Περίπου οι μισοί θάνατοι από κοροναϊό φαίνεται πως συμβαίνουν στους οίκους ευγηρίας σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία που συγκέντρωσαν ακαδημαϊκοί με έδρα τη Μεγάλη Βρετανία. Σύμφωνα με τους ερευνητές, η ίδια προσπάθεια που γίνεται για την καταπολέμηση του ιού στα νοσοκομεία, θα πρέπει να συμβεί και στις εγκαταστάσεις φροντίδας ηλικιωμένων.

Δεδομένα από διάφορες επίσημες πηγές δείχνουν ότι στην Ιταλία, την Ισπανία, τη Γαλλία, την Ιρλανδία και το Βέλγιο, μεταξύ του 42% και του 57% των θανάτων συμβαίνουν σε γηροκομεία, σύμφωνα με έκθεση ακαδημαϊκών του London School of Economics (LSE).

Ελλιπή στοιχεία

Τα δημοσιευμένα στοιχεία των οίκων ευγηρίας στην Αγγλία και την Ουαλία πιστεύεται ότι υποτιμούν σημαντικά τον αριθμό των θανάτων, με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Μεγάλης Βρετανίας να έχει καταγράψει μόλις 220 θανάτους που σχετίζονται με τον κοροναϊό σε όλα τα γηροκομεία της χώρας μέχρι και τις 27 Μαρτίου. Νέα στοιχεία αναμένεται να έρθουν στο φως την Τρίτη, όμως είναι απίθανο να είναι πιο ακριβή.

Την προηγούμενη εβδομάδα, ο οργανισμός Care England που εκπροσωπεί τους οίκους ευγηρίας δήλωσε στον Guardian ότι ο αριθμός είναι πιθανό να προσεγγίζει τους 1000 νεκρούς, με τους θανάτους να φτάνουν σε διψήφιους αριθμούς σε αρκετά γηροκομεία.

Τη Δευτέρα, ο καθηγητής Chris Whitty, ο αρχίατρος της Αγγλίας, δήλωσε ότι το 13,5% των οίκων ευγηρίας είχαν τουλάχιστον ένα επιβεβαιωμένο κρούσμα κοροναϊού μεταξύ των ενοίκων τους, αύξηση της τάξης του 9% σε σχέση με την περασμένη εβδομάδα, με 92 επιπλέον εγκαταστάσεις να έχουν εντοπίσει κρούσματα τις τελευταίες 24 ώρες.

Όμως η εξάπλωση και η θνητότητα του ιού στα γηροκομεία πέντε ευρωπαϊκών κρατών φαίνεται να είναι υψηλότερη, σύμφωνα με τους ακαδημαϊκούς.

Στα γηροκομεία πάνω από τους μισούς θανάτους στην Ιρλανδία

Επιστήμονες του International Long Term Care Policy Network (LTCPN) ανακάλυψαν ότι τα πιο λεπτομερή στοιχεία που έχουμε αφορούν την Ιρλανδία. Όπου μέχρι το Σάββατο, το 54% των θανάτων από κοροναϊό είχε συμβεί στα γηροκομεία της χώρας, σύμφωνα με στοιχεία της ιρλανδικής κυβέρνησης.

Στην Ιταλία, κυβερνητική έρευνα σχετικά με τους θανάτους στο 10% των οίκων ευγηρίας της χώρας ανακάλυψε ότι ενδέχεται το 45% των συνολικών θανάτων της χώρας να συμβαίνει στα γηροκομεία, ενώ στοιχεία από τη Γαλλία που δημοσιεύθηκαν το Σαββατοκύριακο εμφανίζουν αντίστοιχη αναλογία για τους 13.832 θανάτους που έχουν σημειωθεί στη χώρα.

Στο Βέλγιο τα στοιχεία του Υπουργείου Υγείας δείχνουν ότι το 42% των θανάτων από έλαβε χώρα σε εγκαταστάσεις φροντίδας ηλικιωμένων, ενώ στην Ισπανία, στοιχεία της τοπικής κυβέρνησης που διέρρευσαν δείχνουν ότι το αντίστοιχο ποσοστό αγγίζει το 57% για το διάστημα από τις 8 Μαρτίου έως τις 8 Απριλίου.

Ανάγκη άμεσης κρατικής παρέμβασης

Οι ερευνητές τονίζουν ότι τα στοιχεία προέρχονται από χώρες με διαφορετική δυνατότητα για τεστ και διαφορετικές πολιτικές γύρω από την αντιμετώπιση της πανδημίας, με αποτέλεσμα οι συγκρίσεις να είναι δύσκολες.

Ωστόσο μία από τους συγγραφείς της έρευνας, η Adelina Comas – Herrera, του τμήματος Πολιτικών Φροντίδας και του Κέντρου Αξιολόγησης του LSE, δήλωσε ότι με βάση την ταχύτητα με την οποία κινούνται τα πράγματα “επιδιώκουμε να καταγράφουμε τα πράγματα ενώ συμβαίνουν και να τα μοιραζόμαστε”.

“Αν περιμένουμε τα στοιχεία να πληρούν όλα τα κριτήρια, θα είναι πολύ αργά για να παίξουν τον οποιονδήποτε ρόλο”, σημείωση.

“Για μένα αυτό που γίνεται εμφανές είναι πως πρέπει να δοθούν αντίστοιχοι πόροι στη δημόσια υγεία και στους οίκους ευγηρίας. Πρόκειται για χώρους όπου είναι σχεδόν αδύνατον να εφαρμοστούν κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης. Είναι συνταγή καταστροφής: ευάλωτος πληθυσμός, ο οποίος δεν μπορεί να εφαρμόσει τα μέτρα σε συνδυασμό με έλλειψη υποστήριξης και εκπαίδευσης του προσωπικού. Πολλοί υπάλληλοι είναι απλοί φροντιστές με ελάχιστε ιατρικές γνώσεις”.

Πηγή: www.theguardian.com