Πλεονέκτημα δίνει στην Ελλάδα έναντι των ανταγωνιστριών τουριστικά χωρών η έως τώρα διαχείριση της πανδημίας του κοροναϊού.

Ο τουριστικός κλάδος που μαζί με τις αερομεταφορές είναι από τους πρώτους που επλήγησαν θα εξακολουθήσει να δοκιμάζεται σκληρά.

Παράλληλα άγνωστο παραμένει το πότε θα αρχίσει η άρση των μέτρων με αποτέλεσμα να μην είναι προβλέψιμες οι συνέπειες και για το τρίτο τρίμηνο της χρονιάς που μαζί με το δεύτερο αποτελούν και τα πλέον κρίσιμα και σημαντικά του έτους σε επίπεδο εσόδων.

Η κυβέρνηση προκρίνει τη λύση του voucher διάρκειας 18 μηνών αντί για ακυρώσεις σε καταλύματα και τουριστικά γραφεία.

Το υπουργείο Τουρισμού ετοιμάζει ρύθμιση για την έκδοση voucher 18μηνης διάρκειας, με το οποίο θα αποζημιώνουν τους πελάτες τους τα ξενοδοχεία και τα τουριστικά γραφεία, προκειμένου να αποφευχθεί η ακύρωση.

Η διάταξη, όπως αναφέρουν κύκλοι του υπουργείου Τουρισμού, είναι συμβατή με το ευρωπαϊκό δίκαιο και ταυτόχρονα δίνει λύση στο ζήτημα της ρευστότητας που αντιμετωπίζουν οι τουριστικές επιχειρήσεις ως συνέπεια της πανδημίας του κοροναϊού.

Ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης απέστειλε επιστολή προς τον αντιπρόεδρο της Επιτροπής ΕΕ, Μαργαρίτη Σχοινά με την οποία του γνωστοποίησε τη συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία εξηγώντας του παράλληλα ότι το εν λόγω μέτρο θα βοηθήσει στην αποφυγή πολλών πτωχεύσεων επιχειρήσεων στον χώρο του τουρισμού και μακροπρόθεσμα θα διαφυλάξει και τα συμφέροντα των καταναλωτών.

Τα προβλήματα στον τουρισμό

Στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τουρισμός και στο δεύτερο πακέτο μέτρων που συζητείται με την κυβέρνηση για την επανεκκίνηση του, αναφέρθηκε ο κ. Γιάννης Ρέτσος, πρόεδρος ΣΕΤΕ, μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA».

Μεταξύ άλλων είπε: Βρισκόμαστε σε στενή συνεργασία με την κυβέρνηση από την αρχή της κρίσης για την διατήρηση θέσεων εργασίας.

Συζητήσαμε το δεύτερο πακέτο μέτρων, που αφορά την επανεκκίνηση του τουρισμού. Η επανεκκίνηση δεν θα είναι καθόλου εύκολη, και σημαντικό εδώ είναι το εργαλείο της ρευστότητας.

Φέτος στον τουρισμό δεν θα λειτουργήσουν όλες οι επιχειρήσεις. Χρειάζεται ένα πλέγμα μέτρων που έχει να κάνει με την επιδότηση της εργασίας, αλλά και ένα πλέγμα προστασίας των εργαζομένων που δεν θα καταφέρουν να βρουν δουλειά φέτος στον τουρισμό.

Ο κ. Ρέτσος αναφέρθηκε και στις συζητήσεις που γίνονται με την κυβέρνηση σχετικά με τα υγειονομικά πρωτόκολλα που θα ισχύσουν όταν αρχίσουν να λειτουργούν πάλι οι επιχειρήσεις του τουρισμού.

Σημειώνεται ότι ο τουρισμός αποτελεί σημείο αναφοράς για τα σχέδια της επόμενης ημέρας, δεδομένης της μεγάλης εισφοράς του στο ΑΕΠ της χώρας αλλά και στην δύσκολη εξίσωση που θα χρειαστεί να επιλυθεί για την ανάκαμψή του.