Αφού πρώτα ενστερνίστηκε τις καταγγελίες της αντιπολίτευσης στην ΠΓΔΜ για απειλές και δωροδοκία την ημέρα της ψηφοφορίας για την αναθεώρηση του Συντάγματος στην γειτονική χώρα, σήμερα ο Πάνος Καμμένος προσπάθησε να πάρει αποστάσεις από την εθνικιστική αξιωματική αντιπολίτευση.

Το βράδυ της Παρασκευής, λίγο πριν την πρώτη ψηφοφορία για την συνταγματική στην σκοπιανή Βουλή, ο κ. Καμμένος φάνηκε να αποδέχεται καταγγελίες του VMRO για απόπειρες χρηματισμού βουλευτών με έως και 2 εκατομμύρια ευρώ, τιτιβίζοντας μάλιστα πως ντρέπεται που τέτοιες πρακτικές υπάρχουν στην Ευρώπη.

«Καμμία σύμπλευση με τους ανθέλληνες φασίστες του VMRO», έγραψε λίγα 24ωρα μετά και πάλι στο Twitter, παραθέτοντας μάλιστα και σύνδεσμο για ένα άρθρο που κάνει λόγο για «εγκληματική» και «ανθελληνική» δράση του κόμματος.

Συγκεκριμένα στο άρθρο αναφέρεται: «Θα πρέπει λοιπόν να καταστεί ξεκάθαρο. Εμείς διαφωνούμε με την χρήση του όρου Μακεδονία στην ονομασία του γειτονικού κράτους, αποκλειστικά για λόγους ηθικής και ιστορικής αλήθειας. Χωρίς καμία άλλη σκοπιμότητα, όπως αυτές που υπηρετούν οι ελλαδέμποροι, ομοϊδεάτες του VMRO ή οι διαπλεκόμενοι που χρησιμοποιούν την Μακεδονία ως φερετζέ για να γλιτώσουν από τις συνέπειες των εγκλημάτων τους, ρίχνοντας την κυβέρνηση. Και δεν ξεχνάμε ότι οι σκοπιανοί φασίστες που σήμερα κλαίνε, δεν καταψήφισαν τη συμφωνία επειδή διαφωνούν με τον όρο Μακεδονία στο όνομά τους. Αντίθετα, την καταψήφισαν γιατί θέλουν το όνομα της Μακεδονίας ως όχημα αλυτρωτισμού και δημιουργίας μόνιμου κινδύνου για την Ελλάδα, αλλά και τον ίδιο το λαό τους. Θέλουν την ιστορική παραχάραξη και υπεξαίρεση του ονόματος για να δημιουργήσουν μια εστία πολέμου με σχέδιο τουρκικής έμπνευσης και χρηματοδότησης. Και αυτό οφείλουμε να το στηλιτεύουμε και να το εμποδίσουμε. Καμιά σύμπλευση λοιπόν με τους ανθέλληνες, έμμισθους της Τουρκίας, φασίστες του VMRO».

Η απόκλιση των δηλώσεων του Πάνου Καμμένου από την κυβερνητική γραμμή, έφερε την έντονη αντίδραση του Αλέξη Τσίπρα πως δεν θα δεχτεί εφεξής κυβερνητική διγλωσσία.

Ο πρωθυπουργός να έστειλε σαφές μήνυμα τόσο μετά την παραίτηση του Νίκου Κοτζιά όσο και μετά τη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στις Βρυξέλλες, ότι στο εξής όποιος εκπροσωπεί τη χώρα στο εξωτερικό θα βρίσκεται εκεί με την εθνική γραμμή, ενώ την ίδια στιγμή η κυβέρνηση να προσπαθεί να κρατήσει χαμηλούς τόνους και να μη δώσει συνέχεια στη «διγλωσσία» για το Μακεδονικό.

Υπενθυμίζεται πως αμέσως μετά την ψηφοφορία, η αξιωματική αντιπολίτευση στα Σκόπια διέγραψε τους τους βουλευτές της που στήριξαν τη Συμφωνία των Πρεσπών.

«Οι επτά βουλευτές που ενήργησαν κόντρα στη θέση του κόμματος και τη βούληση των πολιτών απογοήτευσαν εμένα, το κόμμα και την πατρίδα. Θα πρέπει να ζήσουν με αυτήν τους την απόφαση. Για αυτό η εκτελεστική επιτροπή του VMRO-DPMNE συνεδρίασε εκτάκτως και τους απέκλεισε από το κόμμα», δήλωσε ο ηγέτης του κόμματος, Χρίστιαν Μιτσκόσκι σε συνέντευξη Τύπου.