Την ενίσχυση της νοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης κατά 45 εκατομμύρια ευρώ εξήγγειλε ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Υγείας, Γιώργος Γιαννόπουλος από το βήμα του 9ου Pharma & Health Conference.

Ο κ. Γιαννόπουλος ότι τη νέα χρονιά στα σχέδια της οδού Αριστοτέλους είναι η αύξηση της νοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης κατά 45 εκατ. ευρώ (βάσει της σύνδεσης του προϋπολογισμού με το ΑΕΠ), γεγονός που θα συντελέσει στη μείωση του clawback που καταβάλλουν οι φαρμακευτικές εταιρείες.

«Η υπέρβαση είναι γύρω στα  220 εκατ. ευρώ και συνεπώς με την οικονομική ενίσχυση το clawback μειώνεται κατά ¼», σημείωσε.

Παράλληλα, επανέλαβε πως αναμένεται να νομοθετηθεί η κατάργηση της β’ ανατιμολόγησης, συγκρατώντας με αυτό τον τρόπο τις τιμές των φαρμάκων στα ίδια επίπεδα.

Διαφοροποιήσεις, επίσης, αναμένονται στην διαδικασία της τιμολόγησης αυτής καθαυτής.

Όπως ανέφερε ο ΓΓ του υπουργείου Υγείας, εξετάζεται το σενάριο η τιμολόγηση να γίνεται βάσει ενός καλαθιού χωρών-μελών της Ευρωζώνης, χωρίς να διευκρινίσει ποιες κατηγορίες φαρμάκων θα αφορά.

Στις αλλαγές έρχεται να προστεθεί, όμως, και η θέσπιση κατώτερης τιμής βάσει τους κόστους ημερήσιας θεραπείας.

«Στον εξορθολογισμό αυτού του πλαισίου θα συμβάλλει η ομογενοποίηση της τιμής των ίδιων γενοσήμων» τόνισε ο κ. Γιαννόπουλος, προσθέτοντας πως στη συζήτηση έχει τεθεί και πώς θα διαμορφώνεται η τιμή του γενοσήμου όταν χάνεται η τιμή του πρωτοτύπου κ.λπ.

Επιπλέον, αναμένεται να επικαιροποιηθούν 10 από τα 51 πρωτόκολλα που έχουν ανέβει στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση.

Τέλος, αναφερόμενος στην πρόταση για θέσπιση κλειστών προϋπολογισμών ανά θεραπευτική κατηγορία, ξεκαθάρισε πως οι όποιες αλλαγές δεν πρόκειται να συνοδευτούν από αύξηση της Φαρμακευτικής Δαπάνης, αλλά θα ενταχθούν στο πλαίσιο του 1.945 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Ακόμη, σύμφωνα με τον κ. Γιαννόπουλο επανεξετάζεται το rebate 25% στα νέα φάρμακα. «Υπάρχει ένα θέμα δίκαιης κατανομής του clawback» συμπλήρωσε, σημειώνοντας πως το υπουργείο Υγείας θα φέρει ένα ολοκληρωμένο νομοθέτημα.