Μαύρη Τετάρτη που ακολουθεί κι άλλες… μαύρες ημέρες, για το ελληνικό χρηματιστήριο. Το σκηνικό κατάρρευσης στις τράπεζες έχει προκαλέσει ισχυρούς τριγμούς στο γενικό δείκτη. Η αγορά χτυπιέται αλύπητα από μαζικές πωλήσεις και κανείς δεν γνωρίζει που έχει πάτο. Σήμερα το ελληνικό χρηματιστήριο άνοιξε με πτώση άνω του 1,5% για να βρεθεί γύρω στις 12 το μεσημέρι να καταγράφει απώλειες πάνω από 3,5% και τον γενικό δείκτη να βρίσκεται κάτω από τις 660 μονάδες. Στη συνέχεια υπήρξε μια σχετική αντίδραση και προσπάθεια να επανέλθει η ισορροπία κι έτσι λίγα λεπτά μετά η πτώση υποχώρησε κάτω από 3%.

Λίγο μετά τις 12 ήταν εμφανής η προσπάθεια στήριξης του Χρηματιστηρίου με αγορές μετοχών οι οποίες έτσι κι αλλιώς είναι πλέον πολύ φθηνές. Η κίνηση αυτή δημιούργησε την προσδοκία ότι μπορεί να «γυρίσει» η αγορά καθώς από τις απώλειες 3,56% βρέθηκε σε λίγα λεπτά στο -2,56%.

Ωστόσο, οι πωλητές είναι περισσότεροι από τους αγοράστές και στις 1.20 το μεσημέρι ο γενικός δείκτης επέστρεψε στα χαμηλά ημέρας με υποχώρηση άνω του 3,7% στις 655 μονάδες.

Ο τραπεζικός κλάδος παραμένει στο στόχαστρο των πωλητών, καταγράφοντας μάλιστα διψήφια ποσοστά πτώσης με την Πειραιώς να βρίσκεται στα όρια του limit down. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο ξεκίνημα της συνεδρίασης το πρωί, η μετοχή της Πειραιώς κλείδωσε σε limit down (29%) στα 1,161 ευρώ και η μετοχή της Eurobank βρέθηκε να χάνω άνω του 17%. Με βουτιά 10,21% η Εθνική Τράπεζα και 4,59% η Alpha Bank.

Παράγοντες της αγοράς απέδιδαν τη μαζική επίθεση στα τραπεζικά χαρτιά στις αναλύσεις ξένων οίκων για την ανάγκη μείωσης των κόκκινων δανείων που ωστόσο θα δημιουργήσει ζημιά στις τράπεζες και την ανάγκη νέων κεφαλαίων.

Οι ανησυχίες για τον ιταλικό «τυφώνα» αλλά και τα εγχώρια σενάρια για πιθανή ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών προκαλούν αυτό το μαζικό κύμα πωλήσεων. Σε περίπτωση που χρειαστούν νέα κεφάλαια θα πρέπει να αντληθούν από το «μαξιλάρι» των 30 δισ ευρώ που έχει η κυβέρνηση. Κάτι που, ωστόσο, θα προκαλέσει ανησυχία ευρύτερη στις αγορές.

Υπενθυμίζεται ότι η Πειραιώς έχει διορία τρεις μήνες για να αντλήσει ομολογιακό δάνειο 500 εκατ. ευρώ- εξέλιξη η οποία ήταν γνωστή.

Οικονομικοί παράγοντες τονίζουν ότι η αγορά και οι τράπεζες δεν θα ήταν στην κατάσταση αυτή αν οικονομία είχε βγει στις αγορές. Κατηγορούν την κυβέρνηση για το λάθος της να πάει σε «καθαρή» έξοδο, γεγονός που οδήγησε στα ύψη τα επιτόκια δανεισμού και την αδυναμία τραπεζών και επιχειρηματιών να έχουν πρόσβαση σε φθηνό δανεισμό.