«Το Brexit χωρίζει οικογένειες» του έλεγε ο πρωθυπουργός αδελφός του, εκλιπαρώντας τον να μην παραιτηθεί ή τουλάχιστον να καθυστερήσει την παραίτησή του.

Μολαταύτα, ο Τζο Τζόνσον, ο βρετανός υφυπουργός Έρευνας και Καινοτομίας μέχρι πρότινος, ανακοίνωσε ότι εγκαταλείπει το κυβερνητικό του αξίωμα και τη βουλευτική του έδρα, διαφωνώντας με τους χειρισμούς του βρετανού πρωθυπουργού, Μπόρις Τζόνσον, στο θέμα του Brexit και επικαλούμενος σύγκρουση ανάμεσα στην πίστη προς την οικογένεια και στο εθνικό συμφέρον.

Όπως πολύ εύστοχα σημειώνουν οι New York Times, φάνηκε σαιξπηρικό, ακόμα και φροϋδικό, αλλά τελικά πιθανώς να ήταν καθαρά μια πράξη συνείδησης.

«Ήταν τιμή μου που εκπροσώπησα το Όρπινγκτον επί εννέα χρόνια και που υπηρέτησα ως υπουργός υπό τρεις πρωθυπουργούς. Τις τελευταίες εβδομάδες βρέθηκα διχασμένος ανάμεσα στην πίστη προς την οικογένεια και το εθνικό συμφέρον — είναι μία ανεπίλυτη πιεστική κατάσταση και είναι η στιγμή για άλλους να αναλάβουν τους ρόλους μου ως βουλευτή και υπουργού».

Ο 47χρονος μικρότερος αδελφός του Μπόρις Τζόνσον ψήφισε υπέρ της παραμονής στο δημοψήφισμα του 2016 -όπως, άλλωστε, και η αδελφή του Ρέιτσελ και ο πατέρας του Στάνλεϊ- και έχει ζητήσει τη διεξαγωγή δεύτερου δημοψηφίσματος.

Στο παρελθόν είχε και πάλι παραιτηθεί, τότε από την κυβέρνηση της Τερέζα Μέι, το Νοέμβριο του 2018, εκφράζοντας την αντίθεσή του προς τη συμφωνία για το Brexit και τη λύπη του «για την επιλογή που έχει μείνει στο βρετανικό λαό» ανάμεσα σε μια συμφωνία που «θα αποδυνάμωνε οικονομικά» τη χώρα και σε μια έξοδο χωρίς συμφωνία, που θα προκαλούσε «ανείπωτη ζημιά» στο Ηνωμένο Βασίλειο.

«Είναι μια αποτυχία της βρετανικής πολιτικής δεινότητας, σε βαθμό που δεν έχει ξανασυμβεί μετά την εποχή της Κρίσης του Σουέζ».

Αυτήν τη φορά ο Τζο Τζόνσον χαρακτήρισε τα δύο σενάρια για το Brexit που βρίσκονται στο τραπέζι «υποτέλεια ή χάος», λέγοντας ότι θα κάνει εκστρατεία για τη διεξαγωγή ενός δεύτερου δημοψηφίσματος.

«Δεδομένου ότι η πραγματικότητα του Brexit αποδείχτηκε μέχρι στιγμής ότι απέχει πολύ από αυτό που υπήρξε κάποτε ως δέσμευση, αυτό που τώρα θα ήταν δημοκρατικό είναι να έχει ο λαός τον τελευταίο λόγο. Αυτό που προτείνεται τώρα δε θα μοιάζει καθόλου με αυτό που είχε προταθεί πριν από δύο χρόνια. Η Βρετανία βρίσκεται στο χείλος της μεγαλύτερης κρίσης μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Θεωρώ ότι είναι απολύτως σωστό να επιστρέψουμε στους πολίτες και να τους ζητήσουμε να επιβεβαιώσουν την απόφασή τους να εγκαταλείψουν την ΕΕ».

Στροφή 180 μοιρών

Ο Τζο, ωστόσο, φαίνεται ότι από τότε που ο αδελφός του ανήλθε στην εξουσία, πραγματοποίησε στροφή 180 μοιρών. Οκτώ μήνες μετά τη δραματική παραίτησή του εντάχθηκε σε μια κυβέρνηση η οποία απέκλειε κατηγορηματικά τη διεξαγωγή δεύτερου δημοψηφίσματος.

Όπως και ο αδελφός του Μπόρις, ο Τζο Τζόνσον φοίτησε στο Ευρωπαϊκό Σχολείο του Ακλ, στις Βρυξέλλες, έπειτα στο Hall School στο Χάμστεντ του Λονδίνου, στο Ashdown House School του ανατολικού Σάσεξ και τέλος στο ελιτίστικο Κολέγιο Ίτον.

Το 1991 ξεκίνησε τις σπουδές του στη Σύγχρονη Ιστορία στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, όπου έγινε αρχισυντάκτης της φοιτητικής εφημερίδας Isis.

Ως φοιτητής στην Οξφόρδη υπήρξε μέλος του διαβόητου Bullingdon Club μαζί με τον πρώην υπουργό Οικονομικών Τζορτζ Όσμπορν, με τον οποίον είναι ακόμη φίλοι. Στην αριστοκρατική αυτήν κλειστή λέσχη, που φημίζεται για βανδαλισμούς, υπερβολική χρήση αλκοόλ και πάρτι με πόρνες, υπήρξε παλαιότερα μέλος και ο ίδιος ο σημερινός πρωθυπουργός, αλλά και ένας παλαιότερος, ο Ντέιβιντ Κάμερον.

Μετά το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης επέστρεψε στις Βρυξέλλες, όπου φοίτησε στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο των Βρυξελλών, και το 1995 προσελήφθη στην Deutsche Bank ως επενδυτικός τραπεζίτης. Το 1997 άλλαξε πλεύση στην καριέρα του και ακολούθησε τη δημοσιογραφία.

Προσελήφθη στους Financial Times, έκανε ένα επαγγελματικό διάλειμμα το 1999-2000, κατά τη διάρκεια του οποίου απέκτησε MBA απο το INSEAD, και επέστρεψε στη δουλειά ως ανταποκριτής στο Παρίσι (2001–05) και στη συνέχεια ως επικεφαλής του γραφείου Νότιας Ασίας της εφημερίδας με έδρα το Νέο Δελχί (2005–08).

Επιστρέφοντας στο Λονδίνο έγινε βοηθός αρχισυντάκτη στους Financial Times και επικεφαλής του Lex Column, μια από τις θέσεις με τη μεγαλύτερη επιρροή του οικονομικού ρεπορτάζ στη χώρα.

Τον Απρίλιο του 2010 εγκατέλειψε αυτήν τη θέση και εισήλθε στην πολιτική εκλεγόμενος βουλευτής του Όρπινγκτον. Τιμήθηκε με διάφορα δημοσιογραφικά βραβεία από πολλές οργανώσεις, όπως η Ένωση Ξένων Ανταποκριτών, η Ένωση Εκδοτών στην Ασία και η εφημερίδα The Indian Express.

Μεταξύ άλλων, ο Τζο Τζόνσον έχει συνεργαστεί στη συγγραφή δύο βιβλίων, έχει υπάρξει ραδιοφωνικός και τηλεοπτικός σχολιαστής και έχει δώσει ομιλίες για την άνοδο της Ινδίας, αλλά και για την πολιτική οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου.

Είναι παντρεμένος με τη δημοσιογράφο της Guardian Αμίλια Τζέντλμαν, με την οποία έχει αποκτήσει δύο παιδιά.

(Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ – ΜΠΕ)

Γράψτε το σχόλιο σας