Είναι κάτι που το έχουμε γράψει κατ’ επανάληψιν και θα το τονίσουμε, με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη έμφαση, ακόμη μια φορά: ένα μεγάλο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας, πιθανότατα το μεγαλύτερο πλέον, διψά για ένα νέο ήθος και ύφος στην άσκηση της εξουσίας.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη κρίνεται, ασφαλώς, βάσει των επιδόσεων και των επιτευγμάτων της σε κρίσιμους τομείς όπως η εξωτερική πολιτική, η εθνική άμυνα, η οικονομία, η δημόσια τάξη και ασφάλεια, το εκπαιδευτικό σύστημα, το εθνικό σύστημα υγείας και πρόνοιας.

Παράλληλα, όμως, αξιολογείται και βαθμολογείται σε επίπεδο ηθικό και πολιτισμικό. Οι πολίτες την κρίνουν και από πλευράς πολιτικής ηθικής και ευπρέπειας, πολιτικών προτύπων και πολιτισμικών υποδειγμάτων.

Τούτου δοθέντος, τα κυβερνητικά στελέχη οφείλουν να συνειδητοποιήσουν ότι δεν είναι σε καμία περίπτωση ανεκτά φαινόμενα ευνοιοκρατίας, αναξιοκρατίας και νομής της εξουσίας.

Διορισμοί που αφορούν τον κομματικό στρατό και την κομματική καμαρίλα, τοποθετήσεις που αφορούν όσους πιστεύουν ότι έχει έρθει η ώρα να ανταμειφθούν για τους αγώνες τους και την προσφορά τους στην παράταξη, πλήττουν καίρια το προφίλ της κυβέρνησης, εξοργίζουν και απογοητεύουν τους εχέφρονες και εκτός κομματικών εξαρτήσεων πολίτες.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρέπει να έχει πάντα κατά νουν ότι η κυβερνητική πρόταση που κατέθεσε προ ολίγων μηνών στηρίχθηκε, πέραν του στενού κομματικού πυρήνα της ΝΔ, από πολλούς πολίτες που παραδοσιακά δεν ανήκουν στο χώρο της Δεξιάς και της Κεντροδεξιάς.

Οι πολίτες αυτοί, απογοητευμένοι από την ανεπάρκεια του Αλέξη Τσίπρα και τα πεπραγμένα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, έκαναν τη δική τους υπέρβαση προσβλέποντας σε ένα καλύτερο μέλλον για τους ίδιους, τις οικογένειές τους και την ελληνική κοινωνία εν γένει.

Τη δική του υπέρβαση καλείται να κάνει και ο πρωθυπουργός, εγκαταλείποντας την πεπατημένη και διαμορφώνοντας ένα πραγματικά νέο πρότυπο διακυβέρνησης της χώρας.