Η πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τερέζα Μέι, δήλωσε ότι σκοπεύει να προτρέψει το βρετανικό κοινοβούλιο να θυμηθεί ότι οι Βρετανοί ψήφισαν υπέρ της αποχώρησης της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, όταν εκείνη θα καλέσει τους βουλευτές να εγκρίνουν όποια συμφωνία καταφέρει να πετύχει με τις Βρυξέλλες.

Όταν ρωτήθηκε, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στις Βρυξέλλες, τι θα μπορούσε να κάνει για να καθησυχάσει τις ανησυχίες ότι το κοινοβούλιο μπορεί να «μπλοκάρει» μια συμφωνία, η Μέι απάντησε: «Θα ζητήσω από τα μέλη του κοινοβούλιου κατ’ αρχάς να θυμηθούν ότι εκπληρώνουμε την ψήφο του βρετανικού λαού».

«Θα τους ζητήσω επίσης να αναλογιστούν πόσο σημαντική είναι η προστασία των θέσεων εργασίας και των μέσων επιβίωσης, η προστασία της ασφάλειας στο Ηνωμένο Βασίλειο και η προστασία της ενότητας του Ηνωμένου Βασιλείου» πρόσθεσε.

Αναφερόμενη στο ζήτημα της παράτασης της μεταβατικής περιόδου, η Μέι είπε ότι το Λονδίνο δεν έχει προτείνει κάτι τέτοιο, όμως αυτή η επιλογή θα μπορούσε να βοηθήσει να επιλυθεί το ζήτημα των συνόρων μεταξύ Βόρειας Ιρλανδίας και Δημοκρατίας της Ιρλανδίας.

«Αυτό που αναδύθηκε είναι η ιδέα ότι μια επιλογή παράτασης της περιόδου εφαρμογής για μερικούς μήνες θα μπορούσε να αποτελέσει μια λύση σε αυτό το ζήτημα. Εμείς εδώ δεν προτείνουμε την παράταση. Αυτό που κάνουμε είναι να εργαζόμαστε για να διασφαλίσουμε ότι έχουμε μια λύση» κατέληξε.

Απορρίπτουν την ιδέα παράτασης της μεταβατικής περιόδου ευρωσκεπτικιστές

Νωρίτερα, ευρωσκεπτικιστές βουλευτές του κόμματος της Μέι απέρριψαν την ιδέα της παράτασης της μεταβατικής περιόδου. Ο Τζέικομπ Ρις-Μογκ, που ηγείται μιας ομάδας περίπου 60 Συντηρητικών ευρωσκεπτικιστών, μιλώντας στο βρετανικό δίκτυο BBC χαρακτήρισε την πρόταση αυτή «λάθος και δυνητικά δαπανηρή».

Η Ναντίν Ντόρις, από την πλευρά της, κάλεσε ευθέως την πρωθυπουργό να «παραδώσει την ηγεσία», εξηγώντας ότι «αν η Τερέζα Μέι ζητά μια μεγαλύτερη μεταβατική περίοδο, τότε κωλυσιεργεί».

Η Αντρέα Τζένκινς υπερνθύμισε ότι τον περασμένο Ιούνιο 33 Συντηρητικοί βουλευτές είχαν θέσει τις «κόκκινες γραμμές» τους για το Brexit, με επιστολή που είχαν απευθύνει τότε στην πρωθυπουργό. «Μία από αυτές (τις κόκκινες γραμμές) ήταν ότι δεν θα δεχόμασταν καμία παράταση της μεταβατικής περιόδου» εξήγησε.

Διαβάστε επίσης:

Τουσκ για Brexit: Πιο κοντά σε συμφωνία, χωρίς όμως ακόμα ικανοποιητική πρόοδο