Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας πρόκειται να ανακοινώσει αύριο Παρασκευή μια «συνεργασία ορόσημο» για την επιτάχυνση της ανάπτυξης, της παραγωγής και της χρήσης ασφαλών, αποτελεσματικών φαρμάκων, τεστ και εμβολίων που θα επιτρέπουν την πρόληψη, τη διάγνωση και τη θεραπεία της ασθένειας Covid-19.

Σε μια λακωνική ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα αναφέρει ότι η πρωτοβουλία αυτή έχει ως στόχο να καταστήσει τις τεχνολογίες κατά του νέου κοροναϊού «προσβάσιμες σε όσους τις χρειάζονται, παγκοσμίως».

Δεν έδωσε ωστόσο περισσότερες διευκρινίσεις.

Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους ανέφερε στις 6 Απριλίου ότι σκόπευε να ανακοινώσει μια πρωτοβουλία για την επιτάχυνση της έρευνας, της ανάπτυξης και της παραγωγής εμβολίων αλλά και μηχανισμών για τη δίκαιη διανομή τους.

Απέτυχε η δοκιμή του remdesivir ;

Ένα πιθανό αντιικό φάρμακο για τον κορονοαϊό, το remdesivir, απέτυχε στην πρώτη τυχαιοποιημένη κλινική δοκιμή του, απογοητεύοντας επιστήμονες και επενδυτές που είχαν έτρεφαν πολλές ελπίδες για το εν λόγω φάρμακο, σύμφωνα με προσχέδια εγγράφων που δημοσιεύθηκαν κατά λάθος από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και αποκάλυψαν οι Financial Times.

Η κινεζική δοκιμή του φαρμάκου έδειξε ότι το remdesivir -που αναπτύχθηκε από την Gilead Sciences με έδρα την Καλιφόρνια- δεν βελτίωσε την κατάσταση των ασθενών ούτε μείωσε την παρουσία του παθογόνου ιού στην κυκλοφορία του αίματος. Οι ερευνητές μελέτησαν μάλιστα 237 ασθενείς, δίνοντας το φάρμακο σε 158 και συγκρίνοντας την πρόοδό τους με τους υπόλοιπους 79.

Το φάρμακο παρουσίασε, επίσης, σημαντικές παρενέργειες σε ορισμένους, γεγονός που οδήγησε 18 ασθενείς να σταματήσουν τη χορήγησή του.

Η αντίδραση του ΠΟΥ

Ο ΠΟΥ δήλωσε ότι το προσχέδιο, το οποίο υποβάλλεται ακόμα σε αξιολόγηση από τους ειδικούς, δημοσιεύθηκε νωρίτερα κατά λάθος.

«Σε απάντηση ότι ο ΠΟΥ ζητούσε να κοινοποιηθούν πληροφορίες και μελέτες νωρίς, δόθηκε στον ΠΟΥ ένα προσχέδιο και δημοσιεύτηκε ακούσια στον ιστότοπό του. Κατέβηκε ωστόσο μόλις παρατηρήθηκε το λάθος» ανέφερε ο ΠΟΥ.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr