Από το βράδυ της 26ης Μαϊου μετά και τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών εισήλθαμε σε φάση αλλαγής του πολιτικού χάρτη.

Τα όσα βλέπουμε τις τελευταίες ώρες επιβεβαιώνουν την εκτίμηση ότι τα μικρότερα κόμματα ρευστοποιούνται, καθώς τα περισσότερα ήταν συγκεκριμένης χρονικής διάρκειας και μάλιστα μέσα στην μνημονιακή περίοδο.

Ο Σταύρος Θεοδωράκης αποχώρησε από την προεδρία του Ποταμιού που δεν κατεβαίνει στις εθνικές εκλογές. Στην ίδια γραμμή και ο άλλοτε κυβερνητικός εταίρος του Αλέξη Τσίπρα, ο Πάνος Καμμένος πήρε απόφαση να μην συμμετάσχουν στις εθνικές εκλογές και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες που καταποντίστηκαν, όπως και το Ποτάμι, στις ευρωεκλογές. Μεγάλη είναι και η πίεση που δέχεται πλέον και η Ενωση Κεντρώων με τον Βασίλη Λεβέντη όμως να επιμένει ότι στις εκλογές θα κατέβει κανονικά και θα διεκδικήσει την είσοδό του στη Βουλή.

Ο ΛΑΟΣ του Γιώργου Καρατζαφέρη διαλύθηκε ουσιαστικά με τον πρόεδρό του να ανακοινώνει ότι αποχωρεί, αλλά πολλοί πιστεύουν ότι το όποιο κοινό του θα στραφεί εκλογικά αλλού. Η Χρυσή Αυγή πιέζεται πάρα πολύ και έχει σημαντική πτώση των ποσοστών της, ενώ τα άλλα κόμματα στα δεξιά της ΝΔ, δεν κατάφεραν να κερδίσουν την ψήφο των δεξιών ψηφοφόρων, όπως η Νέα Δεξιά του Φαήλου Κρανιδιώτη, κ.α. Αντίθετα, ο νέος παίκτης στην

Από την άλλη πλευρά στα αριστερά του πολιτικού χάρτη, η Λαϊκή Ενότητα του Παναγιώτη Λαφαζάνη απέτυχε να κεφαλαιοποιήσει την εξ αριστερών αντίδραση έναντι του ΣΥΡΙΖΑ. Η Ελευθερία Πλεύσης της Ζωής Κωνσταντοπούλου δεν κατάφερε να αναπτύξει ιδιαίτερη δυναμική και να ανεβάσει αρκετά τα ποσοστά της, παρά το γεγονός ότι έχει επιρροή σε τμήματα του ελληνικού λαού.  Αντίθετα, ξαναμπήκε στο παιχνίδι ο Γιάννης Βαρουφάκης με το ΜΕΡΑ25 που αν και έχασε στο νήμα την έδρα στην Ευρωβουλή θα διεκδικήσει τμήμα της αριστερής ψήφου στις βουλευτικές εκλογές.

Η υπαρξιακή κρίση των μικρότερων κομμάτων είχε φανεί καιρό τώρα και μένει να δει κανείς εάν σε αυτό το σκηνικό θα μπορέσει το Κίνημα Αλλαγής να κερδίσει περισσότερο ζωτικό πολιτικό χώρο ή θα αντιμετωπίσει προβλήματα από το νέο διπολισμό που έχει δημιουργηθεί.

Η σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα δημιουργεί νέα δεδομένα στον πολιτκό χάρτη. Στεριώνει ένα νέο διπολισμό, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ και εξαφανίζει κόμμα που στήθηκαν πάνω στο κύμα της λαϊκής οργής της μνημονιακής περιόδου.

Εξάλλου, όπως επισημαίνουν και οι ερευνητές των διαθέσεων της κοινής γνώμης, η κρίση γεννήθηκε από την αδυναμία του πολιτικού συστήματος να ελέγξει την κατάσταση.

Όπως και να έχει, κοινή είναι η πεποίθηση ότι ο πολιτικός χάρτης άλλαξε και έχουμε μια νέα μετα-μεταπολίτευση.