Ευκαιριακή χαρακτηρίζει τη σχέση Τουρκίας – Ρωσίας, ο Κώστας Υφαντής.

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο του One Channel, ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο επισημαίνει ότι οι δύο χώρες έχουν «συναντίληψη σε ζητήματα ενεργειακά, την οποία δεν πρέπει να θεωρούμε απόλυτη. Έχει ευκαιριακά χαρακτηριστικά. Το ίδιο ισχύει και για τη Συρία. Το ζήτημα είναι τι γίνεται στη Λιβύη όπου οι δύο χώρες βρίσκονται σε διαφορετικό στρατόπεδο».

Η Λιβύη

Αναφερόμενος στη Λιβύη και την εμπλοκή της Ελλάδας στην υπόθεση, σημειώνει ότι «οι επιλογές μας σε αυτά τα πεδία εξαρτάται από άλλους. Η τουρκική πολιτική παράγει και το δικό μας φάσμα επιλογών. Αναγκαστικά θα στηρίξουμε και θα μιλήσουμε με την αντιπολίτευση της Λιβύης. Η Τουρκία δεν μας αφήνει επιλογές».

Για το ενδεχόμενο προσφυγής στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης από Ελλάδα και Τουρκία, προκειμένου να λύσουν τις διαφορές τους, ο καθηγητής υπογραμμίζει ότι αυτό είναι μια «πάγια θέση της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής. Δεν προέκυψε τώρα».

Ταυτόχρονα, ο κ. Υφαντής εξηγεί πως «το ζήτημα αδράνησε εξαιτίας της διαχρονικής άρνησης της Τουρκίας να δεχθεί τη δικαιοδοσία του δικαστηρίου. Είναι η ώρα να ξαναπιάσουμε τη σημαία του διεθνούς δικαστηρίου έστω και για επικοινωνιακούς λόγους, ώστε να αυξήσουμε το διπλωματικό κόστος της τουρκικής άρνησης να πάμε στη δικαιοσύνη».