Απονεμήθηκε την Τρίτη 8 Οκτωβρίου το Νόμπελ Φυσικής 2019. Βραβεύτηκαν τρεις επιστήμονες για τις ανακαλύψεις τους στην κοσμολογία.

Συγκεκριμένα, νικητές του φετινού βραβείου Νόμπελ Φυσικής ανακηρύχθηκαν δύο ελβετοί επιστήμονες, ο Μισέλ Μαγιόρ και ο Ντιντιέ Κελό, καθώς και ο καναδοαμερικανός επιστήμονας Τζέιμς Πίμπλς.

Ο καναδοαμερικανός επιστήμονας Τζέιμς Πίμπλς βραβεύτηκε για τη συμβολή του στην ανάπτυξη της θεωρίας για την φυσική κοσμολογία.

Οι Μισέλ Μαγιόρ και ο Ντιντιέ Κελό βραβεύτηκαν για την ανακάλυψη ενός εξωπλανήτη σε τροχιά γύρω από ένα αστέρι ηλιακού τύπου.

Το Νόμπελ Φυσικής 2019 απονέμεται για τη «συνεισφορά των τριών επιστημόνων στην κατανόησή μας για την εξέλιξη του σύμπαντος και τη θέση της Γης στον Κόσμο».

Τζέιμς Πίμπλς

Ο Πίμπλς, από το Πανεπιστήμιο Πρίνστον στις ΗΠΑ, τιμήθηκε με το μισό βραβείο και το άλλο μισό θα μοιραστούν οι Μαγιόρ και Κελόζ από το Παενπιστήμιο της Γενεύης, στην Ελβετία.

Το βραβείο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 910.000 δολαρίων.

Το Νόμπελ Φυσικής είναι το δεύτερο για τη φετινή χρονιά μετά τη χτεσινή ανακοίνωση των νικητών του Νόμπελ Φυσιολογίας και Ιατρικής.

Χρησιμοποιώντας θεωρητικά εργαλεία και μετρήσεις, ο Πίμπλς κατάφερε να απεικονίσει ίχνη ακτινοβολίας από τη γέννηση του σύμπαντος γεγονός που του επέτρεψε να ανακαλύψει νέα δεδομένα σχετικά με την εξέλιξη του σύμπαντος.

Ο Πίμπλς ευχαρίστησε την επιτροπή για το βραβείο, αλλά συμβούλευσε τους νέους να μην επιδιώκουν να ασχοληθούν με την επιστήμη απλά επειδή γοητεύονται από τα βραβεία.

«Τα βραβεία είναι ελκυστικά και χαίρουν μεγάλης εκτίμησης, αλλά … θα πρέπει να ασχολείστε με την επιστήμη επειδή πραγματικά σας διασκεδάζει. Αυτό έκανα εγώ.», δήλωσε σε δημοσιογράφους τηλεφωνικώς μετά την ανακοίνωση του βραβείου.

Μισέλ Μαγιόρ και Ντιντιέ Κελό

Από την πλευρά τους, οι Μαγιόρ και Κελό είναι οι πρώτοι που ανακάλυψαν έναν πλανήτη έξω από το ηλιακό μας σύστημα («εξωπλανήτη») ο οποίος κινείται σε τροχιά γύρω από ένα ουράνιο σώμα με χαρακτηριστικά παρόμοια με αυτά του δικού μας Ηλίου.

Συγκεκριμένα οι Ελβετοί κοσμολόγοι ερευνώντας τον Γαλαξία ανακάλυψαν το 1995 τον πρώτο πλανήτη έξω από το ηλιακό μας σύστημα. Επρόκειτο για τον εξωπλανήτη 51 Πηγάσου b, ο οποίος βρίσκεται σε τροχιά γύρω από ένα ηλιακού τύπου άστρο.

Σε ανακοίνωση που δημοσίευσε το Πανεπιστήμιο της Γενεύης, οι ερευνητές μίλησαν για τον ενθουσιασμό τους όταν έκαναν αυτή την ανακάλυψη.

«Η απονομή βραβείου Νόμπελ γι’ αυτή την ανακάλυψη είναι απλά καταπληκτική» δήλωσαν οι ίδιοι.

Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου της Γενεύης Ιβ Φλίκιγκερ τόνισε ότι το βραβείο συνιστά μια φανταστική αναγνώριση της δουλειάς των ερευνητών και θεωρεί πως ειναι απόδειξη της ποιότητάς της ερευνητικής τους προσπάθειας, της επιστημονικής πειθαρχίας τους και πως αναδεικνύει την δημιουργικότητά τους και την ικανότητά τους να σκέφτονται και να ερευνούν με τρόπο που δεν ακολουθεί τα συμβατικά μονοπάτια, πράγμα που συνιστά και τον πυρήνα των μεγάλων ανακαλύψεων.

Ο Μαγιόρ εξηγεί ότι για χρόνια κανείς δεν γνώριζε αν οι εξωπλανήτες υπήρχαν ή όχι. Γνωστοί αστρονόμοι τους έψαχναν για χρόνια.

Ο Κελό δήλωσε: «Ήμασταν πραγματικά ενθουσιασμένοι με την ιδέα ότι βρήκαμε έναν εξωπλανήτη, αλλά πριν εξηγήσουμε τι ακριβώς βρήκαμε έπρεπε να επιβεβαιώσουμε τις παρατηρήσεις μας».

Η Σουηδική Βασιλική Ακαδημία Επιστημών δήλωσε πως οι ανακαλύψεις αυτές άλλαξαν οριστικά τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε το σύμπαν. Συμπληρώνει, μάλιστα, πώς η ύπαρξη πλήθους προγραμματισμένων εργασιών, που στοχεύουν στην εξερεύνηση εξωπλανητών, μπορεί να δώσει μελλοντικά απάντηση στο αιώνιο ερώτημα της ύπαρξης ζωής στο διάστημα.

Η απονομή του βραβείου θα γίνει στις 10 Δεκεμβρίου από τον βασιλιά Κάρολο ΙΣΤ Γουσταύο.

Αύριο αναμένεται να ανακοινωθεί ο νικητής του Νόμπελ Χημείας ενώ την Πέμπτη θα ανακοινωθεί το Νόμπελ Λογοτεχνίας τόσο για την φετινή όσο και για την περσινή χρονιά, καθώς πέρσι δεν είχε απονεμηθεί λόγω του ξεσπάσματος ενός σκανδάλου σεξουαλικής κακοποίησης. Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί με την απονομή του Νόμπελ Οικονομίας στις 12 Οκτωβρίου, ενώ την Παρασκευή 11 Οκτωβρίου θα ανακοινωθεί από την νορβηγική Επιτροπή Απονομής Νόμπελ, στο Όσλο, ο νικητής του Νόμπελ Ειρήνης.

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr