Στο «13 reasons why» μία έφηβη που έχει εγκαταλείψει τον μάταιο ετούτο κόσμο κόβοντας τις φλέβες της αφήνει πίσω της 13 βίντεο στα οποία εξηγεί το γιατί, και καταδεικνύει εκείνους που με τις συμπεριφορές τους την έσπρωξαν στο απονενοημένο διάβημα. Η σειρά του Netflix κατηγορείται πως προκάλεσε αυξημένο κύμα αυτοκτονιών εφήβων στις ΗΠΑ. Για την ακρίβεια, σύμφωνα με έρευνα το μήνα μετά την κυκλοφορία του πρώτου κύκλου ο δείκτης των εφηβικών αυτοκτονιών παρουσίασε άνοδο κατά 28,9%.

Όσο και αν οι επιστήμονες που την εκπόνησαν παραδέχτηκαν πως δεν μπορούν να συνδέσουν άμεσα το συμπέρασμά της με το σίριαλ, πολλοί γονείς αντέδρασαν έντονα αναγκάζοντας τη διαδικτυακή πλατφόρμα να προσθέσει διάφορες προειδοποιήσεις για όσους ήθελαν να το παρακολουθήσουν.

Και στη Βρετανία όμως ένα 12χρονο κορίτσι αυτοκτόνησε, με τη μητέρα του να κατηγορεί και πάλι τη σειρά λέγοντας: «η Τζέσικα την έβλεπε με τις φίλες της και άφησε πίσω τους έξι λόγους για τους οποίους ήθελε να πεθάνει. Το «13 reasons why» θα πρέπει να απαγορευτεί επειδή δίνει στα παιδιά την ιδέα να αυτοτραυματιστούν».

Η αλήθεια είναι πως στα τηλεοπτικά προϊόντα των ημερών μας προβάλλονται πολύ αρρωστημένες καταστάσεις. Και πως κυριαρχεί η πιο σκληρή βία. Serial killers, ζόμπι και άλλα τέρατα σκοτώνουν ασταμάτητα, σε ένα σπλάτερ όργιο με λουτρά αίματος, με χυμένα μυαλά και έντερα, με ακρωτηριασμένα σώματα και εκατόμβες νεκρών. Όσοι δεν δολοφονούνται, δολοφονούν, ή παρανοούν, εθίζονται σε ουσίες, αυτοκτονούν…

Ακόμα και σειρές υψηλού επιπέδου όπως το «American Horror Story» το παρακάνουν. Όμως, πριν να φτάσουμε στις ευθύνες της τηλεόρασης που βάζει τόσο τρόμο στα σπίτια μας, πρέπει να δούμε και τις ευθύνες των γονιών που ξεχνάνε τα παιδιά τους μπροστά στην τηλεόραση όλη μέρα, επειδή αυτό τους βολεύει.

Δεν συμφωνώ με εκείνους που από άποψη εξαφανίζουν το «χαζοκούτι» από το σπίτι τους, καθώς θεωρώ πως η μικρή οθόνη είναι και για τα παιδιά ένα μεγάλο παράθυρο προς τον κόσμο. Το οποίο όμως πρέπει να ανοιγοκλείνει με μέτρο. Δεν συμφωνώ ούτε με εκείνους που αφήνουν τα παιδιά τους να βλέπουν τα πάντα, από φόβο μην τα περιορίσουν. Γιατί τα παιδιά παραμένουν επιρρεπή στις κακοτοπιές, και στις τηλεοπτικές κακοτοπιές, ώσπου να αναπτύξουν το κριτήριο που θα τους επιτρέπει να τις αποφεύγουν. Είναι λάθος να δαιμονοποιούμε τη μικρή οθόνη. Είναι όμως όλο και πιο απαραίτητος ο καθημερινός γονικός έλεγχος πάνω στο τι βλέπουν οι μικροί τηλεθεατές. Αλλιώς θα έχουμε πολλούς περισσότερους από «13 reasons» για να αναρωτιόμαστε τι δεν πήγε καλά.

ΥΓ. Διαβάζοντας για τις αντιδράσεις που προκάλεσε και προκαλεί η σειρά στις ΗΠΑ, δεν μπορώ να μην σκεφτώ πώς στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού υπάρχουν εκατομμύρια γονείς που κατηγορούν την τηλεόραση πώς μαθαίνει τη βία στους ανήλικους και πως τους σπρώχνει σε ακραίες συμπεριφορές, τη στιγμή που οι ίδιοι έχουν όπλα στα σπίτια τους και μαθαίνουν στα παιδιά τους να τα χειρίζονται.