Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Τα φυτά δεν ανανεώνουν τον αέρα

Τα φυτά δεν ανανεώνουν τον αέρα

Μόνο αισθητική προστιθέμενη αξία φαίνεται να προσφέρουν τελικά τα φυτά στο γραφείο ή το σπίτι.

Μόνο αισθητική προστιθέμενη αξία φαίνεται να προσφέρουν τελικά τα φυτά στο γραφείο ή το σπίτι. Σύμφωνα με νέα μελέτη, η αντίληψη ότι τα φυτά εσωτερικών χώρων προσφέρουν καλύτερη ποιότητα αέρα αποδεικνύεται μύθος.

Νέα μελέτη

Νέα μελέτη των αμερικανών επιστημόνων Μάικλ Γουέρινγκ και Μπράιαν Κάμινγκ από το Πανεπιστήμιο Ντρέξελ στη Φιλαδέλφεια επιφυλάσσει ευχάριστα νέα για όσους είναι κατά των φυτών εσωτερικού χώρου.

Σύμφωνα με τα πορίσματά τους, τα φυτά σε γλάστρες δεν ανανεώνουν τελικά τον αέρα στο γραφείο ή το σαλόνι, όπως πιστεύεται.

Οι επιστήμονες μελέτησαν επιστημονικά πορίσματα των τελευταίων 30 χρόνων και δημοσίευσαν τα νέα ευρήματά τους στο περιοδικό «Journal of Exposure Science και Environmental Epidemiology».

Το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξαν είναι ότι κάθε ανοιχτό παράθυρο συμβάλει στην αραίωση πιθανών οργανικών στοιχείων, όπως είναι για παράδειγμα οι υδρογονάνθρακες, οι αλκοόλες, και τα οργανικά οξέα, στους εσωτερικούς χώρους ταχύτερα απ’ ό,τι τα φυτά απορροφούν αυτές τις ενώσεις.

Ο μύθος

Τα φυτά εσωτερικών χώρων δεν ανανεώνουν τον αέρα στο γραφείο ή στο σαλόνι

Ποιος δημιούργησε όμως τον μύθο ότι τα φυτά εσωτερικού χώρου καθαρίζουν τον αέρα; Ηταν η NASA, όταν το 1989, αναζητώντας τρόπους καθαρισμού του αέρα στους διαστημικούς σταθμούς, ανακοίνωσε ότι τα φυτά μπορούν να κάνουν αυτή τη «δουλειά» και να φιλτράρουν αρκετά καλά τις καρκινογόνες ουσίες από τον αέρα.

Για τον σκοπό αυτό τοποθετήθηκε φυτό σε σφραγισμένο θάλαμο και ήρθε αντιμέτωπο με μία και μόνη οργανική ένωση. Η αποσύνθεσή της μελετήθηκε από ειδικούς για ώρες ή μέρες.

Ανοίξτε τα παράθυρα

Το πρόβλημα είναι ότι αυτές οι συνθήκες έχουν ελάχιστα κοινά στοιχεία με τους εσωτερικούς χώρους που συναντάμε στην καθημερινή ζωή στη Γη, σύμφωνα με τους ερευνητές Γουέρινγκ και Κάμινγκ.

Εάν τα φυτά έχουν αρκετό χρόνο, μπορούν πράγματι να καθαρίσουν τον αέρα στο γραφείο.

Ωστόσο, για να μπορέσουν να συναγωνιστούν ένα σύστημα εξαερισμού, ο χώρος θα πρέπει να είναι γεμάτος πρασινάδες και συγκεκριμένα: 10 έως 1.000 φυτά ανά τετραγωνικό μέτρο θα ήταν απαραίτητα. Η εναλλακτική; Μπορείτε να ανοίξετε απλώς τα παράθυρα.

Πηγή: Deutche Welle

Sports in

Η Φενέρμπαχτσε σκέφτεται να αποχωρήσει από το πρωτάθλημα Τουρκίας

Η Φενέρμπαχτσε συγκάλεσε έκτακτο διοικητικό συμβούλιο και εξετάζει το ενδεχόμενο αποχώρησης από το πρωτάθλημα, μετά τα επεισόδια στην Τραπεζούντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024