Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Ο Κίτσος και οι αδερφοί Καλογεράκη μιλούν για μελοποιημένη ποίηση

Ο Κίτσος και οι αδερφοί Καλογεράκη μιλούν για μελοποιημένη ποίηση

Μια μουσική παράσταση στον ιστορικό χώρο της Αγγλικανικής εκκλησίας Αγίου Παύλου το Σάββατο 5 Ιανουαρίου στις 21:00.

Ο Απόστολος Κίτσος, ο Μιχάλης και o Παντελής Καλογεράκης παρουσιάζουν μελοποιημένα ποιήματα από τους δίσκους “Κάτι Παράξενο” και “Προσωπικό” που κυκλοφορούν από τη Μικρή Άρκτο καθώς και ανέκδοτο υλικό που προκύπτει από την εργασία τους στην ποίηση και τη μουσική. Πλαισιωμένα, φυσικά, από τραγούδια του ελληνικού και διεθνούς ρεπερτορίου που έχουν παίξει ρόλο κομβικής σημασίας στη διαμόρφωση της αισθητικής και της τεχνικής τους. Από τον Μάνο Χατζιδάκι στους The Beatles και από τον Γιάννη Σπανό ως τον Βασίλη Τσιτσάνη.

Μια μουσική παράσταση στον ιστορικό χώρο της Αγγλικανικής εκκλησίας Αγίου Παύλου το Σάββατο 5 Ιανουαρίου στις 21:00.

Πείτε μας λίγα λόγια για τη συναυλία. Τι θα ακούσουμε;

Mιχάλης: Μελοποιημένα ποιήματα από τις δισκογραφικές δουλειές μας, ποιήματα από όλο τον κόσμο που έρχονται να συμπληρώσουν την άποψη του καθένα μας ξεχωριστά, πως ο έρωτας επιδρά στη ζωή μας «κι αν είναι να περάσω μια ζωή στη σκλαβιά, ας είμαι λέω σκλάβος της αγάπης» , την αγάπη μας για τα δέντρα και τα ζώα «Όλο δεν και δεν και δεν-τρο δεν φυτέψανε τα χέρια τους» , την πεποίθηση πως όλα είναι ένας κύκλος «το νιώθω πως η νέα μου ζωή τη ρότα της παλιάς μου έχει πάρει» την κοσμοθεωρία μας που έχει σαν πηγή τον λόγο σπουδαίων ποιητών.

Ποια είναι η αποτίμηση του δίσκου «Κάτι παράξενο» ένα χρόνο μετά την κυκλοφορία του και του Προσωπικού δύο χρόνια μετά;

Μιχάλης: Η αποτίμηση μου από το «Κάτι παράξενο» είναι πως το να δουλεύεις με ανθρώπους που εκτιμάς αγαπάς και σέβεσαι σου δίνει φτερά, ο Απόστολος αγκάλιασε τις μελωδίες μου και τους έδωσε τρομερή υπόσταση.

Παντελής: Το «Προσωπικό» είναι μια παράγραφος από την ιστορία μας. Δεν έχει γίνει ακόμη αποτίμηση, δεν ξέρω αν θα γίνει και ποτέ, όλο αυτό το ταξίδι στην ποίηση είναι άλλωστε ένα ταξίδι για τη χώρα των θαυμάτων.

Απόστολος: Νιώθω ευλογημένος που έφτιαξα όμορφα τραγούδια με αγαπημένους ανθρώπους και ελπίζω να έχω την τύχη να μου ξανασυμβεί.

Πόσο δύσκολο είναι να μελοποιεί κάποιος ποίηση;

Μιχάλης: Δεν είναι, ή δεν θα έπρεπε να είναι. Εννοώ πως η ποίηση δεν διαφέρει πολύ από έναν άρτιο, μεστό, ειλικρινή, συμπαγή λόγο. Αν θεωρείται δύσκολο να μελοποιηθεί η ποίηση δεν ευθύνεται το ποίημα αλλά εκείνος που διαβάζει ή που προσπαθεί να το μελοποιήσει. Δεν χωράει σοβαροφάνεια ούτε φόβο. Η ποίηση είναι πράγματι διαμάντι αλλά όταν πια αυτό το ξεπεράσεις και πάψεις να σκέφτεσαι πόσο σπουδαίος είναι π.χ. ο Ελύτης ή ο Pessoa, τότε πια θα μπορέσεις να φτάσεις κοντά στο μεγαλείο τους.

Ποια είναι τα αγαπημένα κομμάτια (για τον καθένα) από κάθε δίσκο (Κάτι παράξενο και Προσωπικό);

Μιχάλης: Το «Αλλού να μ’ αγαπάς» και το «Αγάπη μου»

Παντελής: Από το «Κάτι παράξενο» είναι το Λουξεμβούργο. Από το «Προσωπικό» το προσωπικό.

Απόστολος: Από το «Κάτι Παράξενο» το «Ερωτικό» και από το «Προσωπικό» το «Λουκάνικο Μπέρυ»

Ποιες είναι οι μουσικές σας επιρροές;

Μιχάλης: Η Μαρία Φαραντούρη, η Μάρθα Φριντζήλα, ο Βασίλης Μαντζούκης, ο Μάνος Χατζιδάκις, τα Ρεμπέτικα και άλλοι πολλοί.

Παντελής: Ό,τι ακούω με επηρεάζει. Τα αυτιά μου είναι πολύ επιρρεπή

Απόστολος: Δεν μπορώ πια να θυμηθώ. Εσείς τι επιρροές ακούτε στη μουσική μας?

Τι σας συγκίνησε μουσικά τελευταία;

Μιχάλης: Με συγκινούν οι συνομήλικοι μου μουσικοί, συνθέτες, ερμηνευτές που στέκονται ειλικρινής μπροστά στο έργο τους, είναι πολλοί, τους ξέρετε, κι όσους δεν τους ξέρετε θα τους μάθετε μέσα στο χρόνο. Νιώθω πως η γενιά μας έχει μεγάλη δύναμη.

Παντελής: Η φωνή της Έβελυν Ασουάντ στην παράσταση Περιμένοντας τον Γκοντο σε σκηνοθεσία Στρούμπου.

Απόστολος: Η αθωότητα της Jorja Smith

Τι καινούριο ετοιμάζετε;

Μιχάλης: Προς το παρόν δίνουμε ιδιαίτερη βάση στην παράσταση στις 5 Ιανουαρίου στην Αγγλικανική Εκκλησία. Έρχονται κι άλλα όμορφα μέσα στο 2019!

Παντελής: Τον Ιούνη έχω τις πτυχιακές μου στη Δραματική σχολή του Ωδείου Αθηνών.

Απόστολος: Τη συναυλία μας στην Αγγλικανική Εκκλησία, με την οποία είμαστε ενθουσιασμένοι και αρχίζουμε να προσανατολιζόμαστε σε μια επόμενη δισκογραφική εργασία.

Only in

Με 30 υπογραφές και σεβασμό στα όργανα η υποψηφιότητα Κασσελάκη – Κλειδώνει ο Φάμελλος για τους «100», ρυθμιστής ο Πολάκης στην ΚΕ

Η Πολιτική Γραμματεία εισηγείται να ισχύσουν οι ίδιοι όροι με τις κάλπες που στήθηκαν πριν ένα χρόνο, δηλαδή συλλογή 30 υπογραφών από μέλη της ΚΕ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2024