Η Ελλάδα θα ζητήσει εντός της τρέχουσας εβδομάδας τη συναίνεση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητα (ESM) για την πρόωρη αποπληρωμή ακριβών δανείων που είχε λάβει από το ΔΝΤ, αναφέρει το Reuters, επικαλούμενο πηγή κοντά στη διαδικασία.

Η Αθήνα επιθυμεί την αποπληρωμή δανείων 3,7 δισ. ευρώ αναφέρει το Reuters επικαλούμενο τον ίδιο αξιωματούχο.

Το ανωτέρω ποσό αντιστοιχεί σε δάνεια που λήγουν το 2019 και το 2020 ανέφερε δεύτερος αξιωματούχος.

«Αυτό σημαίνει ότι το ΔΝΤ θα παραμείνει ως παρατηρητής στο ελληνικό πρόγραμμα επιτήρησης μετά τη διάσωση», ανέφερε η δεύτερη πηγή.

Ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, υπενθυμίζει το διεθνές πρακτορείο, δήλωσε νωρίτερα αυτόν τον μήνα ότι ότι η κίνηση αυτή από την πλευρά της Ελλάδας θα ήταν συνετή, δεδομένου ότι τα εν λόγω δάνεια του ΔΝΤ είναι ακριβότερα από τις αποδόσεις που πληρώνει σήμερα η Αθήνα στην αγορά ομολόγων.

Στο σημείο αυτό αξίζει να τονιστεί ότι σήμερα, Δευτέρα, η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου έχει υποχωρήσει στα επίπεδα του 2005, στο 3,37%. Το επιτόκιο των ακριβών δανείων  του ΔΝΤ φθάνει το 5,1%.

Ωστόσο, σημειώνει το Reuters, τρίτος αξιωματούχος δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η Γερμανία και η Ολλανδία δεν επικροτούν την κίνηση αυτή της Ελλάδας, ανησυχώντας ότι το ΔΝΤ θα θελήσει να αποσυρθεί από τις περιοδικές αξιολογήσεις ,στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής εποπτείας, της ελληνικής οικονομίας από τους δανειστές της.

Σημειώνεται ότι η Ελλάδα θα πρέπει να αποπληρώσει συνολικά δάνεια 9,3 δισ. προς το ΔΝΤ έως το 2024.

Το ΔΝΤ καλωσόρισε την πρόωρη αποπληρωμή

Για την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να προχωρήσει στην πρόωρη μερική αποπληρωμή των δανείων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ενημέρωσε την γενική διευθύντρια του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ ο έλληνας υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, την προηγούμενη Παρασκευή στο πλαίσιο της Εαρινής Συνόδου του Ταμείου, παρουσία του εκπροσώπου της Ελλάδας στο ΔΝΤ, Μιχάλη Ψαλιδόπουλου.

Ο κ. Τσακαλώτος εξήγησε πως η Ελλάδα επιθυμεί να προβεί στην πρόωρη αποπληρωμή του λεγόμενου ακριβού μέρους του δανείου του ΔΝΤ, το οποίο τοποθετείται στα 3,8 δισ. και έχει επιτόκιο 5,1%.

Από την πλευρά της, η Κριστίν Λαγκάρντ υπογράμμισε ότι συμφωνεί και πως το ΔΝΤ είναι ικανοποιημένο από αυτή την εξέλιξη, θέση που είχε εκφράσει νωρίτερα και ο Πολ Τόμσεν.

Κατόπιν των εξελίξεων αυτών ο Ευκλείδης Τσακαλώτος μιλώντας χθες, Κυριακή, σε Έλληνες ανταποκριτές στην Ουάσινγκτον επιβεβαίωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση αναμένεται να ζητήσει «σύντομα» μέσω επίσημου αιτήματος που θα καταθέσει στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) την πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ.

Σε αντίστοιχη κίνηση είχαν προχωρήσει και οι άλλες «μνημονιακές» χώρες, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία.

Σχετικά με την διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί, αναμένεται ότι θα υπάρξει επίσημη ενημέρωση στο Ταμείο, τον ESM, και το Γιουρογκρουπ, καθώς απαιτείται έγκριση από τα κοινοβούλια ορισμένων χωρών, όπως για παράδειγμα η Γερμανία.

Αυτή η διαδικασία πρέπει να ακολουθηθεί, καθώς ο ESM, όπως άλλωστε και το ΔΝΤ, βρίσκεται σε καθεστώς «προτιμώμενου πιστωτή», γεγονός που σημαίνει ότι τα κράτη που συμμετέχουν στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό πρέπει να δεχθούν να αποπληρωθεί το Ταμείο, χωρίς, όμως, την ίδια στιγμή να δοθεί προτεραιότητα και στα δάνεια του ESM.