Μετά το τέλος της «έντιμης» συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, το κυβερνών κόμμα βλέποντας ότι τα ποσοστά του στις δημοσκοπήσεις συνεχίζουν να είναι καθηλωμένα ρίχνουν… δίχτυα σε άλλους πολιτικούς χώρους με στόχο να κλείσουν την «ψαλίδα» με τη ΝΔ, να διεμβολίσουν την Κεντροαριστερά αλλά και δείξουν στον σκληρό πυρήνα των ψηφοφόρων τους ότι πλέον δεν έχουν τίποτα κοινό με το κόμμα των ΑΝΕΛ.

Βέβαια το τελευταίο μήνυμα που θέλουν να εκπέμψουν έρχεται σε αντίθεση με το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή είναι μέλη της κυβέρνησης δύο βουλευτές που εκλέχθηκαν με τους ΑΝΕΛ (Έλενα Κουντουρά, Βασίλης Κόκκαλης) , ο Τέρενς Κουίκ ο οποίος μόλις χθες έλαβε τη θέση του Θανάση Παπαχριστόπολου αλλά και η εξωκοινοβουλευτική Μαρίνα Χρυσοβελώνη.

Την αρχή έκανε σήμερα ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης ο οποίος ανέφερε σε συνέντευξή του στο News 24/7 ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να διαμορφώσει το σύγχρονο πρόσωπο της αριστεράς και να διαμορφώσει συμμαχίες στον ευρύτερο προοδευτικό χώρο. «Το ΚΙΝΑΛ ως χώρος του κέντρου πρέπει να επιδιώξουμε να έχει προγραμματική συνάντηση με εμάς. Θα γίνει διάλογος με βάση τη νέα πραγματικότητα που θα διαμορφωθεί μετά τις εκλογές» είπε, προτείνοντας μάλιστα και… κατευθυντήριες γραμμές προς το ΚΙΝΑΛ.

«Σε μια διαιρετική τομή νεοφιλελευθερισμός/κοινωνικό κράτος το ΚΙΝΑΛ πρέπει να έρθει στην όχθη του κοινωνικού κράτους. Ο ΣΥΡΙΖΑ ούτε μπορεί ούτε πρέπει, να γίνει ένα νέο ΠΑΣΟΚ. Μιλάμε για συνεργασία με δυνάμεις που δεν θα ενταχθούν οργανικά στον ΣΥΡΙΖΑ».

Με πιο γενικές αναφορές, αναφέρθηκε στο θέμα των συμμαχιών ο γραμματέας της κεντρικής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης. «Η προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να επικοινωνήσει και με άλλα πολιτικά ακροατήρια στην πράξη συμβαίνει εδώ και αρκετό καιρό, δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό  «Πρακτορείο 104,9 fm» . Ο κ. Σκουρλέτης εκτίμησε ότι επειδή η χώρα έχει βγει, ώστε και τυπικά, από τα μνημόνια «διαμορφώνεται ένα άλλο πολιτικό τοπίο, το οποίο θα χαρακτηρίζεται από τη διαμόρφωση δύο πόλων, ενός προοδευτικού με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά που θα περιλαμβάνει κι άλλες -μικρότερες σε αυτή τη φάση τουλάχιστον- πολιτικές δυνάμεις, είτε ανένταχτους πολίτες, ένας προοδευτικός πόλος, ένας προοδευτικός αστερισμός, ο οποίος θα αντιπαρατεθεί με τον συντηρητικό πόλο πάνω στη βάση της πρότασης που έχει ο καθένας για τη νέα εποχή που ήδη έχουμε μπει».