Το Eurogroup της περασμένης Πέμπτης, το οποίο όπως οι πολιτικές εξελίξεις δείχνουν μπορεί να είναι και το τελευταίο για τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, ίσως ήταν και το πιο δύσκολο από τα 53 Συμβούλια που συμμετείχε ως υπουργός Οικονομικών από τον Ιούλιο του 2015, όταν κλήθηκε να διασώσει ό,τι μπορεί μετά τον «τυφώνα Βαρουφάκη».

Κι αυτό όχι μόνο για τη συναισθηματική φόρτιση που υπήρξε καθώς υπουργοί και ευρωπαίοι αξιωματούχοι – χωρίς να το ομολογούν δημόσια – βλέπουν την κυβερνητική αλλαγή που έρχεται στην Ελλάδα, αλλά και γιατί όπως φρόντισε ο Κλάους Ρέγκλινγκ να θυμίσει με την έκθεση των 425 σελίδων για την «ιστορία του ESM από μέσα» που περιγράφει το ελληνικό δράμα, με τις ερχόμενες εκλογές της 7ης Ιουλίου κλείνει και ο ιστορικός κύκλος που άνοιξε στις 8 Ιουλίου του 2015.

Τότε, τρεις ημέρες μετά το δημοψήφισμα του «Οχι» και την απομάκρυνση Βαρουφάκη ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε νέο πρόγραμμα του ESM. Mία ημέρα αργότερα η Ελλάδα υπέβαλε νέο σχέδιο μεταρρυθμίσεων που είχαν προετοιμάσει Τσακαλώτος, Δραγασάκης, Χουλιαράκης και Δ. Λιάκος. Και όπως επισημαίνουν οι συγγραφείς, «είχε φτάσει η ώρα η Ελλάδα να αλλάξει σελίδα».

To «Βήμα της Κυριακής» αναλύει…

Τον αντίο Τσακαλώτου στο Eurogroup

Η συγκίνηση αλλά και… τα παράπονα των ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών

Οι προειδοποιήσεις Ρέγκλινγκ στην Ελλάδα

Πότε αναμένεται να πραγματοποιηθεί η συζήτηση για την πορεία του προϋπολογισμού της οικονομίας

Γιατί οι παροχές στους συνταξιούχους προκαλούν ανησυχία στους δανειστές

Οι εκτιμήσεις του κεντρικού τραπεζίτη Γιάννη Στουρνάρα και η διαφωνία με τον Τσακαλώτο

Αναδρομή της κρίσης: Από το αδιέξοδο του 2014 στον παραλογισμό

Διαβάστε περισσότερα στο ρεπορτάζ του Ζώη Τσώλη στο «Βήμα της Κυριακής» που κυκλοφορεί εκτάκτως το Σάββατο