Οι ηγέτες Γαλλίας και Γερμανίας, Εμανουέλ Μακρόν και Άνγκελα Μέρκελ, εισηγούνται τη δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης 500 δισ. ευρώ, ώστε να στηριχθούν οι οικονομίες των ευρωπαϊκών χωρών που έχουν πληγεί από την πανδημία του κοροναϊού.

Μετά την τηλεδιάσκεψη που πραγματοποίησαν, έκαναν μια κοινή δήλωση στην οποία τόνισαν ότι το ταμείο αυτό θα χρηματοδοτηθεί από τον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης ώστε να βοηθηθούν οι χώρες και οι τομείς που έχουν δεχθεί το μεγαλύτερο πλήγμα από την πανδημία του κορονοϊού.

Όπως τόνισαν, προτείνουν να εξουσιοδοτηθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να δανειστεί στις αγορές χρήματος, χωρίς ωστόσο να υπάρξει παράβαση των Συμφωνιών της Ε.Ε.

Με έκδοση κοινού χρέους η άντληση των πόρων

Ο Γάλλος πρόεδρος στην κοινή με την κυρία Μέρκελ διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου τόνισε ότι Γαλλία και η Γερμανία προτείνουν τα 500 δισ. ευρώ του Ταμείου να αντληθούν μέσω της έκδοσης κοινού ευρωπαϊκού χρέους και να δοθούν κυρίως με τη μορφή επιχορηγήσεων και όχι δανείων στους τομείς και τις περιοχές που έχουν χτυπηθεί περισσότερο με τη μορφή επιδοτήσεων.

Συγκεκριμένα, ο κ. Μακρόν ανέφερε ότι προτείνουν να δοθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή η εξουσιοδότηση να δανειστεί χρήματα από τις αγορές στο όνομα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Προτείνουμε να γίνουν πραγματικές μεταφορές χρημάτων. Είναι ένα πολύ μεγάλο βήμα» είπε.

Όροι και αποπληρωμή

Το γαλλογερμανικό σχέδιο προβλέπει ακόμα ότι τα κράτη μέλη που θα χρησιμοποιήσουν τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης θα δεσμευτούν να εφαρμόσουν υγιείς οικονομικές πολιτικές και ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων.

H κα. Μέρκελ διευκρίνισε ότι το κοινό ευρωπαϊκό χρέος που θα εκδοθεί για την κεφαλαιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης θα αποπληρωθεί σε μεγάλο χρονικό διάστημα μέσω του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού.

Το μπαλάκι στους σκληρούς του Βορρά

Άνγκελα Μέρκελ και Εμανουέλ Μακρόν τόνισα ότι θα πρέπει να υπάρξει «ταχεία συμφωνία» για τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό και τη δημιουργία του Ταμείου.

Αναγνώρισαν ωστόσο ότι χρειάζεται ακόμη δουλειά «για να συνασπιστούν όλα τα κράτη μέλη», προεξοφλώντας ουσιαστικά ότι η πρόταση αναμένεται να προκαλέσει αντιδράσεις σε διάφορες χώρες, οπαδούς των σφικτών δημοσιονομικών και της πειθαρχίας, μεταξύ των οποίων η Ολλανδία και η Δανία.

«Η κρίση είναι ασυνήθιστη και χρειάζεται να δοθεί μια ασυνήθιστη λύση» τόνισε η Μέρκελ.

Ικανοποίηση στη Κομισιόν

Την ικανοποίησή της εξέφρασε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για την «εποικοδομητική πρόταση της Γαλλίας και της Γερμανίας» για την ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας μετά την πανδημία.

«Αναγνωρίζει το εύρος και το μέγεθος της οικονομικής πρόκλησης που αντιμετωπίζει η Ευρώπη, και με τον σωστό τρόπο δίνει έμφαση στην ανάγκη να εργαστούμε για μια λύση στην οποία ο ευρωπαϊκός προϋπολογισμός θα είναι το επίκεντρο».