Οι περιφερειακές εξελίξεις και οι νέες σημαντικές ανακαλύψεις φυσικών πόρων στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου αυξάνουν σημαντικά τη γεωπολιτική σημασία της Κύπρου, καθώς και τη σημασία της στους ενεργειακούς σχεδιασμούς. Ιδιαίτερο είναι και το ενδιαφέρον της Τουρκίας, η οποία επιχειρεί να μην τεθεί εκτός ενεργειακού παιχνιδιού και στρέφει το βλέμμα στην Κυπριακή Δημοκρατία, πιο έντονα από ποτέ.

Την αυξανόμενη γεωπολιτική σημασία της Κύπρου για την Τουρκία, πραγματεύεται στο τεύχος Μαρτίου το τουρκικό περιοδικό «Στρατηγιστής», με Τούρκους απόστρατους αξιωματικούς, καθηγητές πανεπιστημίων, πρώην διπλωμάτες να προσεγγίζουν το θέμα της Κύπρου ο καθένας από διαφορετική σκοπιά.

Σύμφωνα με την κυπριακή ιστοσελίδα, sigmalive.com ο Δρ. Erenel, o πρώην ταξίαρχος και μέλος του Πανεπιστημίου Πανεπιστήμιο Istinye, επικεντρώνεται στη στρατηγική σημασία που κατέχει η Κύπρος για τους διεθνείς δρώντες λόγω των φυσικών πόρων και αναλύει τις τελευταίες εξελίξεις στο νησί, αλλά και στην ευρύτερη Μέση Ανατολή.

Ο ακαδημαϊκός  στο Πανεπιστήμιο Akdeniz, της Σχολής Οικονομικών και Διοικητικών Επιστημών, Emeten Gözügüzell εξετάζει τη στρατιωτική δομή των κατεχομένων και αξιολογεί τις επιπτώσεις για την Τουρκία από τυχόν κατάργηση των εγγυήσεων.

Ο πρώην Πρέσβης Μεχμέτ Οgutcu, στο άρθρο του αναπτύσσει ένα ευρύ φάσμα «προβλημάτων» που εμποδίζουν τη λύση του Κυπριακού, όπως η κακή οικονομική κατάσταση και η «παραβίαση» -όπως χαρακτηρίζει- των δικαιωμάτων των Τ/κ για τους φυσικούς πόρους.

O Πρόεδρος του Κέντρου Στρατηγικών Σπουδών BILGESAM Mustafa Kibaroğlu, αναπτύσσει τα όσα συζητήθηκαν στη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου αναφορικά με την άνοδο του «λαϊκισμού» στην Ε.Ε., τις  διατλαντικές σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αξιολογεί τις προοπτικές για το μέλλον.

Ο ερευνητής στρατιωτικής Αεροπορίας και Αμυντικής Βιομηχανίας Hakan Kilic, τέλος, σύμφωνα με την ίδια πηγή πάντα, μιλά για τη σημασία ενός ισχυρού πυρηνικού υποβρυχίου και αναλύει τη δομή και την ικανότητά του.