H Λαγκάρντ το είχε προβλέψει πέρυσι, απευθυνόμενη σε συνομιλητή της. Περίμενε ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ παραμονές των εκλογών θα «έσπαγε» τη συμφωνία με τους δανειστές για να κάνει παροχές. Τελικώς η Λαγκάρντ επιβεβαιώθηκε από όσα συνέβησαν αυτή την εβδομάδα. Οχι όμως και η αξιοπιστία του Τσακαλώτου και κυρίως της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης απέναντι στους ομολόγους του στο Eurogroup και στις αγορές. Αυτό δείχνει η άνοδος των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων αμέσως μετά την ανακοίνωση των μέτρων.

Μπορεί ο Μοσκοβισί και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο σύνολό της να «σφυρίζουν αδιάφορα», κάνοντας ότι δεν άκουσαν, για τις ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού, δεν συμβαίνει το ίδιο όμως με τον ESM, τον επίσημο δανειστή μας. Τα στελέχη του δεν πίστευαν αυτά που άκουγαν για το απίθανο σχήμα εγγυήσεων των πρωτογενών πλεονασμάτων που παρουσίασαν Τσίπρας και Τσακαλώτος, εν τη απουσία – όχι τυχαία – του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γ. Χουλιαράκη. Ο Μοσκοβισί μετά τις ευρωεκλογές δεν θα είναι στο πόστο του και δεν θα ήθελε με τίποτε, τώρα, να χαλάσει το κλίμα και κυρίως το αφήγημα του ελληνικού success story πάνω στο οποίο ο ίδιος κάνει καριέρα. Ο ΕSΜ όμως θα είναι εδώ και θα περιμένει την αποπληρωμή των δανεικών που έχουν δοθεί στην Ελλάδα, με βάση τη συμφωνία για τη βιωσιμότητα του χρέους, η οποία παραβιάζεται μετά τα όσα ανακοινώθηκαν.

Η αλήθεια είναι ότι οι κυβερνητικές ανακοινώσεις δεν προκάλεσαν μόνο τη δυσφορία των θεσμών. Σε έναν βαθμό αυτό θα ήταν ανεκτό αν στηρίζονταν σε ένα επαρκώς αιτιολογημένο και συγκροτημένο σχέδιο ελάφρυνσης της ελληνικής οικονομίας από το βαρύ φορτίο των φόρων. Ομως, οι ανακοινώσεις προκάλεσαν και… γέλια για τα οικονομικά του «μπακάλικου» με τα οποία οι οικονομολόγοι του ΣΥΡΙΖΑ επιχειρούν, άρον άρον, λίγο πριν από τις κάλπες να υποσχεθούν παροχές για να αλλάξουν το βαρύ πολιτικό και οικονομικό κλίμα.

Με άλλα λόγια, η κυβέρνηση κάνει το εξής αμίμητο: Δεσμεύει ένα μέρος από το μαξιλάρι ρευστότητας (δάνεια του ESM και άλλα δανεικά που έχει πάρει από τις αγορές το τελευταίο διάστημα) το οποίο υποχρεώθηκε να διατηρεί ως εγγύηση απέναντι στους δανειστές για να μην πάρει την προληπτική γραμμή πίστωσης μετά το τέλος του τρίτου Μνημονίου και το ξαναδίνει ως εγγύηση επίσης προς στους δανειστές, λέγοντάς τους ότι από το ποσό αυτό θα πάρουν τα λεφτά τους πίσω αν δεν επιτευχθούν οι στόχοι των πρωτογενών πλεονασμάτων λόγω των παροχών. Με άλλα λόγια, είναι σαν να χρωστάς σε κάποιον και να δανείζεσαι από τον ίδιο για να τον εξοφλήσεις!..

Τέτοια σχήματα δεν αντέχουν στον χρόνο. Αυτό, το γνωρίζει και η κυβέρνηση. Η άμεση αρνητική αντίδραση των αγορών έστειλε την πρώτη ηχηρή προειδοποίηση. Σε κάθε περίπτωση και οι δανειστές, μετά τις ευρωεκλογές, θα αρχίσουν να πυροβολούν αν δεν το κάνουν ήδη από το Eurogroup της ερχόμενης Πέμπτης. Οι αγορές όμως αναμένεται να δώσουν τον τόνο και να προδιαγράψουν εξελίξεις. Σε ένα τέτοιο αρνητικό κλίμα που αναμένεται να διαμορφωθεί μετά τις ευρωκάλπες, ο Οκτώβριος θα μοιάζει πολύ μακρινός.