Μια μόλις μέρα πριν την επίσημη λήξη της καμπάνιας για το δημοψήφισμα ο Ζόραν Ζάεφ κάλεσε τους πολίτες να πάνε μαζικά στις κάλπες και να στηρίξουν την συμφωνία των Πρεσπών.

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ σε ομιλία του στο Κρούσεβο τόνισε για ακόμη μια φορά ότι η συμφωνία έχει δύσκολα σημεία και οδυνηρές παραχωρήσεις, αλλά διασφαλίζει για πάντα την αναγνώριση της «μακεδονικής» ταυτότητας και γλώσσας.

«Η “Μακεδονία” είναι εδώ, εδώ είναι τα παιδιά μας, οι γενιές που έρχονται μετά από μας. Εδώ είναι το μέλλον της χώρας μας. Πρέπει να είμαστε ενωμένοι και να απομακρύνουμε όλες μας τις προκαταλήψεις» ανέφερε ο ίδιος χαρακτηριστικά.

Ο κ. Ζάεφ συνέχισε απευθυνόμενος στους πολίτες της χώρας του τονίζοντας ότι η συμφωνία περιλαμβάνει όλα όσα θα ήθελαν οι πρόγονοί τους.

«Δεν είναι εύκολο γιατί θα πρέπει να προσθέσουμε έναν γεωγραφικό προσδιορισμό στο όνομα της χώρας, αλλά σε αντάλλαγμα διασφαλίζουμε μια αιώνια αναγνώριση της ταυτότητας και της γλώσσας μας. Είμαι σίγουρος ότι αυτό που πετύχαμε με την επίτευξη της συμφωνίας με την Ελλάδα είναι η πραγματοποίηση όλων όσων ήθελαν οι πρόγονοί μας» ανέφερε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ και συνέχισε: «Είναι καθήκον μας να πάμε και να πούμε “ΝΑΙ” στην Ευρωπαϊκή “Μακεδονία”». Κάθε ψήφος υπέρ του “ΝΑΙ” είναι μια φωνή για το μέλλον των παιδιών μας».

Δεύτερη επίσημη γλώσσα στα Σκόπια η αλβανική

Την καθιέρωση της αλβανικής γλώσσας ως δεύτερη επίσημη της ΠΓΔΜ ανακοίνωσε με δήλωσή του το κορυφαίο στέλεχος του αλβανικού κόμματος DUI Ταλάτ Τζαφέρι.

Ο κ.Τζαφέρι μιλώντας στην εκπομπή Click Plus TV, δήλωσε ότι πιστεύει στην υπερψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών.

Ο ίδιος ανέφερε ακόμα ότι μετά το δημοψήφισμα θα σταλούν για δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, μαζί η Συμφωνία των Πρεσπών και ο νόμος για την χρήση της Αλβανικής γλώσσας ως επίσημης γλώσσας του κράτους.

Το συγκεκριμένο ζήτημα ήταν η βασική δέσμευση του Ζάεφ βάσει της «πλατφόρμας των Τιράνων» προκειμένου να εξασφαλίσει την στήριξη των αλβανικών κομμάτων και να μπορέσει έτσι να σχηματίσει κυβέρνηση. Μια επιλογή που είχε προκαλέσει εντονότατες αντιδράσεις στο σλαβικό στοιχείο.

Η παραχώρηση από την ελληνική πλευρά της «μακεδονικής» γλώσσας δημιουργεί με αυτά τα δεδομένα σημαντικό ζήτημα καθώς η ελληνική πλευρά γνώρισε εκ των προτέρων ότι εκκρεμούσε η επισημοποίηση της αλβανικής γλώσσας.