Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Στροφάδες: Το καστρομονάστηρο που επλήγη από το σεισμό
Η επιβλητική μονή της Παναγίας της Παντοχαράς και του Αγίου Διονυσίου στη νησίδα Σταμφάνι (πηγή: Γιάννης Τούντας)

Στροφάδες: Το καστρομονάστηρο που επλήγη από το σεισμό

Το Σταμφάνι και η Άρπυια

Ο ισχυρότατος σεισμός των 6,4 Ρίχτερ, που σημειώθηκε στη 1:54 τα ξημερώματα, έγινε ιδιαίτερα αισθητός εντός αλλά και εκτός της ελλαδικής επικράτειας.

Η σεισμική δόνηση, που είχε μεγάλη διάρκεια, έγινε κατά κύριο λόγο αισθητή στη Ζάκυνθο και την ευρύτερη περιοχή, στην οποία συγκαταλέγονται και οι Στροφάδες, ζεύγος νησίδων του Ιονίου πελάγους, που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 27 ν.μ. Ν από το ακρωτήρι Γεράκι της Ζακύνθου και επίσης περίπου 27 ν.μ. Δ από το ακρωτήρι του Κούνελου στη μεσσηνιακή ακτογραμμή, στην περιοχή της Κυπαρισσίας.

Όπως έγινε γνωστό, η σεισμική δόνηση προξένησε ζημιές (δεν έχουν εκτιμηθεί μέχρι στιγμής) στο μοναστήρι που βρίσκεται στο Σταμφάνι, τη μεγαλύτερη και νοτιότερη νησίδα των Στροφάδων.

Η επιβλητική οχυρή μονή της Παναγίας της Παντοχαράς και του Αγίου Διονυσίου, που χρονολογείται από το 13ο αιώνα, διαθέτει εντυπωσιακό πύργο, όπου βρίσκονται η εκκλησία της Μεταμόρφωσης του Σωτήρα και το παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου.

Στο Σταμφάνι, όπου μόνασε ο Άγιος Διονύσιος Σιγούρος, πολιούχος της Ζακύνθου, βρίσκονται και οι εκκλησίες του Αγίου Ιωάννη και του Αγίου Νικολάου. Στο ψηλότερο σημείο της νησίδας, στο δυτικό άκρο της, υπάρχει φάρος.

Στην αρχαιότητα οι Στροφάδες ονομάζονταν Πλωταί. Σύμφωνα με τη μυθολογία, σε αυτές κατοικούσαν οι Άρπυιες, θυγατέρες του Θαύμαντος και της Ηλέκτρας, τερατώδη αρπακτικά πτηνά με γυναικεία πρόσωπα και αγγελιαφόροι του θανάτου, που προκαλούσαν το κακό.

Η νεότερη ονομασία των νησίδων (Στροφάδες) οφείλεται στη «στροφή» των Βορεάδων, φτερωτών γιων του Βορέα και της Ωρείθυιας, θεών των ανέμων, που καταδίωξαν μέχρι εδώ τις Άρπυιες, για να απελευθερώσουν τον τυφλό μάντη Φινέα.

Το Σταμφάνι αποτελεί σημαντικό πέρασμα και σταθμό αποδημητικών πτηνών κατά την εαρινή και τη φθινοπωρινή μετανάστευσή τους, καθώς και σημείο αναφοράς για τους παρατηρητές πουλιών.

Στη νησίδα υπάρχουν, επίσης, σπάνιο δάσος από κέδρους (Juniperus phoenica) και μυρτιές (Myrtus communis), πηγάδια με πόσιμο νερό και χώροι στέγασης για τους φύλακες του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Ζακύνθου.

Η δεύτερη νησίδα των Στροφάδων, μικρότερη και χαμηλότερη, είναι η Άρπυια, βόρεια – βορειοδυτικά της πρώτης. Εδώ βρίσκονται η εκκλησία του Αγίου Ονουφρίου και μια μικρή οικία, όπου κατοικούσε άλλοτε ένας μοναχός.

Η θαλάσσια περιοχή των Στροφάδων αποτελεί προστατευόμενο βιότοπο της θαλάσσιας χελώνας Caretta caretta και τμήμα του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Ζακύνθου.

Only in

Δημήτρης Ψαθάς: Αίσχη και ντροπές της επταετίας

«Γινόντουσαν τέτοια πράματα;»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2024