Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους μαζί με άλλους ειδικούς παραχωρούν συνέντευξη Τύπου, ενημερώνοντας για την κατάσταση που επικρατεί παγκοσμίως με τον κοροναϊό.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του ΠΟΥ, έχουν επιβεβαιωθεί περισσότερα από 340.000 κρούσματα του COVID-19 σε όλο τον κόσμο, ενώ έχουν καταγραφεί και περισσότεροι από 14.700 θάνατοι.

Χρειάστηκαν 67 μέρες για να φτάσουν τα 100.000 κρούσματα, 11 μέρες για να φτάσουν τα 200.000 και μόλις τέσσερις μέρες για να φτάσουν τα 300.000, είπε.

Όπως σημείωσε ακόμη ο κ. Τέντρος, η εξάπλωση του κοροναϊού επιταχύνεται και σχεδόν σε κάθε χώρα του πλανήτη υπάρχει τουλάχιστον ένα κρούσμα.

«Πρέπει να περάσουμε στην επίθεση»

Στη συνέντευξη Τύπου, έγιναν αναφορές και στα έκτακτα μέτρα που έχουν λάβει οι κυβερνήσεις όλων των χωρών για την αντιμετώπιση της πανδημίας

Στη συνέχεια, ο επικεφαλής του ΠΟΥ έκανε ειδική αναφορά και στη σημασία της προστασίας του νοσηλευτικού και του ιατρικού προσωπικού, καθώς αν αρρωστήσουν αυτοί οι άνθρωποι που αναλαμβάνουν τη θεραπεία όλων των υπολοίπων, η κατάσταση θα επιδεινωθεί αρκετά.

Ταυτόχρονα, ο κ. Τέντρος, τόνισε πως η τηλεργασία και η καραντίνα στο σπίτι είναι αμυντικά μέτρα για την προστασία από την πανδημία, όμως «εμείς πρέπει να περάσουμε στην επίθεση», ενώ το να μιλάμε για φάρμακα που μπορούν να θεραπεύσουν τον ιό, αλλά χωρίς να έχουμε αποδείξεις για τη χρήση τους, καλλιεργούμε ψεύτικες ελπίδες.

Τέλος, ο επικεφαλής του ΠΟΥ ανακοίνωσε πως θα απευθυνθεί στους ηγέτες του G20 αυτή την εβδομάδα και θα ζητήσει τη διεθνή τους συνεργασία για τη μαζική παραγωγή εξοπλισμού για την ατομική προστασία.

Όχι σε ψεύτικες ελπίδες με μη δοκιμασμένα φάρμακα

Καταδίκασε τη χορήγηση φαρμάκων σε ασθενείς που έχουν μολυνθεί από τον κορονοϊό πριν η επιστημονική κοινότητα συμφωνήσει για την αποτελεσματικότητα αυτών των φαρμάκων, προειδοποιώντας για «ψεύτικες ελπίδες» που μπορεί να προκαλέσει η χορήγησή τους.

«Μικρής κλίμακας και μη τυχαιοποιημένες μελέτες, βασισμένες στην παρατήρηση, δεν θα μας δώσουν τις απαντήσεις που χρειαζόμαστε», προειδοποίησε ο Τέντρος.

«Η χορήγηση μη δοκιμασμένων φαρμάκων χωρίς επαρκή αποδεικτικά στοιχεία θα μπορούσε να προκαλέσει ψεύτικες ελπίδες και ακόμη να επιφέρει περισσότερο κακό παρά καλό, προκαλώντας έλλειψη βασικών φαρμάκων για τη θεραπεία άλλων ασθενειών», επισήμανε.