Το σχέδιο επανεκκίνησης της ελληνικής οικονομίας παρουσίασε σήμερα, Τετάρτη, η ελληνικη κυβέρνηση, δίνοντας έμφαση στην εργασία, την οικονομία και τον τουρισμό. Πρώτος ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε τους βασικούς πυλώνες των μέτρων, δίνοντας στη συνέχεια τη σκυτάλη σε τέσσερις υπουργούς, οι οποίοι εξειδίκευσαν τα μέτρα.

Στα κυριότερα σημεία του, το σχέδιο περιλαμβάνει μείωση του ΦΠΑ, παράταση στα μέτρα στήριξης εργαζομένων και επιχειρήσεων, αλλά και επανεκκίνηση του τουρισμού, χωρίς τεστ και καραντίνα για τους επισκέπτες.

Ακόμα, προβλέπονται μέτρα για τα κόκκινα δάνεια και την προστασία της πρώτης κατοικίας.

Το σχέδιο για τη στήριξη της οικονομίας

Πρώτος τη σκυτάλη από τον πρωθυπουργό πήρε ο υπουργός οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο οποίος τόνισε πως η Ελλάδα αντιμετώπισε την κρίση και την αντιμετωπίζει με επιτυχία.

«Πρόσφατα η Κομισιόν στις προβλέψεις της επεσήμανε την ταχεία επέμβαση της κυβέρνησης στην οικονομία» είπε σχολιάζοντας την έκθεση της Κομισιόν, ενώ έκανε λόγο για εξαιρετικά θετική έκθεση.

Ακόμα, υπογράμμισε πως στόχος του προγράμματος είναι η ταχύτερη και πιο ισχυρή επανεκκίνηση της οικονομίας.

Στη συνέχεια ο κ. Σταϊκούρας παρουσίασε τα 15 μέτρα της κυβέρνησης για την επανεκκίνηση της οικονομίας:

  • Επεκτείνεται, για ακόμη μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, το δικαίωμα αναστολής σύμβασης εργασίας των εργαζομένων, η αποζημίωση ειδικού σκοπού και η κάλυψη ασφαλιστικών εισφορών τους. Συνεχίζεται η δυνατότητα αναστολής σύμβασης εργασίας, σε ποσοστό μάλιστα έως 100%, των εργαζομένων στους κλάδους του τουρισμού, της εστίασης, των μεταφορών, του πολιτισμού και του αθλητισμού.
  • Δημιουργείται νέος μηχανισμός στήριξης της βραχυχρόνιας απασχόλησης, ώστε να διατηρηθούν θέσεις εργασίας και να στηριχθεί η επιχειρηματικότητα.
  • Παρέχεται επίδομα ανεργίας στους εποχικά απασχολούμενους που δεν θα προσληφθούν την τρέχουσα τουριστική περίοδο. Και παράλληλα, παρέχεται επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών για τους εποχικά εργαζόμενους μερικής απασχόλησης.
  • Δίδεται η δυνατότητα αναστολής πληρωμής των δόσεων βεβαιωμένων οφειλών προς τη φορολογική αρχή σε όσες επιχειρήσεις παραμένουν κλειστές, καθώς και στους κλάδους του τουρισμού, της εστίασης, των μεταφορών, του πολιτισμού και του αθλητισμού, και για τον μήνα Ιούνιο. Οι εργαζόμενοι των οποίων οι συμβάσεις τελούν σε προσωρινή αναστολή, έχουν το δικαίωμα αναστολής των δόσεων βεβαιωμένων οφειλών.
  • Επεκτείνεται η δυνατότητα μείωσης ενοικίου κατά 40%, τον μήνα Ιούνιο, σε όσες επιχειρήσεις παραμένουν κλειστές και στις επιχειρήσεις που ανήκουν στους κλάδους του τουρισμού, της εστίασης, των μεταφορών, του πολιτισμού και του αθλητισμού. Επιπλέον, δίνεται η ίδια δυνατότητα και σε όσες επιχειρήσεις άνοιξαν τον Μάιο, συμπεριλαμβανομένου του λιανικού εμπορίου. Επιπρόσθετα, στις επιχειρήσεις που ανήκουν στους κλάδους του τουρισμού, των μεταφορών, του πολιτισμού και του αθλητισμού, δίδεται η δυνατότητα μείωσης του ενοικίου και κατά τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο. Τέλος, δικαίωμα μείωσης ενοικίου για την 1η τους κατοικία και τη φοιτητική κατοικία των εξαρτώμενων μελών τους, διατηρούν και όλοι οι εργαζόμενοι των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τελούν σε καθεστώς προσωρινής αναστολής.
  • Για τους ιδιοκτήτες που εκμισθώνουν ακίνητα σε πληττόμενες επιχειρήσεις και εργαζόμενους, αναστέλλονται οι προθεσμίες καταβολής των βεβαιωμένων οφειλών. Επίσης, γι’ αυτούς τους ιδιοκτήτες, προβλέπεται η δυνατότητα συμψηφισμού μέρους του εισοδήματος που έχασαν, με φορολογικές υποχρεώσεις μετά τον Ιούλιο.
  • Χορηγείται 2η Επιστρεπτέα Προκαταβολή, με βάση την απώλεια τζίρου των μηνών Μαρτίου, Απριλίου και Μαΐου. Το αδιάθετο υπόλοιπο της πρώτης φάσης, που μόλις ολοκληρώθηκε, θα προστεθεί στη 2η φάση, ώστε το συνολικό ποσό που θα έχει χορηγηθεί, μέχρι τέλος Ιουνίου, να διαμορφωθεί στα 2 δισ. ευρώ.
  • Προβλέπεται μείωση της προκαταβολής φόρου. Για τις επιχειρήσεις που θα εμφανίσουν μείωση τζίρου κατά τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο και Μάιο, αθροιστικά άνω ενός ποσοστού, θα προβλεφθεί μείωση της προκαταβολής φόρου που καλούνται να πληρώσουν εντός του 2020 για το 2021, κατά ένα ποσοστό. Το ποσοστό θα προσδιοριστεί τον Ιούλιο, με βάση τα στοιχεία τζίρου που θα έχουν υποβάλει οι επιχειρήσεις για την προηγούμενη περίοδο.
  • Μειώνεται ο ΦΠΑ στις μεταφορές από το 24% στο 13%, για την περίοδο 1 Ιουνίου – 31 Οκτωβρίου 2020. Καλύπτει μεταφορές επιβατών με τρένο, με μετρό και τραμ, με αστικά και υπεραστικά λεωφορεία, με αεροπλάνο, με πλοίο, με συνδυαστικές μεταφορές. Οι πολίτες, κυρίως τα πιο αδύναμα εισοδηματικά στρώματα, θα ωφεληθούν ιδιαίτερα από αυτή την πρόνοια της πολιτείας.
  • Μειώνεται ο ΦΠΑ στον καφέ και στα μη αλκοολούχα ποτά από το 24% στο 13% για την περίοδο 1 Ιουνίου – 31 Οκτωβρίου 2020.
  • Μειώνεται ο ΦΠΑ στο τουριστικό πακέτο από 80/20 (80% με 13% και 20% με 24%) σε 90/10 για την περίοδο 1 Ιουνίου – 31 Οκτωβρίου 2020.
  • Μειώνεται ο ΦΠΑ στα εισιτήρια των κινηματογράφων από το 24% στο 13% για την περίοδο 1 Ιουνίου – 31 Οκτωβρίου 2020.
  • Οι δαπάνες επιστημονικής και τεχνολογικής έρευνας εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδα των επιχειρήσεων προσαυξημένες κατά 100%, έναντι 30% που είναι σήμερα, για δαπάνες που θα πραγματοποιηθούν από 1η Σεπτεμβρίου.
  • Δημιουργείται Εθνικό Μητρώο Νεοφυών Επιχειρήσεων, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα, ώστε να υπάρχει ένα συνεκτικό πλαίσιο ανάπτυξης στοχευμένων πολιτικών υποστήριξης του οικοσυστήματος. Δίνονται κίνητρα σε φυσικά πρόσωπα που εισφέρουν επενδυτικά κεφάλαια [angel investors] για νεοφυείς επιχειρήσεις, με τη μορφή εκπτώσεων φόρου επί του ποσού που επενδύεται.
  • Δρομολογείται πρόγραμμα στο οποίο το Κράτος θα επιδοτεί, για ορισμένο χρονικό διάστημα, σημαντικό μέρος των μηνιαίων δόσεων όσων πλήττονται από τις συνέπειες του κορονοϊού, και έχουν δάνεια με υποθήκη στην πρώτη κατοικία. Καλύπτει όλα τα «κόκκινα δάνεια», τόσο αυτά που δημιουργήθηκαν πριν το τέλος του 2018, όσο και αυτά που μεταγενέστερα – μέχρι σήμερα – προέκυψαν, για τους πολίτες που επλήγησαν από τις συνέπειες της υγειονομικής κρίσης. Καλύπτει όμως, και αυτό είναι πολύ σημαντικό, και τα εξυπηρετούμενα δάνεια των συμπατριωτών μας που επλήγησαν από την πανδημία. Παράλληλα, θέτει δικλείδες ασφαλείας, ώστε να μην επωφεληθούν της επιδότησης οι στρατηγικοί κακοπληρωτές.

Το συνολικό κόστος των μέτρων που βρίσκονται σε εφαρμογή ή θα υλοποιηθούν διευρύνεται στα περίπου 14,5 δισ. ευρώ, και η προστιθέμενη αξία τους στα 20 δισ. ευρώ.

Το συνολικό κόστος των παρεμβάσεων, όπως είπε, εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε 24 δισ. ευρώ.

Τα μέτρα για τη στήριξη της εργασίας

Το σχέδιο της κυβέρνησης που θα εφαρμοστεί τους επόμενους μήνες για την τόνωση της εργασίας εξειδίκευσε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννης Βρούτσης.

Ο κ. Βρούτσης μίλησε για νέα φάση στήριξης της οικονομίας και κοινωνίας σε τρεις άξονες: επέκταση του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου για τους μήνες Μάιο Ιούνιο και Ιούλιο, πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ, ενίσχυση εποχικών εργαζομένων και ανέργων.

Πρώτος άξονας

Για το Μάιο έχει ήδη επεκταθεί η αναστολή σύμβασης. Οι εργοδότες μπορούν να διατηρήσουν έως και το 60% των εργαζόμενων σε αναστολή. Και οι επιχειρήσεις εστίασης και τουρισμού, μπορούν να έχουν σε αναστολή έως και το 100% των εργαζόμενων. Το κράτος θα καλύψει τις εισφορές, ενώ οι εργαζόμενοι δικαιούνται αποζημίωση ειδικού σκοπού.

Παρατείνεται η αναστολή συμβάσεων σε 100% για όσες επιχειρήσεις είναι κλειστές και στους κλάδους τουρισμού, μεταφορών, πολιτισμού. Οι εργαζόμενοι δικαιούνται επίδομα 534 ευρώ. Παύει για τον Ιούνιο η δυνατότητα αναστολής εισφορών.

Παρατείνεται η αναστολή συμβάσεων σε 100% για όσες επιχειρήσεις και στους κλάδους τουρισμού, μεταφορών, πολιτισμού, αλλά μόνο για όσους πλήττονται.

Δεύτερος άξονας

Πρόγραμμα επιδότησης εργασίας. Δεν μένουμε αδρανείς, θα σταθούμε στο πλευρό των εργαζόμενων και θα αναπληρώσουμε το εισόδημά τους, όπου κριθεί αναγκαίο. Από 1η Ιουνίου έως και 30/9 η διάρκεια του προγράμματος. Όλες οι επιχειρήσεις μπορούν να μπουν, αρκεί να έχει πέσει ο τζίρος τους κατά 20%. Στο μηχανισμό μπορούν να μπουν και όσες επιχειρήσεις άνοιξαν τον Μάιο.

Επίσης μπορούν να μπουν και οι εποχικές επιχειρήσεις.Δεν επιτρέπεται η μετατροπή της σύμβασης από πλήρους σε μερικής απασχόλησης. Η πολιτεία θα αναλάβει την αναπλήρωση του 60% του μισθού του εργαζόμενου για όσο δεν εργάζεται.

Ο εργοδότης έχει την υποχρέωση να καλύπτει τις εισφορές του εργαζόμενου. Ο εργοδότης απαγορεύεται να απολύσει τον εργαζόμενο που τελεί σε καθεστώς μειωμένης απασχόλησης.

Τρίτος άξονας

Επίδομα εργασίας στους εποχικούς εργαζόμενους που δεν θα εργαστούν λόγω της ύφεσης. Το κράτος αναλαμβάνει κάλυψη εργοδοτικών εισφορών των εποχικά εργαζόμενων. Επεκτείνονται για δύο μήνες τα επιδόματα που έληγαν τον Μάιο.
Τριπλασιάζεται η χρηματοδότηση του προγράμματος κοινωνικού τουρισμού.

  

Στήριξη επιχειρήσεων και μεγάλες επενδύσεις

Ακολούθησε ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος με τη σειρά του ανακοίνωσε εγγυοδοτικό εργαλείο σε επιχειρήσεις ύψους 2 δισ. ευρώ.

Το υπουργείο θέτει άμεσα 40 μεγάλα έργα ύψους 6 δισ. ευρώ. Αναμένεται η εξειδίκευση των μέτρων.

Επίσης δημιουργείται παρατηρητήριο ρευστότητας όπου θα παρατηρείται η ταχύτητα απόδοσης των δανείων από τις τράπεζες.

«Ενθαρρύνω όλα τα τραπεζικά στελέχη, να μην εξαντλούν την αυστηρότητά τους πάνω στα χρηματοδοτικά εργαλεία» είπε χαρακτηριστικά.

Το σχέδιο για τον τουρισμό

Τέλος, το λόγο πήρε ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, αναλύοντας το σχέδιο για το μεγαλύτερο στοίχημα της κυβέρνησης για φέτος, που δεν είναι άλλο από τον τουρισμό.

Ο κ. Θεοχάρης αναφέρθηκε στο «Restart Tourism», ένα συνεκτικό σχέδιο επανεκκίνησης του τουρισμού, με ασφάλεια των εργαζομένων, σεβασμό στους επισκέπτες, στήριξη επιχειρήσεων και εργαζομένων.

Το χρονοδιάγραμμα:

  • Στις 25 Μαΐου ανοίγει το yachting
  • Την 1η Ιουνίου ανοίγουν τα κάμπινγκ και τα 12μηνα ξενοδοχεία
  • Στις 15 Ιουνίου ανοίγουν και τα υπόλοιπα καταλύμματα
  • Τι θα γίνει με τον εξωτερικό τουρισμό
  • Στις 15 Ιουνίου θα υπάρχουν πτήσεις από το Ελ. Βενιζέλος, ενώ από την 1η Ιουλίου θα ανοίξουν και τα υπόλοιπα αεροδρόμια.

Σύμφωνα με τον κ. Θεοχάρη η «απελευθέρωση» των επισκεπτών από όλα τα αεροδρόμια από 1ης Ιουλίου θα γίνει από όλες τις χώρες με κάποιες ελάχιστες εξαιρέσεις με επιδημιολογικά κριτήρια.

Όπως είπε o υπουργός, θα καθοριστεί η λίστα των χωρών και εξήγησε ότι «απελευθέρωση» σημαίνει είσοδος χωρίς τεστ και χωρίς καραντίνα, αλλά θα υπάρχει δικαίωμα για δειγματοληπτικά τεστ.

Παράλληλα, έκανε λόγο για ενίσχυση υγειονομικής ικανότητας των προορισμών με εξασφάλιση ελέγχων και συνεργαζόμενους γιατρούς, καθώς και επιχειρησιακό πλάνο διαχείρισης των κρουσμάτων με γιατρό καταλύματος, χώρους καραντίνας και μεταφορά σε δομή υγείας.