Στο τεμάχιο 9 της κυπριακής ΑΟΖ μπήκε σήμερα, Κυριακή, το τουρκικό ερευνητικό πλοίο Barbaros, σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Όπως αναμένει ο Φιλελεύθερος της Κύπρου, οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι μετά από το 9, το Barbaros θα κατευθυνθεί προς τα οικόπεδα 1, 8 και 12 και θα παραμείνει στην περιοχή μέχρι τον Μάιο.

Το τουρκικό ερευνητικό πλοίο συνοδεύουν 2 φρεγάτες και 2 κορβέτες του πολεμικού ναυτικού της Τουρκίας.

Χθες η τουρκική εφημερίδα Yeni Safak, είχε αναφέρει ότι το τουρκικό ερευνητικό πλοίο Barbaros κατέβηκε νότια της Κύπρου για έρευνες φυσικού αερίου, προσθέτοντας ότι η περιοχή αυτή περιλαμβάνει και το τεμάχιο 9 της Κυπριακής ΑΟΖ. Το ερευνητικό πλοίο θα παραμείνει στην περιοχή μέχρι τέλη Μαΐου και θα κάνει έρευνες στο πλαίσιο της «αδειοδότησης» που έλαβε από το ψευδοκράτος, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Οι ίδιες πηγές της εφημερίδας ανέφεραν πως μετά την έρευνα στο τεμάχιο 9, το Barbaros θα κάνει έρευνα και σε μέρος του τεμαχίου 1 καθώς και στα τεμάχια 8 και 12. Αναφέρεται ακόμη ότι το Barbaros συνοδεύουν 2 τουρκικές φρεγάτες και 2 κορβέτες.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «λόγω της στάσης της ‘Ε/κ διοίκησης νοτίου Κύπρου’ να αγνοεί την βόρειο Κύπρο, η Τουρκία ανακοίνωσε διαδοχικά NAVTEX κηρύσσοντας ως περιοχή εκπαιδευτικής άσκησης μια ευρεία περιοχή στην Μεσόγειο». Υποστηρίζει ακόμη ότι στην περιοχή που περιλαμβάνονται και τα τεμάχια 4, 5, 6, 7 και 1 για τις οποίες έχει ανακοινωθεί NAVTEX χαρακτηρίζοντάς το ως Περιοχή Ναυτικής Εκπαιδευτικής Άσκησης ΝΑΤΟ – Τουρκίας.

Ανέφερε ακόμη ότι στο πλαίσιο της ‘Επιχείρησης Ασπίδα της Μεσογείου’ οι φρεγάτες Barbaros και Μπάφρα που συνοδεύουν το ερευνητικό σκάφος Barbaros θα κάνουν κοινή άσκηση με τα πολεμικά πλοία των ΗΠΑ, της Βρετανίας, της Γαλλίας, της Ολλανδίας και της Ιταλίας που βρίσκονται στην περιοχή.

Η άσκηση αυτή, σύμφωνα με την εφημερίδα, θα γίνει στα οικόπεδα που η Κυπριακή Δημοκρατία αδειοδότησε την ΕΝΙ και την ΤΟΤΑL.

Επίσκεψη Τσίπρα στην Τουρκία

Η Τουρκία, επιλέγει να κλιμακώσει την ένταση στο… παρά πέντε της επίσκεψης Τσίπρα στην Άγκυρα, όπου θα συναντηθεί με τον τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Όσον αφορά τη συνάντηση στόχος της ελληνικής πλευράς είναι θέσει το ζήτημα της έντασης που υπάρχει στο Αιγαίο με τις υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών πάνω από ελληνικά νησιά ενώ η Αθήνα αναμένεται να κινηθεί με προσεχτικούς χειρισμούς στο ζήτημα της επιλεκτικής επέκτασης των χωρικών υδάτων της χώρας.

Επίσης έρχεται λίγα εικοσιτετράωρα μετά το σαφές μήνυμα στήριξης των νότιων μεσογειακών χωρών της ΕΕ στην Κυπριακή Δημοκρατία σε ό,τι αφορά την εξάσκηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων για εξερεύνηση, εκμετάλλευση και ανάπτυξη των φυσικών πόρων εντός της ΑΟΖ της, σύμφωνα με το δίκαιο της ΕΕ και το διεθνές δίκαιο, περιλαμβανομένης της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών του 1982 για το Δίκαιο της Θάλασσας.