάδα» υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός.

«Η Γερμανία θα περιλαμβάνεται σ’ αυτές με βάση τα δεδομένα που έχουμε δει έως τώρα και, βεβαίως, οι Γερμανοί τουρίστες θα είναι ευπρόσδεκτοι στην Ελλάδα από την 1η Ιουλίου όσον αφορά τις απευθείας πτήσεις προς τα νησιά και από τις 15 Ιουνίου εάν θέλουν να έρθουν στην Αθήνα» πρόσθεσε.

Δειγματοληπτικά τεστ

Ο κ. Μητσοτάκης διευκρίνισε ότι στο επόμενο στάδιο δεν θα εξετάζονται υποχρεωτικά όλοι οι αφιχθέντες στη χώρα μας, αλλά θα γίνονται δειγματοληπτικά τεστ ώστε να προληφθεί τυχόν έξαρση της επιδημίας. Τα τεστ, συνέχισε ο Πρωθυπουργός, θα συνοδεύονται από την αξιοποίηση ηλεκτρονικής εφαρμογής, η οποία θα παρέχει πολύτιμες υγειονομικές πληροφορίες στους ταξιδιώτες, αλλά και από την ενίσχυση των εξεταστικών δυνατοτήτων στα νησιά.

«Οι επισκέπτες θα έχουν πρόσβαση σε μία εφαρμογή (application) που θα τους παρέχει βασικές πληροφορίες και οδηγίες και θα μαθαίνουν που βρίσκεται η πλησιέστερη υγειονομική μονάδα. Επίσης, θα φροντίσουμε να υπάρχουν επαρκή τεστ σε όλα τα νησιά, ακόμη και στα μικρά, σε περίπτωση που θα χρειαστεί κάποιος να υποβληθεί σε τεστ. Θα υπάρχει η δυνατότητα, αν συμβεί οτιδήποτε, να διακομιστεί κάποιος σε ένα από τα βασικά νοσοκομεία της Αθήνας. Συνεπώς, μελετάμε προσεκτικά την κατάσταση, για να διασφαλίσουμε ότι θα οργανώσουμε τις υπηρεσίες υγείας κατά τρόπο ώστε να αισθάνονται ασφαλείς τόσο οι επισκέπτες όσο και οι κάτοικοι» συνέχισε ο Πρωθυπουργός.

Δεν γνωρίζουμε ακόμη τι θα κάνουμε με τα νυχτερινά κέντρα

«Θα εφαρμόζουμε και βασικούς κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης σε ό,τι αφορά την εμπειρία στην Ελλάδα. Πράγματα απλά όπως το να τηρούνται οι αποστάσεις, να προστατεύεται το προσωπικό στις ταβέρνες και τα ξενοδοχεία φορώντας μάσκα. Βλέπετε, εδώ, όλοι φορούν τις μάσκες τους. Θέλουμε να απολαμβάνουν όλοι μία όσο το δυνατόν καλύτερη εμπειρία. Δεν γνωρίζουμε τι θα κάνουμε ακόμη με τα νυχτερινά κέντρα, ίσως να υπάρξουν εδώ κάποιοι περιορισμοί, αλλά όσον αφορά στη βασική εμπειρία, δηλαδή να πάει κάποιος στην παραλία, να πάει σε μια ωραία ταβέρνα, σε ένα εστιατόριο, θα είναι όλα ακριβώς ίδια, απλώς με μερικές πρόσθετες προφυλάξεις. Οι παραλίες άνοιξαν ουσιαστικά πριν από περίπου δέκα ημέρες. Επικράτησε τάξη, τηρήθηκαν οι αποστάσεις για τις ομπρέλες και τις ξαπλώστρες και όλα έγιναν με πολύ οργανωμένο τρόπο. Προσδοκούμε λοιπόν ότι το ίδιο θα συμβεί και όταν ανοίξουμε τις πύλες μας για τον τουρισμό» αναφέρει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Ουσιαστικά, η ζωή στη Ελλάδα το καλοκαίρι είναι έξω. Άρα θέλουμε να περιορίσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο τις δραστηριότητες εσωτερικού χώρου, αλλά όπως αντιλαμβάνεστε θα είναι εύκολο, διότι κανείς δεν θέλει να έρθει στην Ελλάδα για να μένει μέσα σε εσωτερικούς χώρους το καλοκαίρι, θέλει να έρθει στην Ελλάδα επειδή μπορεί να είναι έξω διαρκώς. Εκτός από τις ώρες ύπνου, ουσιαστικά μπορεί να είναι κανείς έξω όλες τις υπόλοιπες ώρες» προσθέτει.

Έλεγχοι του ΕΟΔΥ στα νησιά: Η προετοιμασία και το σχέδιο προστασίας πριν καταφθάσουν οι τουρίστες

Έτσι, με στόχο την πραγματοποίηση όλων των παραπάνω ξεκίνησαν οι επισκέψεις σε νησιά και οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι για τον κοροναϊό, από τις πλωτές μονάδες του ΕΟΔΥ.

«Προσπαθούμε να είμαστε σε εγρήγορση, σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς», δήλωσε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας από τη Μήλο. Τα αποτελέσματα είναι καλά αλλά και οι μετακινήσεις εντός Ελλάδας άρχισαν και σε λίγο θα φτάσουν και τουρίστες, σχολίασε μιλώντας στην ΕΡΤ και τονίζοντας πως: «Έχουμε πολύ καλά αποτελέσματα αλλά ο ιός δεν έχει εξαφανιστεί».
Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ τόνισε πως πρέπει να μας γίνουν συνήθεια τα βασικά μέσα προστασίας, όπως πλύσιμο χεριών και τήρηση αποστάσεων.

Για την ενίσχυση των δομών στα νησιά, ο κ. Αρκουμανέας είπε πως υπάρχει σχέδιο και από το υπουργείο Τουρισμού και από το υπουργείο Υγείας, και νησιά πιο μικρά, σε συνεργασία και με τους περιφερειάρχες, αποκτούν τη δυνατότητα να κάνουν τεστ και παράλληλα το ΕΚΑΒ προμηθεύεται επιπλέον κάψουλες αεροδιακομιδής και το Λιμενικό τρία πλωτά ασθενοφόρα.

«Θα προσπαθήσουμε να είμαστε δίπλα σε αυτά τα νησιά» τόνισε, ενώ αναφορικά με τους τουρίστες είπε πως προφανέστατα δεν μπορούν να γίνουν εξετάσεις σε όλους αλλά δειγματοληπτικά.

Η θωράκιση των νησιών

Σημειώνεται πως ήδη έχει ξεκινήσει το σχέδιο θωρακισμού των νησιών πριν μάλιστα «ανοίξουν» τα σύνορα για τους τουρίστες με το  υπουργείο Υγείας να καταρτίζει υγειονομικά πρωτόκολλα για τις τουριστικές και τις μεταφορικές επιχειρήσεις, τα σημεία τουριστικού ενδιαφέροντος, όπως π.χ. τα μουσεία ή οι αρχαιολογικοί χώροι, καθώς και τις πύλες εισόδου της χώρας.

Ιδιαίτερη βαρύτητα έχει βεβαίως το σχέδιο που επεξεργάζεται το υπουργείο Υγείας για την υγειονομική θωράκιση της νησιωτικής χώρας τόσο για την ασφάλεια των μόνιμων κατοίκων όσο και των ημεδαπών και των αλλοδαπών επισκεπτών.

Τρεις ζώνες

Οι ειδικοί της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων θεωρούν δεδομένο ότι θα εισαχθούν νέα κρούσματα, αλλά ευελπιστούν ότι θα καταγραφούν μεμονωμένα περιστατικά και συνεπώς ότι θα είναι ελεγχόμενη η μετάδοση. Το βέβαιο είναι πως το σχέδιο θα τροποποιείται με βάση την πορεία και τη διασπορά του ιού και τον εντοπισμό κρουσμάτων, εισαγόμενων ή εγχώριων.

Βάσει του σχεδίου, τα νησιά ταξινομούνται σε τρεις ζώνες (χαμηλού, μέτριου και υψηλού κινδύνου), ανάλογα με την προσβασιμότητα σε δομές υγείας, αλλά και σε δομές ελέγχου για κορωνοϊό.

Για παράδειγμα, προορισμοί χαμηλού κινδύνου θεωρούνται η Κρήτη, η Εύβοια, τα νησιά του Αργοσαρωνικού και άλλα νησιά, π.χ. των Κυκλάδων ή των Σποράδων, η πρόσβαση ή η σύνδεση των οποίων με την ηπειρωτική χώρα μπορεί να γίνει σε διάστημα 1,5 ώρας.

Μέτριου κινδύνου θεωρούνται νησιά που έχουν δομές υγείας. Ενδεικτικά τέτοια νησιά είναι η Ρόδος, η Κως, η Κάλυμνος, η Σαντορίνη, η Πάρος, η Νάξος, τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου (Λέσβος, Σάμος, Χίος).

Στη ζώνη υψηλού κινδύνου εντάσσονται τα νησιά που δεν διαθέτουν υποδομές υγείας ή που διαθέτουν τις στοιχειώδεις δομές υγείας. Ενδεικτικά σε αυτή τη λίστα βρίσκονται η Σαμοθράκη, η Θάσος, η Ανάφη, η Ιος, η Φολέγανδρος, η Αστυπάλαια, η Πάτμος, η Κάρπαθος, η Μήλος, η Αμοργός, η Σκύρος.

Σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση των τελικών αποφάσεων του υπουργείου Υγείας θα έχει το ΕΚΑΒ, το Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας (ΚΕΠΥ), το οποίο θα υλοποιήσει από μεθαύριο και για τρεις εβδομάδες πρόγραμμα ελέγχου ετοιμότητας, εκπαίδευσης και άσκησης στα νησιά, τόσο στους υγειονομικούς όσο και στους λιμενικούς για τη διαχείριση ύποπτου ή επιβεβαιωμένου κρούσματος κορωνοϊού και τη διακομιδή του, πλωτή ή αεροδιακομιδή – το πρόγραμμα ΕΚΑΒ be SAFE (Stay Alert Fully Educated). Κλιμάκια διασωστών και γιατρών θα ταξιδέψουν από μεθαύριο στα νησιά των Κυκλάδων για να υλοποιήσουν το σημαντικό αυτό πρόγραμμα.

«Θα ελέγχουμε και θα καταγράφουμε την εύρυθμη λειτουργία των υγειονομικών σχηματισμών για την πανδημία COVID-19 κατ’ αναλογία της αξιολόγησης που γίνεται όταν υλοποιούνται ασκήσεις ετοιμότητας στα νοσοκομεία. Θα εκπαιδεύσουμε τους εργαζόμενους σχετικά με την τήρηση των μέτρων προστασίας, αλλά και στην παροχή επείγουσας προνοσοκομειακής φροντίδας για την υποστήριξη των ζωτικών λειτουργιών των ασθενών (Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση) κατά το χρονικό στάδιο πριν από τη διακομιδή ενός ύποπτου ή και επιβεβαιωμένου περιστατικού SARS-CoV-2 σε κάποιο Νοσοκομείο Αναφοράς COVID-19. Επίσης, θα αξιολογήσουμε τις πραγματικές δυνατότητες διακομιδής κρούσματος με πλωτά ή αεροπορικά μέσα», εξηγεί ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ Νίκος Παπαευσταθίου.

Απόβαση και του ΕΚΑΒ στη νησιά

Το ΕΚΑΒ ξεκινά ασκήσεις ετοιμότητας στα νησιά ενόψει τουριστών και στις Κυκλάδες ο πρώτος σταθμός είναι η Σύρος.

Το επιχειρησιακό πρόγραμμα ελέγχου ετοιμότητας, εκπαίδευσης & ασκήσεων του ΕΚΑΒ στους Υγειονομικούς Σχηματισμούς της Νησιωτικής χώρας ονομάζεται «Είμαστε σε Ετοιμότητα & Εκπαιδευμένοι… Μένουμε Ασφαλείς».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση το ΕΚΑΒ, βάσει του Πανελλαδικού σχεδίου δράσης του σχετικά με την επιχειρησιακή ετοιμότητα των Υγειονομικών Σχηματισμών και τον συντονισμό της παροχής επείγουσας προνοσοκομειακής φροντίδας σε καταστάσεις εκτάκτων αναγκών & κρίσεων, θα πραγματοποιήσει πρόγραμμα ελέγχου ετοιμότητας, εκπαίδευσης & ασκήσεων για την διαχείριση ύποπτων και επιβεβαιωμένων περιστατικών SARS-CoV-2, από τους Επαγγελματίες Υγείας αλλά και τα στελέχη των εμπλεκόμενων τοπικών φορέων & υπηρεσιών της νησιωτικής χώρας.

Με βασικό γνώμονα την επερχόμενη σταδιακή άρση των μέτρων για τον Τουρισμό και την απαιτούμενη προστασία της δημόσιας υγείας των επισκεπτών αλλά και των κατοίκων των τουριστικών προορισμών της νησιωτικής Ελλάδας, το Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας (ΚΕΠΥ) και το Ινστιτούτο Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΙΕΚ) του ΕΚΑΒ, δημιούργησε ένα πρόγραμμα ελέγχου ετοιμότητας, εκπαίδευσης & ασκήσεων με το κωδικό όνομα «ΕΚΑΒ be S.A.F.E.» (Stay Alert Fully Educated), το οποίο απευθύνεται (κατά κύριο λόγο) στα υγειονομικά στελέχη των νησιών του Αιγαίου (νησιά που διαθέτουν Νοσοκομεία και κυρίως Κέντρα Υγείας ή Περιφερειακά Ιατρεία) αλλά και στα στελέχη των κατά τόπους εμπλεκόμενων υπηρεσιών για την πραγματοποίηση αεροδιακομιδών αλλά και πλωτών διακομιδών (Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή). Ο βασικός στόχος του προγράμματος ΕΚΑΒ be S.A.F.E. είναι να διασφαλιστεί η ετοιμότητα αλλά και η επάρκεια των γνώσεων όλων των στελεχών των Νοσοκομείων, των Κ.Υ., των Περιφερειακών Ιατρείων, των Λιμενικών, των εμπλεκόμενων στελεχών Περιφερειακής ή και Τοπικής Αυτοδιοίκησης κ.α., σχετικά με την τήρηση των ατομικών μέτρων προστασίας αλλά και στην παροχή επείγουσας προνοσοκομειακής φροντίδας (ανά περίπτωση) για την υποστήριξη των ζωτικών λειτουργιών των ασθενών κατά το χρονικό στάδιο πριν την ασφαλή διακομιδή ενός ύποπτου ή επιβεβαιωμένου περιστατικού SARS-CoV-2, σε κάποιο ορισμένο Νοσοκομείο Αναφοράς Covid-19.

Τα διεθνή ΜΜΕ «ψηφίζουν» Ελλάδα

Προτάσεις σχετικά με το ποια μέρη θα πρέπει να επισκεφτείτε φέτος το καλοκαίρι δημοσίευσε στην στήλη «Global Traveler» το δίκτυο CNBC, με τα περιοριστικά μέτρα να αίρονται σταδιακά σε όλο τον κόσμο.

Μεταξύ των πρώτων χωρών που προτείνονται ως τουριστικοί προορισμοί, συγκαταλέγεται και η Ελλάδα, ενώ το άρθρο συμπεριλαμβάνει και το  τηλεοπτικό διάγγελμα που απηύθυνε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, όπου ανακοίνωσε την επανέναρξη της τουριστικής περιόδου, στις 15 Ιουνίου, και τη σταδιακή επαναλειτουργία των διεθνών πτήσεων, από την 1η Ιουλίου.

Το άρθρο αναφέρει μάλιστα πως η Ελλάδα διαθέτει τα χαμηλότερα ποσοστά κρουσμάτων κοροναϊού στην Ευρώπη, με 2.882 περιπτώσεις νοσούντων και 172 θανάτους, καθώς και ότι ήταν μεταξύ των χωρών που προέβησαν στην ταχύτερη λήψη αυστηρών μέτρων.

Αναφέρεται, τέλος, ότι η χώρα έχει αρχίσει σταδιακά να αίρει τους περιορισμούς, επιτρέποντας, μεταξύ άλλων, την πρόσβαση σε περισσότερες από 500 παραλίες της.

Τσιόδρας: Τουρισμός με αξιολόγηση και προσοχή στα επιδημιολογικά δεδομένα

Στο θέμα του τουρισμού έκανε και ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, Σωτήρης Τσιόδρας, ο οποίος ξεκαθάρισε πως αποτελεί ένα σύνθετο πρόβλημα με πολλαπλές διαστάσεις, ωστόσο υπογράμμισε πως το άνοιγμα των συνόρων δεν θα γίνει χωρίς προσοχή στα επιδημιολογικά δεδομένα.

«Θέλει προσοχή πώς χαρακτηρίζεται μία περιοχή και ποια επιδημιολογικά δεδομένα χρησιμοποιείς: τα κρούσματα που καταγράφονται; Οι θάνατοι που καταγράφονται; Ο αριθμός των ελέγχων που γίνονται; Ο αναπαραγωγικός ρυθμός της επιδημίας, το R, το οποίο μάλιστα οι περισσότερες χώρες δεν το δημοσιεύουν;» επισήμανε ο κ. Τσιόδρας.

«Θέλει μια ενδελεχή επιστημονική αξιολόγηση και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε στην Επιτροπή μαζί με το γραφείο Ταξιδιωτικής Ιατρικής του ΕΟΔΥ. Θα αξιολογούμε τα δεδομένα και θα αποφασίζουμε για κάποια ταξιδιωτική οδηγία» πρόσθεσε.

Για παράδειγμα, χώρες όπως η Μ. Βρετανία και οι ΗΠΑ έχουν αυτή τη στιγμή περιοχές με αρκετά μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων, αλλά και περιοχές στις οποίες μειώνεται σταδιακά η επιδημία. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι ενδέχεται να επιτραπούν οι πτήσεις από συγκεκριμένες περιοχές κάποιων χωρών και να αποκλειστούν άλλες.

Ο καθηγητής λοιμωξιολογίας παρέπεμψε στην απόφαση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχουν Νόσων (ECDC) και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σύμφωνα με την οποία από τις 15 Ιουνίου και μετά θα πρέπει να ανοίξουν τα ευρωπαϊκά σύνορα, απαντώντας στο ερώτημα εάν το άνοιγμα του εξωτερικού τουρισμού έχει επιστημονικό έρεισμα ή οικονομικό, πολιτικό, κοινωνικό χαρακτήρα.

«Νομίζω ότι δεν θα γίνει χωρίς προσοχή στα επιδημιολογικά δεδομένα» τόνισε και πρόσθεσε:

«Η δημόσια υγεία βγήκε πιο μπροστά από την οικονομία σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής και αυτή τη στιγμή η οικονομία και η πολιτική ακολουθεί την επιτυχημένη εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων και την άρση τους. Νομίζω έτσι θα κινηθούμε, εμείς θα είμαστε αρωγοί ως επιστήμονες σε τυχόν επιστημονικά ζητήματα που θα τεθούν».

Προχωρώντας, τέλος, σε ένα σχόλιο για τη διαχείριση της επιδημίας, ο κ. Τσιόδρας ανέφερε: «Σε κάποιες χώρες δεν το περίμενε κανένας -χώρες που δεν τις θεωρούσαμε έτοιμες υγειονομικά- αυτή η έγκαιρη εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων οδήγησε σε καλύτερα αποτελέσματα και νομίζω για εμένα αυτό παραμένει το πιο σημαντικό, ότι η δημόσια υγεία παραμένει στην υπηρεσία των πολιτών και του λαού και νομίζω ότι συνεργάζεται με την Πολιτεία και βάζει τους υγειονομικούς κανόνες».

Sports in

Έτοιμος (και) για το Διηπειρωτικό ο Ολυμπιακός!

Αν η Κ19 των «ερυθρολεύκων» κατακτήσει του Τσάμπιονς Λιγκ Νέων θα παίξει στον τελικό του Ιντερκοντινεντάλ κόντρα στη Φλαμένγκο για το Παγκόσμιο Στέμμα!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024