Περιφερειακός ψυχρός πόλεμος στην Ανατολική Μεσόγειο, που ενδεχομένως σπρώχνει τους συμμάχους του ΝΑΤΟ ο ένας εναντίον του άλλου, διαφαίνεται στον ορίζοντα αναφέρει σε ανάλυσή του στο The National o καθηγητής Simon Waldman, συνεργάτης στο βρετανικό think tank Henry Jackson Society.

Οι συμμαχίες

Σε άρθρο με τίτλο «Ωρολογιακή βόμβα η διαμάχη Κύπρου Τουρκίας, προκαλεί πονοκέφαλο σε ΝΑΤΟ και ΕΕ», σημειώνεται ότι από τη μια πλευρά βρίσκεται η Κύπρος, μέλος της ΕΕ, μαζί με την Ελλάδα, μέλος του ΝΑΤΟ, που υποστηρίζεται από το Ισραήλ και την Αίγυπτο, οι οποίες αμφότερες θεωρούνται κομβικοί ΝΑΤΟϊκοί και ευρωπαίοι σύμμαχοι των ΗΠΑ.

Από την άλλη πλευρά η Τουρκία, η οποία διαθέτει τον δεύτερο μεγαλύτερο στρατό του ΝΑΤΟ. Η Αγκυρα όχι μόνο απειλεί να επιτεθεί σε αμερικανικά στρατεύματα στη Συρία και παρακάμπτει κυρώσεις στο Ιράν, αλλά αγοράζει επίσης ρωσικούς πυραύλους S-400, που είναι ασυμβίβαστοι με το υλικό του ΝΑΤΟ.

«Εχει αναφερθεί ακόμη ότι η Αγκυρα μπορεί να αναπτύξει τους S-400 της στην Ανατολική Μεσόγειο», επισημαίνει.

Το πρόβλημα για το ΝΑΤΟ

Το πρόβλημα για το ΝΑΤΟ, συνεχίζει, είναι ότι οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο θα μπορούσαν να ωθήσουν την Τουρκία ακόμη πιο κοντά στη Ρωσία.

«Αυτό θα αποτελούσε σημαντικό κέρδος για τη Μόσχα, καθώς θα αξιοποιούσε το υπάρχον αποτύπωμά της στη Μεσόγειο μέσω του λιμανιού της στη Λατάκια της Συρίας», αναφέρει.

«Το ΝΑΤΟ και η Ευρώπη πρέπει να αναρωτηθούν εάν είναι έτοιμοι να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες ενός περιφερειακού ψυχρού πολέμου στο κατώφλι τους.

»Αν όχι, τώρα είναι η στιγμή να φτάσουμε στην πηγή του προβλήματος και να εργαστούμε για συντονισμένη προσπάθεια προκειμένου να λύσουμε μία φορά την κρίση της Κύπρου», καταλήγει.