Αρχηγικός και ευρωκεντρικός. Ετσι θα χαρακτήριζα τον Ευκλείδη Τσακαλώτο με αφορμή τη χθεσινή, εξαιρετικά πολιτική και με στοιχεία καθοδηγητή, ομιλία του στο Paris Scooll of International Affairs, με συντονιστή τον πρώην ιταλό πρωθυπουργό Enrico Letta.

Όπως αναφέρει ο Μικροπολιτικός στα «ΝΕΑ», ήταν οι εκτενείς αναφορές σε θέματα ανισοτήτων και Δημοκρατίας που έκανε και με έβαλαν σε σκέψεις; Ή μήπως πως επειδή μεγάλο μέρος της τοποθέτησής του αφορούσε την ανάγκη συγκρότησης μιας συμμαχίας Αριστεράς, Σοσιαλδημοκρατίας και Οικολογίας (Red Red GreenAlliance), τονίζοντας πως «είμαστε ανοιχτοί σε συνεργασίες εντός και εκτός Ελλάδας»; Γενικά, θα το πω ως ένστικτο: η ομιλία του είχε κάτι από δελφίνο και κάτι από μανιφέστο για τη μάχη των ευρωεκλογών. Το επισημαίνω καθώς οι διαδρομιστές στέκονται στο όνομά του και για το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ…

Τα λάθη του 2015

Εδώ, ας πούμε, ο υπουργός Οικονομικών επιχείρησε να δικαιολογήσει μια σειρά πραγμάτων για την κυβέρνηση που συμμετέχει. «Προσπαθήσαμε αλλά νικηθήκαμε» είπε αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις για το χρέος το πρώτο εξάμηνο του 2015, εκτιμώντας πως τότε ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε δύο σημαντικά λάθη: «Το μεγαλύτερό μας λάθος ήταν», είπε, «ότι δεν καταλάβαμε πως αυτό το οποίο θεωρούσαμε εμείς ως μέσο άσκησης πίεσης ήταν αυτό το οποίο ήθελαν οι Γερμανοί», εννοώντας το Grexit. «Παρεμπιπτόντως», σημείωσε, «αυτό θα ήταν μια μόνιμη ζημιά για την ευρωζώνη.

Το δεύτερο λάθος μας», πρόσθεσε, «είναι πως είχαμε υπερεκτιμήσει τις δυνατότητες άμεσης πάταξης της φοροδιαφυγής και της παραοικονομίας». Παράλληλα, ο Τσακαλώτος «κάλυψε» εμμέσως τις επιλογές του Γιάνη Βαρουφάκη, λέγοντας πως όποιος και να ήταν υπουργός Οικονομικών τότε το αποτέλεσμα θα ήταν το ίδιο, δεδομένου ότι η γραμμή που επικρατούσε στην ΕΕ ήταν πως η Αριστερά πρέπει να νικηθεί.

Ο Τσακαλώτος υπεραμύνθηκε της συμφωνίας την οποία έκανε η κυβέρνηση το καλοκαίρι του 2015, εξηγώντας πως η βάση του συμβιβασμού ήταν η υπόσχεση των Ευρωπαίων για ρύθμιση χρέους με την ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος. Εδώ δικαιολόγησε και τη στροφή του δημοψηφίσματος λέγοντας πως άξιζε τον κόπο, όπως μου μεταφέρουν. Το Μέγαρο Μαξίμου (εννοώ η στενή ομάδα Τσίπρα) πώς το είδε άραγε όλο αυτό;