Εν μέσω ακραίας πόλωσης μεταξύ κυβέρνησης και Αντιπολίτευσης, εισήχθη στις 10 το πρωί της Τετάρτης στην Ολομέλεια της Βουλής το σχέδιο νόμου για τη συμφωνία των Πρεσπών.

Η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής  έχει εισηγηθεί  οι συνεδριάσεις να γίνουν Τετάρτη και Πέμπτη, να ξεκινούν στις 10 το πρωί και να διαρκούν όσο χρειαστεί, ακόμη και τις πρώτες πρωινές ώρες. Ως εκ τούτου, ο προγραμματισμός είναι να διεξαχθεί η ψηφοφορία το βράδυ της Πέμπτης.

Πάντως, το ενδιαφέρον στρέφεται και στο αν η ΝΔ θα καταθέσει τελικά  πρόταση δυσπιστίας με αφορμή τη συμφωνία των Πρεσπών κάτι που αναμένεται να διαφανεί τις επόμενες ώρες.

Αμέσως μετά την έναρξη της συνεδρίασης, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Νίκος Δένδιας επανέφερε σαν απαραίτητο στοιχείο για τη διαδικασία – όπως είπε –  να προσκομιστεί στη Βουλή  το Σύνταγμα των Σκοπίων όπως θα είναι μετά την ενσωμάτωση της παρούσας τροποποίησης.

Τον λόγο πήρε και ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος υποστηρίζοντας ότι είναι αντισυνταγματική η συμφωνία των Πρεσπών. Κάλεσε μάλιστα  τον παριστάμενο αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Κατρούγκαλο, να απαντήσει αν επιμένει ότι ο κάθε λαός έχει δικαίωμα αυτοπροσδιορισμού. Διότι αν επιμένει, όπως είπε, τότε δεν υπάρχει λόγος η Βουλή να ψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Ο Αθανάσιος Παφίλης από του ΚΚΕ, είπε μεταξύ άλλων ότι υπάρχουν «σπέρματα αλυτρωτισμού στη Συμφωνία». Επανέλαβε δε ότι η Συμφωνία υπαγορεύτηκε από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ για την προώθηση των σχεδίων τους στην μπαρουταποθήκη των Βαλκανίων, σχέδια που -όπως υποστήριξε- περιλαμβάνουν ακόμη και την αλλαγή συνόρων.

Κατρούγκαλος: Πήραμε 110% από αυτά που παγίως ζητούσαμε

«Ζήτησα από την Επιτροπή το αυτονόητο. Να συζητήσουμε με νηφαλιότητα επί της ουσίας και όχι επί της διαδικασίας και με ειλικρίνεια. Τα θέματα έχουν απαντηθεί στην Επιτροπή και προσχηματικά επανέρχονται σήμερα, διότι κάποιοι δεν θέλουν τη συζήτηση αυτή», ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γ. Κατρούγκαλος, σχολιάζοντας τις αντιρρήσεις που προβάλλουν κόμματα της αντιπολίτευσης.

Ειδικά για το συνταγματικό κείμενο, ο κ. Κατρούγκαλος επανέλαβε ότι η συνταγματική πρακτική στη γείτονα είναι η παράθεση των συνταγματικών τροποποιήσεων στο τέλος του κειμένου. Δεν προβλέπεται στη συνταγματική τους τάξη αυτό που επομένως ζητούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

«Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι μια εθνικά επωφελής συμφωνία από την οποία πήραμε το 110% από αυτά που παγίως ζητούσαμε», υπογράμμισε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών.

Δείτε live τη συζήτηση